Vijesti
15. 6. 2020.

Mladež HDZ-a: Odlučno nudimo rješenja za izazove pred nama - ZA sigurnu budućnost mladih u Hrvatskoj!

(VIDEO) Naš stranački pomladak predstavio je u središnjici HDZ-a Izborni program „Odgovorno za mlade“. Fokus je stavljen na 7 temeljnih područja - konkurentno obrazovanje i ljudski potencijali, prvi posao i zapošljavanje, uključenost mladih u društvo, dom, transformacija Hrvatske, zdravlje i šport te europska i sigurna Hrvatska. Svih 7 područja sadrže dosadašnja postignuća, kao i konkretne ciljeve i mjere za sljedeće četiri godine.

Mladež Hrvatske demokratske zajednice i u ovaj izborni ciklus izlazi sa svojim programom.

- Ovaj se program nastavlja na onaj za europske izbore prošle godine, ali i na program „Biraj bolju budućnost“, koji smo predstavili 2016. godine - naglasio je predsjednik Mladeži HDZ-a Ivan Vidiš te rekao da je upravo program iz 2016. bio usredotočen na probleme koji su tada bili gorući, a to je u prvom redu bila nezaposlenost mladih.

(VIDEO) Zagreb: Predstavljen program za mlade „Biraj bolju budućnost“!

Za kvalitetniji i sigurniji život mladih

- 2013. godine svaka druga mlada osoba je bila nezaposlena. U mandatu ove Vlade, zahvaljujući brojnim uspješnim mjerama od kojih je veliki broj predložen upravo u našem programu, mladi imaju perspektivu. Neke od tih mjera su osnaživanje pripravništva i ukidanje SOR-a, stalno podizanje potpora za samozapošljavanje, nove stipendije i još puno toga. Mladi se svakodnevno suočavaju s mnogim izazovima te smo kao Mladež HDZ-a odlučni odgovoriti na njih.

Vidiš je zaključio da slogan „Odgovorno za mlade” simbolizira protekle dvije godine u kojima je Mladež HDZ-a iskazala odgovornost prema mladima koji su sadašnjost ovoga društva, kao i društvenu i kršćansku solidarnost u krizama koje su nas proteklih mjeseci zahvatile.

- Naši rezultati govore da ono što radimo nisu obećanja, već jamčimo da će život mladih biti još kvalitetniji i sigurniji!

Strategija znanosti i obrazovanja

Mjere i ciljeve Mladeži HDZ-a u području znanosti i obrazovanja predstavila je članica Predsjedništva MHDZ-a Karmela Jelčić te posebno istaknula kako su mandatu Vlade povećana izdvajanja za znanost i obrazovanje za čak 35%, kako je doneseno 40-ak novih kurikuluma, a čak 25 strukovnih škola postale su regionalni centri kompetentnosti.

- Naš obrazovni sustav ne prilagođava se dovoljno brzo dinamičnom globalnom okruženju te je nužno provesti analizu započete reforme. Iz tog razloga podržavamo nastojanja u donošenju nove Strategije znanosti i obrazovanja.

Poručila je da će se Mladež zalagati za fleksibilizaciju kurikuluma, uvođenje nacionalnih ispita za upis u srednje škole, osiguravanje dodatnih sredstava za pomoćnike u nastavi, ali i promicanje razvoja tehničkih gimnazija.

- Ustrajat ćemo u povećanju broja stipendija, digitalizaciju administrativnih postupaka i što većim ulaganjima u studentski standard kroz povećanje smještajnih kapaciteta i podizanje kvalitete studentske prehrane.

Olakšavanje stambenog pitanja

Zamjenik predsjednika MHDZ-a Ivica Rakušić naglasio je pak kako je u mandatu ove Vlade napravljeno puno u kontekstu olakšavanja rješavanja stambenog pitanja za mlade kroz subvencionirane kredite. Također, istaknuo je da je, s obzirom na trenutnu gospodarsku situaciju, potrebno delimitirati pozive za subvencioniranje kamate stambenih kredita za cijelu godinu te da se na natječaj mogu prijaviti osobe koje kupuju stan u izgradnji.

