Vijesti
30. 6. 2020.

Predsjednik Europskog vijeća Michel zahvalio Plenkoviću na uspješnom predsjedanju Vijećem EU-a!

Many thanks to PM Andrej Plenković and his team! Croatia took the EU agenda forward in these unprecedented COVID-19 times and despite an earthquake hitting Zagreb. Your contribution to reach an agreement on #EUenlargment was essential. Hvala lijepa! - napisao je Charles Michel na svom Twitteru čestitajući predsjedniku Vlade RH i HDZ-a na uspješnom predsjedanju unatoč pandemiji koronavirusa i potresu koji je pogodio Zagreb.

Hrvatskoj više od 22 milijarde eura iz EU-a!

Andrej Plenković prije toga je održao videosastanak s Michelom, čelnikom ključnoga europskog tijela koje okuplja šefove država ili vlada svih 27 članica EU-a, a u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu sastao se sa šefovima stranih diplomatskih predstavništava:

- S g. Michelom ostvarili smo odličnu suradnju! Novi EU proračun i Plan oporavka, iz kojih će Hrvatska dobiti više od 22 milijarde eura, snažan su odgovor Europske unije na krizu izazvanu pandemijom i dragocjena pomoć članicama za brži gospodarski oporavak i rast.

Hrvatska - pouzdani partner & lider

Predsjednik Vlade i HDZ-a poručio je da se Hrvatska dokazala kao pouzdan partner i lider:

- Odgovorno smo upravljali koronakrizom i na nacionalnoj i na EU razini. Tijekom predsjedanja Vijećem EU-a, održanom u okolnostima bez presedana, osiguran je uređeni Brexit, vraćen fokus na europsku perspektivu BiH i Zapadnog Balkana, što je okrunjeno otvaranjem pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom te Zagrebačkim summitom o proširenju. Postignut je i dogovor o Konferenciji o budućnosti Europe, koju će voditi naša Dubravka Šuica.

Hrvatska je postigla napredak i u dva pitanja koja nisu izravno povezana s našim predsjedanjem: ulazak u eurozonu i Schengen - zaključio je Plenković.

Predsjedanje Vijećem Europske unije 1. srpnja preuzima Savezna Republika Njemačka.

A A A