Vijesti
24. 5. 2020.

NERADNA NEDJELJA: Nema razloga da se već u rujnu ne usvoji novi zakon!

Ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta (i član Predsjedništva HDZ-a) Darko Horvat najavio je da će Vlada RH u javnu raspravu pustiti izmjene i dopune Zakona o trgovini po kojem će samo 14 nedjelja biti radnih, a na poslodavcima je da odaberu koje će to biti. „A želimo i da te radne nedjelje budu plaćene minimalno 50% više“.

Za takvo se rješenje, naglasio je Horvat, odlučilo nakon temeljitog analiziranja situacije u trgovini na području Hrvatske, koje pokazuje da je 14 nedjelja profitabilnih, a da ostale stvaraju poslodavcima gubitke:

- Petak, subota i ponedjeljak na 16 posto su ukupnog volumena trgovine, a nedjelje na 8 posto, ne računajući ovih 14 profitabilnih. Stoga postoji jasna ekonomska računica da većina nedjelja ne treba biti radna. A i zadnja tri mjeseca pokazala su da se trgovačka nedjelja efikasno može kompenzirati petkom, subotom i ponedjeljkom.

Poslodavci će se dogovoriti između sebe

Istaknuo je da su proučili modele reguliranja rada nedjeljom u svim europskim zemljama, odvagnuli razloge pro et contra:

- Više nema nikakvih prepreka da se zakonske izmjene puste u javnu raspravu te i usvoje u rujnu nakon što se formiraju nova parlamentarna većina i nova Vlada. Prema našem prijedlogu, blagdanima i praznicima ne bi se radilo, a poslodavci će dobiti priliku da između sebe dogovore koje će to trgovine raditi kojih 14 nedjelja. A želimo i da te radne nedjelje budu plaćene minimalno 50 posto više.

Bernardić preskočio koji razred osnovne škole

Zakon se pripremao više od dvije godine - dodao je Horvat - pa ne može biti riječ o „predizbornom triku“, kako to podmeće Davor Bernardić:

- Volio bih i inače da predsjednika SDP-a, od kojeg nisam čuo nijedan konstruktivan prijedlog, malo češće obilazi gradilišta koja su niknula diljem Hrvatske u mandatu naše Vlade. Njega te investicije, koje mijenjaju našu zemlju nabolje, uopće ne zanimaju, njega zanimaju samo lažne optužbe i uvrede, a sudeći po kočijaškoj retorici kojom se služi, čini se da je preskočio koji razred osnovne škole. Možda bi se u nju trebao vratiti.

Bezvezan, bezvezniji, Bernardić

U mandatu predsjednika Andreja Plenkovića stabilizirali smo javne financije, povećali plaće, mirovine, zaposlenost i izvoz, tri godine za redom imali proračunski suficit i zdravi gospodarski rast, vratili investicijski kreditni rejting…

- To znači da je ova Vlada odgovorno upravljala državom. Možete li zamisliti što bi bilo s Lijepom Našom da ju je kojim slučajem vodio diletant poput Bernardića!?!

Glas za Bernardića, glas za robijaša Sabu & Merzel

A podvale o HDZ-u i korupciju? Neka Bernardić prvo pomete svoje dvorište. Pa nije HDZ vratio zatvorenika Željka Sabu, osuđenog upravo za pokušaj podmićivanja i korupciju, na čelo županijske organizacije stranke. Vratio ga je prvi čovjek SDP-a - zaključio je Horvat.  

A A A