Vijesti
22. 6. 2020.

Zahvaljujući antifašističkom pokretu i otporu nacizmu, Hrvatska je iz II. svjetskog rata izišla kao pobjednica

Željka Josić & Dražen Bošnjaković iz Brezovice: Hrvatska se svrstala među ratne pobjednice, ali ne smije se stavljati znak jednakosti između boljševičkog komunizma i antifašizma. Na demokratskim vrijednostima nastavljamo zajedno graditi europsku RH! Gordan Jandroković čestitao Dan antifašističke borbe: Protiv fašizma i nacizma borili su se široki slojevi društva, a ne samo komunisti. Stoga antifašizam pripada hrvatskom narodu! Nakon II. svjetskog rata dobili smo drugi totalitarni sustav umjesto demokracije i slobode, no komunistički zločini ne smiju baciti sjenu na uspjehe antifašističkog pokreta.

U Spomen-parku Brezovici kod Siska i ove se godine održala središnja svečanost u povodu Dana antifašističke borbe, koji se obilježava u znak sjećanja na dan 22. lipnja 1941. kada je osnovan Prvi sisački partizanski odred. Pripadnik te prve antihitlerovske postrojbe u okupiranoj Europi, kojom je zapovijedao Vlado Janjić-Capo, bio je i pokojni general Hrvatske vojske Janko Bobetko.

Ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković (izaslanik predsjednika Vlade RH):

Upravo zbog oružanog otpora nacističkom poretku Hrvatska se svrstala među pobjednice II. svjetskog rata. Stoga smo se ovdje okupili kako bismo se poklonili hrabrosti i odlučnosti koju je hrvatski narod pokazao u borbi protiv toga velikog zla.

Dana 22. lipnja započeo je organizirani otpor fašizmu, u kojem je sudjelovalo oko 230.000 Hrvata, među njima i dr. Franjo Tuđman i Janko Bobetko. To je vrlo važan datum naše povijesti, no danas se na političkoj sceni pojavljuju ljudi koji iskrivljuju povijest, čemu se treba oduprijeti. Nastavljamo zajedno graditi europsku Hrvatsku utemeljenu na demokratskim vrijednostima.

Zastupnica Željka Josić (izaslanica predsjednika Hrvatskog sabora):

U II. svjetskom ratu hrvatski narod potvrdio je svoje antifašističko lice, ali ne smije se stavljati znak jednakosti između antifašizma i boljševičkog komunizma. Moramo sačuvati temeljne vrijednosti hrvatskog antifašizma.

GORDAN JANDROKOVIĆ: Antifašizam pripada hrvatskom narodu!

Predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković uputio je čestitku u povodu Dana antifašističke borbe. Prenosimo je u cijelosti:

Prva antifašistička postrojbe u II. svjetskom ratu

Svim građankama i građanima Republike Hrvatske čestitam Dan antifašističke borbe u ime Hrvatskog sabora i u u svoje osobno ime.

Na Dan antifašističke borbe prisjećamo se osnivanja Prvog sisačkog partizanskog odreda 22. lipnja 1941. godine. Osnivanjem prve oružane antifašističke postrojbe u Drugom svjetskom ratu, Hrvatska je dala velik doprinos otporu i borbi protiv fašizma u tada porobljenoj Europi.

Široki slojevi hrvatskog društva

U borbi protiv okrutne fašističke i nacističke ideologije i obrani svoje domovine od okupacije sudjelovali su široki slojevi hrvatskog društva, a ne samo pristaše komunističkog pokreta, kao što se to prikazivalo u prošloj državi.

Stoga antifašizam pripada hrvatskom narodu koji se znao obraniti od stranih okupatora i njihovih zločina.

Komunistički zločini

Nakon završetka Drugog svjetskog rata, hrvatski narod je umjesto slobode i demokracije dobio drugi totalitaristički sustav. Komunistički zločini, koji su se dogodili, ne smiju baciti sjenu na uspjehe hrvatskog antifašističkog pokreta, brojnijeg od onih u mnogim europskim zemljama.

Antifašizam ostaje danas vrijednost za koju se Republika Hrvatska zalaže i koja je potvrđena u Izvorišnim osnovama Ustava kao i u Deklaraciji o antifašizmu Hrvatskoga sabora.

Demokracija, vladavina prava & odbacivanje svakog totalitarizma

Današnja Republika Hrvatska, koja je svoju slobodu izborila u Domovinskom ratu, privržena je temeljnim demokratskim vrijednostima - miru, slobodi, demokraciji, vladavini prava, poštovanju ljudskog dostojanstva, zaštiti ljudskih prava, nediskriminaciji, toleranciji i odbacivanju svakog oblika ekstremizma i totalitarizma.

A A A