Vijesti
2. 7. 2020.

I u kriznoj situaciji bez presedana osigurali smo porast zaposlenosti! Hrvatska danas ima 2.234 radnih mjesta više nego početkom ožujka!

(VIDEO) Andrej Plenković sa sjednice Vlade RH: „Veći broj zaposlenih najbolji je pokazatelj da su naše mjere postigle željeni učinak, ali i da smo pravodobno reaktivirali gospodarstvo i turizam. Za isplatu plaća za 609.000 radnika u privatnom sektoru izdvojili smo nezapamćenih 5.6 milijardi kn!“. Predsjedniku Vlade i HDZ-a prije podne je izmjerena temperatura. Odgovorno pristupa svom poslu te mu nikada nije palo na pamet glumatati poput SDP-ovaca i čas sam sebe politikantski slati u samoizolaciju, čas sam sebe iz nje izvlačiti.

Na početku 239. sjednice Vlade, premijer Andrej Plenković zahvalio je ministru rada i mirovinskog sustava Josipu Aladroviću, kao i Hrvatskom zavodu za zapošljavanje, na podacima iz kojih je vidljivo da je Vlada u proteklih nekoliko mjeseci, od ožujka do lipnja, za radnike i poslodavce u privatnom sektoru isplatila 5.6 milijardi kuna naknada, čime je omogućeno da na poslu ostane 600.000 radnika te da 100.000 poduzetnika nastavi poslovanje.

Taj je podatak najbolji dokaz učinkovitosti mjera koje je Vlada donijela. Prije uvođenja restriktivnih mjera uslijed COVID-a imali smo 1.542.328 osiguranika, a danas, četiri mjeseca kasnije, imamo ih 1.544.562! - istaknuo je Plenković:

- Istodobno, uveli smo novu mjeru skraćenog radnog vremena, to je potpora do 2.000 kuna mjesečno, koja vrijedi od 1. lipnja do 31. prosinca. Mjera se naslanja na EU instrument SURE iz kojeg bismo mogli izvući tri milijarde kuna kako bismo i time pomogli zadržavanju radnih mjesta. Mjera se ne odnosi samo na poslodavce s 10 i više radnika, kako se zna pročitati, nego je koncipirana i za mikropoduzetnike s do 9 radnika.

Sanacija šteta od potresa & ublažavanje učinaka korone

U međuvremenu smo „zaokružili“ i dva zajma Svjetske banke, jedan od 300 milijuna dolara kao izravna pomoć proračunu u kontekstu COVID-a - dodao je Plenković - a drugi od 200 milijuna za obnovu grada Zagreba od potresa, i to obrazovnih i zdravstvenih institucija.

Svjetska banka odobrila Hrvatskoj 500 milijuna dolara za sanaciju šteta od potresa & ublažavanje učinaka koronakrize!

Pohvale za uspješno predsjedanje Vijećem EU-a

Zadnjih dana - napomenuo je predsjednik Vlade i HDZ-a - obavio sam dosta razgovora, i s predsjednicom Europske komisije, i s predsjednicima Europskog parlamenta i Europskog vijeća, s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel, koja je od nas preuzela predsjedanje:

- Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman jučer je pak sa svojim kolegom Heikom Maasom u Berlinu imao i formalnu primopredaju. Zaista smo od svih dobili priznanje za angažman u okolnostima bez presedana.

Hrvatska pokazala liderstvo & postigla maksimum tijekom predsjedanja Vijećem EU-a! Njemačka preuzela predsjedanje

Ispunjen Akcijski plan za ERM2

Podsjetio je i da je Vlada radila i na nekim dosjeima koji su ne samo europskog, nego i hrvatskog karaktera u kontekstu Europske unije, posebno pritom izdvojivši činjenicu da smo ispunili Akcijski plan za Europski tečajni mehanizam 2:

- Očekujemo da se na razini eurogrupe već idućeg tjedna uzme u obzir sve ovo što smo napravili, da Hrvatska krene k idućoj fazi procesa uvođenja eura u skladu s našom strategijom usvojenom u svibnju.

Sredstva za obnovu Zagreba i ostalih područja pogođenih potresom

Danas su ministrica Obuljen, ministar Banožić i premijer Plenković bili na Građevinskom fakultetu na konferenciji posvećenoj aktivnostima u vezi s obnovom Grada Zagreba i dijelova Krapinsko-zagorske i Zagrebačke županije pogođenih potresom:

- Izložili smo sve napore koje smo do sada učinili, predstavili sve što smo napravili na izradi zakona, interventnim mjerama, kao i ono što radimo na izvorima financiranja za razdoblje pred nama, tražeći pritom što širi konsenzus svih aktera. Jer radi se o dugoročnom procesu obnove grada, utvrđene su štete od 86 milijardi kuna, što je 60% godišnjeg proračuna RH!

Zakon o obnovi Zagreba mora biti primjeren, transparentan i dugoročno održiv

Vlada će sredstva za obnovu osigurati i kroz nacionalne, i kroz međunarodne okvire, gdje nakon Svjetske banke očekujemo potporu i Europskog fonda solidarnosti - zaključio je Andrej Plenković svoje uvodno obraćanje.

Šteta od potresa 86 milijardi kuna - Vlada uputila zahtjev za 600 milijuna eura pomoći iz Fonda solidarnosti EU-a!

A A A