Vijesti
6. 6. 2020.

Plenković & Čović položili temeljni kamen za tvornicu Podravke u Hercegovini

U budućem pogonu u Kruševu kod Mostara trebala bi se prerađivati rajčica koju već nekoliko godina uzgajaju braniteljske zadruge HVO-a uz potporu te vodeće hrvatske kompanije. „Sjajan projekt, razvojem poljoprivredne proizvodnje želimo stvoriti uvjete da hrvatski narod ovdje i ostane“.

Nakon bilateralnog sastanka te sjednice Predsjedništva HDZ-a BiH u Mostaru, predsjednik Vlade RH i HDZ-a Andrej Plenković & predsjedatelj Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH i predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović zajedno su postavili kapsulu u temeljni kamen buduće tvornice Podravke.

Zauzimanje za stvarnu ravnopravnost & legitimnu zastupljenost Hrvata u BiH trajna je i politika i obveza naše Vlade i HDZ-a!

- Ovo je sjajan projekt koji će okupiti brojne poljoprivrednike te braniteljske zadruge koje će se uključiti u proizvodnju u interesu vlastitih obitelji i zajednice - istaknuo je Plenković.

Nova budućnost za Hrvate

Na rubovima Mostarskog blata, plodnog polja smještenog između Mostara i Širokog Brijega, ali i na području Ljubuškog, Ravnog I Čapljine, već više godina probno se uzgaja rajčica koju otkupljuje Podravka. Započelo se uzgojem 300 tona, a sljedeće godine - kada bi tvornica trebala biti izgrađena - očekuje se urod od 10.000 tona tog povrća, koje bi se izvozile u više od 60 zemalja svijeta.

- Ovo je važan projekt i nova budućnost za mlađe ljude kako bi Hrvati ostali svoji na svome - naglasio je Čović.

„Nastojimo se organizirati kako bismo mladim ljudima osigurali prihode i zaustavili odlazak. To nas najviše motivira na ovo sve. Golemi su potencijali za uzgoj rajčice, paprika i drugih poljoprivrednih kultura u ovom dijelu Hercegovine. Vjerujemo da ćemo uspjeti“ - dodao je Krunoslav Čović, jedan od inicijatora projekta iz braniteljske zadruge koja djeluje pri Udruzi dragovoljaca i veterana Domovinskog rata u Širokom Brijegu.

Slični model u Istri, Hercegovini, Slavoniji i Podravini

Direktor Podravke Marin Pucar izdvojio je da je ove godine posađeno 1,2 milijuna stabljika rajčice samo na području Mostarskog blata:

- Želimo da hrvatski narod ovdje ostane i pokrene poljoprivrednu proizvodnju. Ne želimo sirovine više uvoziti iz inozemstva, nego s domaćih polja. Na sličan način, i s drugim poljoprivrednim kulturama, razvijamo proizvodnju u Istri, u Hercegovini, Slavoniji, Podravini i u cijeloj Hrvatskoj.

A A A