Vijesti
6. 6. 2020.

Zadržavanje kreditnog rejtinga na investicijskoj razini - poruka povjerenja u naše upravljanje krizom & ekonomske mjere koje poduzimamo!

Andrej Plenković: Pozitivna i ohrabrujuća ocjena! Agencija Fitch predviđa da će Hrvatska zadržati fiskalnu stabilnost te nastaviti s napretkom prema ulasku u europodručje. Ujedno potvrđuje da je naš snažni paket mjera u cilju zaštite gospodarstva bio i jest dobar potez za očuvanje radnih mjesta i likvidnosti poduzeća. 

Nakon što je u svibnju S&P zadržao svoju ocjenu kreditnog rejtinga Hrvatske neizmijenjenom, isto je sinoć učinio i Fitch, još jedna svjetska agencija koja je potvrdila naš dugoročni rejting na investicijskoj razini (BBB-), a izglede procijenila kao stabilne.

Podsjetimo, Fitch je Hrvatsku vratio na razinu BBB- u lipnju 2019. godine, nakon što je u rujnu 2013. - u mandatu SDP-ove Vlade - bila pala u neinvesticijski rang („kreditno smeće“).

Povjerenje u našu Vladu

Zadržavanje kreditnog rejtinga na investicijskoj razini iznimno je pozitivna i ohrabrujuća ocjena, koja je rezultat povjerenja u Vladu da će zadržati srednjoročnu fiskalnu stabilnost te nastaviti s napretkom prema ulasku u europodručje - izjavio je ovom prigodom predsjednik Vlade RH i HDZ-a Andrej Plenković:

- Ocjene kreditnih rejting agencija pokazuju povjerenje u naše upravljanje krizom te otpornost hrvatskog gospodarstva na izazove s kojima smo suočeni. Uz potvrdu da je snažni paket mjera poduzetih za gospodarski oporavak bio dobar potez za očuvanje radnih mjesta i likvidnosti poduzeća, agencije šalju poruku da će se Hrvatska uspjeti vratiti na razinu na kojoj je bila prije krize uzrokovane globalnom pandemijom.

VAŽAN ISKORAK PREMA EUROZONI

Dodajmo da smo jučer svjedočili još jednoj dobroj vijesti - Europska središnja banka (ESB) objavila je sveobuhvatnu procjenu pet hrvatskih banaka u kojoj je potvrđeno da nijedna od njih nema kapitalnih nedostataka.

Objava ESB-a ima iznimnu važnost jer potvrđuje stabilnost i kvalitetu hrvatskog bankovnog sustava te predstavlja važan iskorak prema ulasku Hrvatske u Bankovnu uniju, ali i u Europski tečajni mehanizam II (ERM II), koji je posljednji korak prije ulaska u europodručje.  

A A A