Vijesti
15. 6. 2020.

Klinika za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević" dobila Cobas 6800 - robotizirani aparat za detekciju koronavirusa

Prof. dr. sc. Alemka Markotić: Hvala premijeru jer smo na njegovu urgenciju uspjeli dobiti taj u Europi toliko traženi uređaj! Andrej Plenković: Još jednom zahvaljujem zdravstvenim djelatnicima na neprocjenjivom doprinosu pobjedi protiv virusa. Ponosni smo na to kako su država, Nacionalni stožer i zdravstveni sustav reagirali kada je bilo najvažnije! Stoga i imamo daleko bolju epidemiološku sliku nego većina ostalih država.

Predsjednik Vlade RH i HDZ-a posjetio je danas Kliniku za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević" u Zagrebu. Nakon sastanka s predstavnicima Uprave - na čelu s ravnateljicom Klinike prof. dr. sc. Alemkom Markotić - obišao je Centralni dijagnostički laboratorij.

3 milijuna kuna vrijedan aparat

Vlada je nabavu zaštitne opreme u vrijeme epidemije koronavirusa posredovala s kompanijom Roche, i to kroz izravni kontakt premijera Plenkovića i njenog glavnog šefa Christopha Franza. Uz pomoć te velike farmaceutske kompanije Klinici je danas i darovan Cobas 6800, automatizirani i robotizirani aparat vrijedan tri milijuna kuna, koji može izolirati i detektirati koronavirus na više od 1.500 uzoraka u 24 sata:

- Enormna je potražnja za tim aparatima u svijetu, a s naše je strane učinjeno sve da jedan od njih što prije dospije u ovu kliniku. Stručnjaci kažu da će ovaj uređaj moći raditi 1.500 testova na dan, dijagnostika će se ubrzati, što je velika stvar ako se kojim slučajem pojavi drugi val koronavirusa. S g. Franzom već više godina imamo sjajne odnose, pokazao se izrazito benevolentan prema Hrvatskoj. Primjerice, naša djeca oboljela od spinalne mišićne atrofije besplatno su dobila Rocheov lijek - istaknuo je Andrej Plenković.

Daleko bolja epidemiološka slika

Još jednom je zahvalio svim zdravstvenim djelatnicima na neprocjenjivom doprinosu pobjedi protiv virusa:

- Ponosni smo na to kako su država, Nacionalni stožer civilne zaštite i zdravstveni sustav reagirali kada je bilo najvažnije - u vrijeme goleme krize! Stoga i imamo daleko bolju epidemiološku sliku nego većina ostalih država i u odnosu na njih daleko manji broj oboljelih i preminulih sugrađana.

Ravnateljica Markotić zahvalila je pak premijeru Plenkovića jer su na njegovu urgenciju Hrvatska i Klinika za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević" uspjele dobiti „taj u Europi tako traženi aparat“.

A A A