Vijesti
27. 6. 2020.

Kontinuirano povećavamo sredstva za kulturu - Nastavit ćemo uvoditi red u sustav!

(VIDEO) Predstavljanje programa za kulturu „Restart koalicije“ najbolje pokazuje razliku između njih i HDZ-a. U našem je mandatu kultura dosegla 1% državnog proračuna. Snizili smo stopu PDV-a za umjetnike, pokrenuli veliki nacionalni program digitalizacije kulturne baštine, uveli niz natječaja, donijeli cjelovite zakone… U programu „Sigurna Hrvatska“ kultura i mediji zauzimaju važno mjesto. Moramo jednako vrednovati našu povijest i tradiciju, a istodobno omogućiti suvremeno stvaralaštvo.

Konferenciju za medije - koju su pod naslovom „Mediji i kultura“ u Središnjici održali ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek te gradonačelnik Splita Andro Krstulović Opara - možete pogledati u cijelosti, a u nastavku donosimo ključne poruke:

OBULJEN KORŽINEK: Vrednovanje hrvatske povijesti i tradicije & suvremeno stvaralaštvo!

U programu „Sigurna Hrvatska“ kultura i mediji zauzimaju važno mjesto. Kultura je ono po čemu smo prepoznati u svijetu, a temelj naše kulturne politike je uključivost. Držimo da ona mora biti otvorena i slobodna. Moramo jednako vrednovati našu povijest i tradiciju, a istodobno omogućiti suvremeno stvaralaštvo.

Povećavamo sredstva za kulturu

U našem je mandatu kultura dosegla 1% državnog proračuna. Snizili smo stopu PDV-a za umjetnike, pokrenuli veliki nacionalni program digitalizacije kulturne baštine, uveli niz natječaja, donijeli cjelovite zakone… U sklopu hitnih mjera zbog krize izazvane pandemijom koronavirusa, poseban smo naglasak stavili na pomoć samostalnim i slobodnim umjetnicima i novinarima.

Temelj našeg Programa su naša postignuća!

Vlada je povećala financiranje kulturne i kreativne industrije u svim segmentima, a predstavljanje programa za kulturu „Restart koalicije“ najbolje pokazuje razliku između njih i HDZ-a. Naš se program temelji se u prvom redu na našim postignućima na području kulture i medija. Vezano uz obnovu kulturnih zgrada u Zagrebu pogođenih potresom u programu HDZ-a je donošenje cjelovitog zakona o obnovi te će se - kroz financiranje zajmovima i iduću financijsku perspektivu, omogućiti njihova obnova.

Ono što drugi prikazuju kao „lijepe želje“, HDZ - realizira!

Sve ono što su na drugim stranama lijepe želje, HDZ je postavio u svoj program i realizirao, a tako će nastaviti i u vremenu koje je pred nama - a koje neće biti lako, jer je kultura jedno od najpogođenijih područja ovom krizom. Nastavit ćemo odgovorno skrbiti za sve koji djeluju u tom području!

KRSTULOVIĆ OPARA: Nastavit ćemo uvoditi red, jer tako uvodimo i sigurnost!

Zahvaljujući Ministarstvu kulture, obnovljen je splitski HNK, knjižnica u Makarskoj, Hrvatski dom u Splitu koji je desetljećima bio zapušten sada je dobio prekrasnu koncertnu dvoranu i dr. Sustav je i unatoč krizi nastavio funkcionirati, kao što su se nastavile i sve važne investicije koje je pokrenula Vlada zajedno s jedinicama lokalne samouprave. Nastavit ćemo uvoditi red, jer tako uvodimo i sigurnost!

Obnova brojnih objekata pomoću EU fondova

Kroz integrirana teritorijalna ulaganja i EU fondove omogućili smo cijeli niz obnova vrhunskih objekata u Splitsko-dalmatinskoj županiji, poput obnove kliške tvrđave, obnove stare gradske vijećnice u Splitu, obnove niza ljetnih pozornica u antičkim prostorima... To su izravni dokazi brige Ministarstva kulture i kvalitetne distribucije sredstava prema jedinicama lokalne i regionalne samouprave.

A A A