Vijesti
25. 6. 2020.

Predsjednik Plenković: Svim našim sugrađanima, Hrvaticama i Hrvatima u Domovini i inozemstvu, čestitam Dan neovisnosti!

„Uz trajnu zahvalnost svim hrvatskim braniteljima, gradimo društvo koje počiva na domoljublju te univerzalnim vrijednostima slobode, demokracije, solidarnosti i vladavine prava. Nakon zavidnih rezultata u 1. poluvremenu borbe protiv virusa, nastavljamo s mjerama koje će štititi i zdravlje i radna mjesta. Na valu dosadašnjih postignuća, osigurat ćemo gospodarski oporavak te i dalje provoditi reforme koje će podizati kvalitetu života i kupovnu moć hrvatskih građana“.

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i Hrvatske demokratske zajednice Andrej Plenković uputio je čestitku u povodu Dana neovisnosti. Prenosimo je u cijelosti:

Povijesne odluke o pokretanju razdruživanja

Ovogodišnji Dan neovisnosti obilježavamo kao spomendan na povijesne odluke Hrvatskog sabora o pokretanju postupka razdruživanja od ostalih jugoslavenskih republika.

Donošenjem Ustavne odluke o suverenosti i samostalnosti Republike Hrvatske te Deklaracije o proglašenju suverene i samostalne Republike Hrvatske potvrđena je volja hrvatskog naroda za uspostavom samostalne države.

Žrtva velikosrpske agresije

Na putu osamostaljenja i međunarodnog priznanja suočili smo se s velikosrpskom agresijom te je hrvatski narod za svoju slobodu i neovisnost podnio veliku žrtvu.

Uz trajnu zahvalnost i duboko poštovanje prema svim hrvatskim braniteljima i članovima njihovih obitelji, ustrajno gradimo društvo koje počiva na domoljublju te univerzalnim vrijednostima slobode, demokracije, solidarnosti, vladavine prava i društvene pravednosti.

Uspješno predsjedanje & upravljanje krizom

Danas je više nego ikada prije Hrvatska snažno pozicionirana kao uvažena i respektabilna članica međunarodne zajednice. Dugo i predano pripremali smo se za naše prvo predsjedanje Vijećem Europske unije, koje sada uspješno privodimo kraju i tijekom kojeg smo se na najbolji mogući način nosili s nizom izvanrednih zbivanja.

Suočeni s pandemijom koronavirusa, globalnom krizom bez presedana, odgovornim ponašanjem i pravodobnim mjerama postigli smo zavidne rezultate u prvom poluvremenu te sačuvali zdravstvenu sigurnost građana. Snažnim gospodarskim mjerama Vlada je čvrsto stala iza privatnog sektora, radnika i poslodavaca te spasila više od pola milijuna radnih mjesta i sto tisuća poduzeća.

Gospodarski oporavak Hrvatske

Zajedničkim naporima ususret izazovima koji su pred nama nastavit ćemo poduzimati mjere koje će štititi zdravlje i živote svih hrvatskih građana. Istodobno, na valu dosadašnjih postignuća, osigurat ćemo gospodarski oporavak Hrvatske te što veću ekonomsku i društvenu aktivnost. Pritom ćemo i dalje provoditi sve potrebne reforme koje će našoj državi i društvu nastaviti podizati kvalitetu života i kupovnu moć građana.

Uime hrvatske Vlade i svoje osobno, svim našim sugrađanima, Hrvaticama i Hrvatima u Domovini i inozemstvu, čestitam Dan neovisnosti!

A A A