- Razdoblje četvrte industrijske revolucije u kojem se nalazimo i sve veće digitalizacije društva zahtijevaju veću uključenost mladih u svim područjima društva. S tim u cilju želimo jačati uloge savjeta mladih u Hrvatskoj i podizati njihovu relevantnost. Zalažemo se za izmjene Zakona o savjetima mladih, a iz strukturnih fondova EU u sljedećoj perspektivi smatramo da je potrebno puno više sredstava transferirati na rad s mladima. Također se zalažemo za ponovno uvođenje oslobođenja poreza na promet nekretninama za kupnju prve nekretnine.

Promicanje športa i zdravog života

Zdravlje i promocija športa također su visoko na listi prioriteta u Programu. Prioritete u tom području iznijela je članica Predsjedništva MHDZ-a Sanda Livia Maduna.

- Odlučno ćemo se suočiti sa više negativnih društvenih pojava, a u prvom redu sa problemima različitih vrsta ovisnosti i pretilosti kod mladih. Zbog toga je važno ulagati i u šport. Takva ulaganja dovode istodobno do brojnih društvenih koristi poput zdravlja, općeg poboljšanja psiho-fizičkog stanja te zajedništva - istaknula je Sanda Livia Maduna te naglasila kako takva ulaganja posljedično dovode i do povećanja ekonomskih aktivnosti te optimizma u društvu.

Naglasila je kako će se Mladež HDZ-a posebno zalagati za kvalitetniju i dostupniju dentalnu skrb za sve mlade, bolje informiranje mladih o različitim oblicima dostupnih sistematskih pregleda, bolji materijalni status trenera, kao i za borbu protiv karcinoma.

Koristiti jaki međunarodni utjecaj RH za bolji životni standard

Perspektivu i položaj mladih u kreiranju i provođenju hrvatske vanjske politike iznio je međunarodni tajnik Mladeži Tomislav Leko te istaknuo kako Hrvatska treba još više uključivati mlade u vanjsku politiku i posebno njegovati odnos i povezanost iseljene i domovinske Hrvatske.

Ustvrdio je kako se Mladež aktivno zalaže za prioritete mladih kroz Mladež Europske pučke stranke. Također, naglasio je da je Mladež donijela Europski program i sudjelovala u organizaciji Kongresa EPP-a u Zagrebu.

- To su također iskustva na kojima gradimo naš program.

Poručio je da je cilj Mladeži sigurna Hrvatska, Hrvatska zaštićena od tradicionalnih, ali i onih suvremenih prijetnji. Glavni cilj je suzbijanje svakog oblika nasilja, kao i zaštita osobnih podataka u digitalnom prostoru i borba protiv lažnih vijesti i dezinformacija.

- Naš drugi cilj je europska Hrvatska, Hrvatska koja koristi svoj globalni utjecaj za bolji standard života u zemlji. Stoga se zalažemo za daljnje jačanje utjecaja Hrvatske u Europi kroz EU i NATO, za veća izdvajanja za prioritete mladih u europskom proračunu i za veće uključivanje mladih u Dijalog EU-a s mladima i u Konferenciju o budućnosti Europe, za daljnje osnaživanje mladih iz ruralnih sredina na razini EU i nakon hrvatskog predsjedanja Vijećem EU, kao i za veće sudjelovanje mladih u raspravama o globalnim pitanjima u Ujedinjenim narodima.

Zajedništvo svih Hrvata

Također, kao jedan od glavnih prioriteta istaknuo je brigu o Hrvatima izvan Hrvatske, kao i stvaranje poticajnog okruženja za povratak hrvatskih studenata i mladih kvalificiranih radnika nakon stečenog međunarodnog iskustva.

Program „Odgovorno za mlade“ možete pročitati OVDJE.

A A A