Vijesti
1. 7. 2020.

Nastavljamo s mjerama za spas gospodarstva - Smanjit ćemo PDV na 13 posto za svu hranu i poboljšati likvidnost poduzeća!

(VIDEO) Darko Horvat: Od danas je reaktivirana potpora za samozapošljavanje kroz koje se od kraja 2016. do ožujka 2020. zaposlilo 19.936 osoba! Nakon što smo izravno isplatili skoro 5.6 mlrd. kn za očuvanje radnih mjesta u poduzećima, obrtima & OPG-ovima, od lipnja smo uveli novu mjeru - Skraćeno radno vrijeme. Preko HAMAG BICRO osigurali smo nikad povoljnije kredite, s kamatom od 0.25% & počekom od godine dana, za likvidnost HR poduzetnika. Grozdana Perić: U idućem mandatu smanjit ćemo PDV za svu hranu na 13% & omogućiti plaćanje PDV-a po naplaćenim računima!

Konferenciju za medije - koju su pod naslovom „Financijska stabilnost i sigurnost i ekonomska suverenost“ u Središnjici održali ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta te kandidat HDZ-a u 7. izbornoj jedinici Darko Horvat & predsjednica saborskog Odbora za financije i državni proračun te kandidatkinja HDZ-a u 9. izbornoj jedinici Grozdana Perić - možete pogledati u cijelosti, a u nastavku donosimo ključne poruke:

HORVAT: Kontinuirano štitimo radna mjesta!

Investicijski ciklus u Hrvatskoj ide dalje kroz projekte Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta. Ulaže se u istraživanje i razvoj te prate nove poduzetničke inovativne ideje.

Nakon ožujka, travnja i svibnja te gotovo 5.6 milijardi kuna koje je Vlada iz državnog proračuna izdvojila za očuvanje radnih mjesta, obrta, trgovačkih društava i OPG-ova, nove Vladine mjere dobivaju malo drugačiju formu. One se sada donose mjesec za mjesec sukladno epidemiološkoj situaciji u Hrvatskoj.

Mjera skraćenog radnog vremena

Od lipnja smo uveli novu mjeru za očuvanje radnih mjesta - skraćeno radno vrijeme - koju mogu koristiti poslodavci s više od 10 zaposlenih i u iznosu do 2000 kuna neto mjesečno po radniku. Takva je mjera predviđena i za mikropoduzetnike ako zbog pandemije bilježe manje prihode i pad gospodarske aktivnosti.

Nikad povoljniji krediti!

Danas je reaktivirana potpora za samozapošljavanje kroz koju je od listopada 2016. do ožujka 2020. zaposleno 19.936 osoba, a Vlada je donijela i potpore za proširenje poslovanja koju mogu koristiti svi bivši korisnici potpore za samozapošljavanje. Vlada i resorna ministarstva - u borbi za spašavanje svakog radnog mjesta, obrta, trgovačkog društva i OPG-a - osiguravaju izvore financiranja za likvidnost hrvatskih poduzetnika. Kroz Hrvatsku agenciju za malo gospodarstvo, inovacije i investicije (HAMAG BICRO) osigurali smo dovoljnu količinu sredstava kako bi više od 3.500 poduzetnika dobilo nikad povoljnije kredite, s kamatnom stopom od 0.25 posto i s počekom od godine dana.

PERIĆ: Financijska stabilnost - preduvjet za gospodarski rast i razvoj!

Financijska stabilnost jedan je od ključnih preduvjeta za gospodarski rast i razvoj. U mandatu naše Vlade velika se pozornost posvetila upravo tome - proračun je stabiliziran uz uzastopno ostvarivanje suficita. Kada smo preuzeli odgovornost za upravljanje državom, zatekli smo javni dug na razini od više od 84 posto BDP-a, a koji smo u 4 godine smanjili za - 12 posto! Također, zatekli smo kreditni rejting na razini „smeća“, a mi smo ga vratili na investicijsku razinu i zadržali ga na njoj unatoč koronakrizi, uz stabilno i sigurno financijsko okruženje.

U idućem mandatu nastavljamo smanjivati poreze!

U idućem mandatu smanjit ćemo PDV na svu hranu na 13 posto te omogućiti plaćanje PDV-a po naplaćenim računima - što će poboljšati likvidnost poduzeća. Također, za male poduzetnike ćemo omogućiti da maksimalni blagajnički limit bude viši od 50.000 kuna, a za srednje i velike podigao bi se s dosadašnjih 50.000 na 80.000 kuna. Osim toga, predviđa se i ukidanje poreza na promet nekretnina.

A A A