Vijesti
8. 6. 2020.

19. VEČERNJAKOV PEČAT: Andrej Plenković - Osoba godine u Europi!

Na tradicionalnom izboru osoba godine Večernjeg lista BiH predsjednik Vlade RH i HDZ-a dobio je „Pečat“ jer je zahvaljujući njegovom angažmanu pitanje i EU puta BiH i ravnopravnosti hrvatskog naroda u njoj vraćeno na europsku razinu.

„Hrvatska je u ovo teško vrijeme pandemije, Brexita i migrantske krize pokazala kako se predsjedanje Vijećem EU-a može iskoristiti za pokretanje mnogih globalnih procesa. Zahvaljujući takvoj politici, BiH i cijeli jugoistok Europe postali su vidljivi u europskim centrima moći, a proširenje EU-a ponovno je vraćeno na bruxellesku agendu. Ponajviše je to zahvaljujući hrvatskom premijeru!“ - poručio je direktor i glavni urednik Večernjeg lista BiH Jozo Pavković prilikom uručivanja nagrade Osoba godine u Europi Andreju Plenkoviću.

ZA punu ravnopravnost svih konstitutivnih naroda

Primajući priznanje prije same središnje manifestacije „Večernjakov pečat“, predsjednik Vlade RH i HDZ-a kazao je da mu je to velika čast, posebice jer mu je nagrada uručena za zalaganje za europski put BiH, ali isto tako i svih država jugoistoka Europe:

- Dok smo radili program predsjedanja Vijećem EU-a, nismo mogli niti sanjati da će nas pogoditi ovakva pandemija koja je izmijenila i dinamiku i, možemo reći, metodologiju rada #EU2020HR. Sve ovo vrijeme naša je ambicija pomoći BiH na njezinom europskom i atlantskom putu, poduprijeti političke i gospodarske reforme, jačati bilateralne odnose te, naravno, zauzimati se za punu ravnopravnost svih konstitutivnih naroda i svih drugih građana BiH.

Ustrajni, nepokolebljivi angažman

Sve smo to ustrajno i konzekventno činili u ove četiri godine - dodao je Plenković:

- Uvjeren sam da ćemo nakon prvog poluvremena, u kojem smo pobijedili virus i vratili „hrvatsko pitanje“ u BiH na europsku razinu, na parlamentarnim izborima dobiti povjerenje hrvatskih građana i za drugo poluvrijeme, u kojem ćemo nastaviti borbu za kvalitetnije odnose Hrvatske i BiH, daljnji europski put BiH, ali i stvarnu ravnopravnost hrvatskog naroda u njoj.

Zauzimanje za stvarnu ravnopravnost & legitimnu zastupljenost Hrvata u BiH trajna je i politika i obveza naše Vlade i HDZ-a!

PLENKOVIĆU „PEČAT“ i 2017.

Podsjetimo, Plenković je i 2017. dobio „Večernjakov pečat“ - za europskog lidera i lobista za Bosnu i Hercegovinu, u kategoriji Nositelja europskih vrijednosti (za osobe koje pomažu BiH na njenom EU putu).

Predsjedniku Plenkoviću „Večernjakov pečat“ za europskog lidera i lobista za Bosnu i Hercegovinu

Više o zadnjem, 19. „Večernjakovu pečatu“ na donjem linku:

Osobe godine tri liječnika - dvije Sarajke i Banjolučanin: Alemka Markotić, Darija Kisić Tepavčević i Alen Šeranić

A A A