Vijesti
4. 6. 2020.

Hrvatskoj više od 20 mlrd € iz EU-a, povećanje zaposlenosti, rast BDP-a, strani turisti & nova mjera za očuvanje radnih mjesta!

(VIDEO) Andrej Plenković na sjednici Vlade RH: Rast BDP-a od 0.4% u prvom tromjesečju ove godine ohrabrujući je podatak s obzirom na epidemiju, restriktivne mjere i pad gospodarske aktivnosti! U pregovorima s Europskom komisijom o Programu pomoći „EU sljedeće generacije“ jasno smo komunicirali što nam je potrebno - i to ćemo i dobiti! Osim toga, i novi EU proračun trebao bi biti izdašniji za Hrvatsku nego prethodni!

Predsjednik Vlade i HDZ-a na sjednici se osvrnuo na prve procjene rasta BDP-a za prvo tromjesečje od 0.4 posto te kazao da je to, s obzirom na okolnosti pandemije Covid-19, restriktivne mjere i očekivani pad gospodarstva, itekako  ohrabrujući podatak.

Hrvatska je danas bolja zemlja nego 2016. godine! Prosječna plaća povećana je u ovom mandatu za 1.150 kuna!

Podsjetio je i na prijedlog programa za gospodarski oporavak „EU sljedeće generacije“, koji je nastao u konzultacijama između Europske komisije i država članica:

- Hrvatska Vlada vrlo je jasno komunicirala što nam je u ovom trenutku potrebno. A to ćemo i dobiti!

Hrvatskoj 20 mlrd € eura u idućih 7 godina!

Naglasio je da je važno imati na umu da će Hrvatska, zahvaljujući članstvu u Europskoj uniji, iz tog posebnog instrumenta imati na raspolaganju 10 milijardi eura za snažni i brzi ekonomski oporavak, ne računajući pritom sredstva iz novog Višegodišnjeg financijskog okvira koji će također biti izdašniji i povoljniji za Hrvatsku:

- Ukratko, riječ je o više od 20 milijardi eura koje ćemo dobiti u idućih sedam godina. To je snažna poruka zašto je članstvo u Europskoj uniji iznimno važno.

Hrvatskoj u idućih 7 godina dvostruko više novca iz Europske unije nego dosad! Najbolji je to dokaz koristi EU članstva!

Dodao je da je hrvatska Vlada napravila iskorake ne samo kroz predsjedanje Vijećem EU-a, nego i kao država koja je dobila zeleno svjetlo Europske komisije za ulazak u Schengenski prostor i u cijelosti ispunila Akcijski plan o Europskom tečajnom mehanizmu II, kao prvom koraku prema europodručju.

Odlični rezultati mjere za očuvanje radnih mjesta

Govoreći o odlukama na današnjoj sjednici Vlade, naveo je Sporazum o jamstvu između Hrvatske i Europske komisije o privremenoj potpori radi smanjenja rizika od nezaposlenosti u izvanrednoj situaciji nakon izbijanja Covid-a 19 (Program „SURE“).

Pritom je naglasio da su mjere hrvatske Vlade za očuvanje radnih mjesta do sada, za ožujak, travanj i svibanj, polučile izrazito dobre rezultate:

- Aktivnošću Vlade zadržana su radna mjesta. Mjere potpore u travnju primilo je čak 97.000 poslodavaca s više od 550.000 radnika. Za ožujak je bilo 87.000 poduzetnika i oko 500.000 radnika. Do sada je isplaćeno 3.8 milijardi kuna, a kada se u to uključe i doprinosi, onda se iznos diže na 5.5 milijardi. Radi se o izvrsnoj mjeri koja je financirana što preraspodjelama u državnom proračunu, što EU sredstvima, što nalaženjem drugih izvora financiranja na domaćem i međunarodnom tržištu.

