Vijesti
29. 6. 2020.

Povećanje proizvodnih kapaciteta u poljoprivredi i energetici za 30% učinit će Hrvatsku još sigurnijom zemljom!

(VIDEO) Tomislav Ćorić: Rast kapaciteta sa 17 na 22 mlrd kn pozitivno će utjecati na BDP, a u novom mandatu slijede i velika ulaganja u obnovljive izvore energije. Marijana Petir: Nema suvereniteta bez jakoga hrvatskog sela! Prepoznala sam se u Programu „Sigurna Hrvatska“, koji stavlja fokus na ruralni razvoj. U koordiniranoj akciji s predsjednikom Plenkovićem borim se za EU sredstva za poljoprivredu! Tugomir Majdak: U vrijeme SDP-a, vrijednost poljoprivredne proizvodnje iznosila je 15.5 mlrd kn, a mi smo je podigli na - 17.2 mlrd! Tako ćemo i nastaviti!

Konferenciju za medije - koju su pod naslovom „Samodostatna, održiva i zelena Hrvatska (poljoprivreda i ribarstvo)“ u Središnjici održali ministar zaštite okoliša i energetike i kandidat na listi HDZ-a u 7. izbornoj jedinici dr. sc. Tomislav Ćorić, državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede i kandidat na listi HDZ-a u 6. IJ Tugomir Majdak & nezavisna kandidatkinja na našoj listi u 6. IJ Marijana Petir - možete pogledati u cijelosti, a u nastavku donosimo ključne poruke:

ĆORIĆ: Povećanje sa 17 na 22 milijarde kuna!

Naša današnja tema spada u treći stup Programa HDZ-a „Ekonomska suverenost“. Poljoprivreda i energetika dva su sektora u kojima ćemo u iduće četiri godine povećati proizvodne kapacitete sa 17 na 22 milijarde kuna, odnosno za 30 posto. To će znatno utjecati na saldo vanjskotrgovinske bilance i rast BDP-a. Razdoblje pred nama, temeljem Strategije energetskog razvoja RH do 2030. godine, obilježit će i značajna ulaganja u obnovljive izvore energije.

Velika ulaganja u obnovljive izvore energije

U ovom trenutku Hrvatska koristi oko 900 megavata instalirane snage u obnovljivim izvorima energije u svim tehnologijama. Naš je cilj u idućem mandatu povećati kapacitet proizvodnje iz obnovljivih izvora energije za 150 posto, odnosno za 1300 megavata, te na taj način dodatno unaprijediti i sada jako dobru poziciju Hrvatske. Sustav tržišne premije koji namjeravamo uvesti bit će orijentiran na sve kategorije proizvođača - kućne elektrane, poduzetnike i velike proizvođače.

MAJDAK: Hrvatska poljoprivreda bilježi rast! Tako ćemo i nastaviti!

Nakon četiri godine mandata naše Vlade, hrvatska poljoprivreda bilježi rast! To je posebno vidljivo u ukupnoj vrijednosti poljoprivredne proizvodnje. Godine 2014. - u vrijeme SDP-ove vlade - iznosila je 15.5 milijardi kuna, dok je 2018. taj je iznos narastao na 17.2 milijardi. Rast je ostvaren kroz niz projekata. Novim zakonima pozicionirali smo naša obiteljska poljoprivredna gospodarstva u daleko sigurniji položaj, a dodatnu stabilnost i transparentan odnos prema poljoprivrednim proizvođačima na tržištu uredili smo Zakonom o suzbijanju nepoštenih trgovačkih praksi u lancu opskrbe hranom.

6.000 projekata za mala poljoprivredna gospodarstva

U ovom mandatu realizirano je čak 6.000 projekata za mala poljoprivredna gospodarstva, oko 1.600 projekata za mlade poljoprivrednike, a učinili smo velike iskorake i u području sustava za navodnjavanje. U prošle tri i pol godine za poljoprivredu su isplaćene državne potpore u iznosu od gotovo 20 milijardi kuna. U idućem mandatu nastavljamo povećavati sve te brojke!

PETIR: Nema očuvanja hrvatskog nacionalnog suvereniteta bez jakog hrvatskog sela!

Od malena su me učili da jedino seljak zna živjeti i s čovjekom, i s Bogom i s prirodom te da Bog oprašta svakom čovjeku, a priroda nikome. Svi smo svjedoci važnosti koju su imali hrvatski seljak i hrvatska poljoprivreda u ovoj krizi u kojoj smo se zatekli. Što se tiče poljoprivrede, ruralnog razvoja i ribarstva, upravo sam u Programu HDZ-a „Sigurna Hrvatska“ prepoznala najviše dodirnih točaka. Upravo taj program želimo staviti u fokus našega djelovanja i pokazati da bez jake poljoprivrede, bez jakog hrvatskog sela i bez energetske neovisnosti nema niti očuvanja hrvatskog nacionalnog suvereniteta.

Osigurali smo veća sredstva za poljoprivredu - kako na hrvatskoj, tako i na EU razini

Ponosna sam što sam kao zastupnica u Europskom parlamentu uspjela zaštititi interese Hrvatske i hrvatskog sela, ali isto tako i osigurati da se - unatoč smanjenju proračuna za poljoprivredu na europskoj razini - proračun za hrvatsku poljoprivredu ne smanjuje. Izuzetno sam zadovoljna što smo naše predsjedanje Vijećem EU-a iskoristili na pametan način. Predsjednik Vlade i HDZ-a Andrej Plenković i ja u posljednji smo trenutak, u koordiniranoj akciji, uspjeli utjecati na Europsku komisiju da se na europskoj razini iz kriznog fonda - iz kojeg će Hrvatska dobiti 10 milijardi eura - odobri dodatnih 15 milijardi eura za europsku poljoprivredu!

A A A