Borba protiv korupcije & neovisnost institucija

Govoreći o nedavnim uhićenjima, poručio je da je ova Vlada u cijelosti privržena borbi protiv korupcije:

- Upravo je ovaj postupak dokaz samostalnog i neovisnog djelovanja i policije i Državnog odvjetništva. Borbu protiv korupcije snažno i podržavamo i ohrabrujemo, a nadležna tijela svoj posao trebaju raditi sukladno zakonu bez utjecaja bilo koga na njihov rad.

Razriješili smo osumnjičene dužnosnice, povukli odlučne poteze i odmaknuli ovu priču od kolektivne odgovornosti nas kao Vlade. Ne želimo ni na koji način biti involvirani u nečije pojedinačne akte koji narušavaju ugled Vlade - dodao je Andrej Plenković.

Utvrditi tko je kriv za „pucanje“ mjera nadzora

Istodobno, predsjednik Vlade RH upozorio je da se i u ovom slučaju ponovilo tzv. pucanje ili probijanje mjera nadzora negdje između aktera koji su u nj uključeni, a to su policija, DORH i sud:

- Radi jačanja povjerenja u pravosudne institucije potrebno je da nadležna tijela utvrde kako je moguće pucanje takvih mjera i tko je za to odgovoran. To govorim bez primisli o bilo kakvom pritisku na neko od ovih tijela.

TURISTI, AVIOLINIJE, ZDRAVLJE, SIGURNOST!

PPVRH i ministar unutarnjih poslova dr. sc. Davor Božinović: Od aktivacije web stranice entercroatia.mup.hr 86.636 osoba je najavilo dolazak u Hrvatsku. Najviše je državljana iz Slovenije, Njemačke i Austrije. Aplikacija skraćuje vrijeme čekanja na granici, a dostupna je zasad na 7 jezika.

Ministar zdravstva izv. prof. dr. sc. Vili Beroš: Dok je u svijetu više od 124.000 zaraženih u jednom danu, Hrvatska u lipnju ima samo jednog novooboljeljog od koronavirusa. Ta brojka znači uspjeh i ulijeva sigurnost. Kad radiš uz dobar tim i savjesne građane, tada i pobjeđuješ!

Ministar turizma Gari Cappelli: Zbog odlične epidemiološke situacije Hrvatska se dodatno pozicionirala kao sigurna i poželjna turistička destinacija. Za 2. polovicu lipnja najavljene su brojne aviolinije za zračne luke Dubrovnik, Split, Zagreb, Rijeka, Zadar i Pula, najviše iz Njemačke, Francuske i zemalja Beneluxa.

DALJNJI RAST ZAPOSLENOSTI & NOVA GOSPODARSKA MJERA UZ POMOĆ EU!

Ministar rada i mirovinskog sustava Josip Aladrović: U zadnja dva tjedna bilježimo kontinuirani rast broja zaposlenih, a istodobno pad nezaposlenih. S današnjim danom imamo 13.500 osiguranika više nego na početku svibnja. Dana 1. lipnja bilježili smo porast od 11.800, pa nije teško izračunati koliko je u ovom kratkom međuvremenu otvoreno novih radnih mjesta. I zadržat ćemo taj pozitivni trend! Ugroženim sektorima biti će dostupne potpore i za lipanj, naša će Vlada uvesti i Mjeru „Skraćeno radno vrijeme“, a Hrvatska se ionako gospodarski reaktivira i otvara turistima.

PPVRH i ministar financija dr. sc. Zdravko Marić: Hrvatska će iz programa Europske komisije o skraćenom radnom vremenu u cilju smanjenja rizika od nezaposlenosti u izvanrednoj situaciji („SURE“), povući najmanje 400 milijuna €, a za to će dati jamstvo od 95.7 milijuna €. U najkraćem mogućem roku proveli smo zakonodavnu proceduru kako bismo omogućili da Hrvatska iskoristi ovaj hvalevrijedni instrument EU pomoći.

A A A