Vijesti
2. 7. 2020.

Stvarna ravnopravnost hrvatskog naroda u BiH bila je i ostat će jedan od ključnih prioriteta HDZ-a!

Zdravka Bušić za Slobodnu Dalmaciju: Vlada RH, koju će opet voditi Plenković, uložit će sav svoj vanjskopolitički kapital kako bi uz pomoć europskih i ostalih prijatelja riješila problem diskriminacije Hrvata u BiH. SDP-ova vlast nije pak ni trepnula kada je 2000./2001. izborno zakonodavstvo u BiH mijenjano u korist bošnjačkih elita, a na štetu Hrvata. Prisjetite se i kako nas je ljevica prozivala kad smo dodijelili sredstva mostarskoj bolnici ili Zakonom o hrvatskim braniteljima ispravili nepravdu prema pripadnicima HVO-a.

Intervju s nositeljicom liste HDZ-a za XI. izbornu jedinicu prenosimo u cijelosti, skupa s uvodom novinara Miroslava Landeke:

Zdravka Bušić članica je HDZ-a od samog utemeljenja stranke, u Hrvatsku je iz Amerike došla 1990. i vodila je ured predsjednika Franje Tuđmana. Bila je zastupnica u Hrvatskom saboru u dva mandata, od 1995. do 2003. godine.

Kada je RH postala članica Europske unije, bila je među prvih 12-ero hrvatskih zastupnika u Europskom parlamentu. No mandat joj je, kao i ostalima, trajao kratko, samo godinu dana, jer su 2014. održani novi, redoviti izbori za EU parlament. Zdravka je sestra pokojnog Zvonka Bušića, koji je u SAD-u bio osuđen na doživotni zatvor zbog otmice zrakoplova.

Za Slobodnu Dalmaciju govori o položaju Hrvata u BiH, kako ga popraviti, kao i što će činiti kao zastupnica kada bude izabrana u Hrvatski sabor, te o konkurenciji za 11. izbornu jedinicu i šansama svoje liste.

Kako ocjenjujete današnju poziciju hrvatskog naroda u BiH?

Hrvati u Bosni i Hercegovini su u neravnopravnom položaju, diskriminirani u odnosu na ostala dva konstitutivna naroda. Politički gledano, Hrvati su diskriminirani po pitanju predstavljanja u institucijama Federacije BiH i na državnoj razini, o čemu svjedoče i presude Ustavnog suda BiH. Dio bošnjačkog vodstva potencira tenzije i podupire nadglasavanje Hrvata. Slično je i u Republici Srpskoj, gdje se u nekim općinama ne uzimaju u obzir Hrvati povratnici kad se provode javne politike. Tome se mora apsolutno stati na kraj. Jednostavno, nije normalno u 21. stoljeću u Europi jednom narodu inženjeringom činiti egzistencijalnu štetu kakva se čini Hrvatima u BiH.

Druga vrsta diskriminacije je financijska, o čemu se u Hrvatskoj, moram reći, malo zna. Zbog diskriminatornih poreznih politika na razini Federacije, Hrvati, osobito oni iz Hercegovine, kontinuirano više uplaćuju nego što im se vraćaju sredstva iz Sarajeva. Politiku Sarajeva uspoređujem sa stanjem u bivšoj Jugoslaviji, prema onoj izreci "Zagreb radi, Beograd se gradi". Prepoznajem i obrazovnu i kulturnu diskriminaciju Hrvata u BiH. Prisjetimo se samo prosvjeda tzv. antifašista usred Sarajeva protiv misnog obilježavanja stradanja žrtava komunističkih zločina, žrtava Bleiburške tragedije i Križnog puta. Prije 25 godina, kad su Hrvati kao pripadnici HVO-a i HV-a oslobađali okupirana područja BiH, isto to misno slavlje, koje je predvodio kardinal Vinko Puljić, nije smetalo nikome. Neki od onih koji su prosvjedovali čak su 1995. bili na komemoraciji u Sarajevu, dok danas govorom mržnje protiv kardinala Puljića otvoreno pokazuju da za njih Hrvati u BiH ne smiju imati jednaka prava kao ostala dva konstitutivna naroda.

Koje su vaše dosadašnje zasluge za popravak položaja Hrvata u susjednoj državi?

Jedan od ključnih prioriteta Vlade Andreja Plenkovića jest poboljšati položaj našeg naroda u BiH. Mogu reći da smo u tome uspjeli kad su u pitanju programske politike. U budućnosti ćemo biti još ustrajniji, osobito po pitanju političke potpore Hrvatima na međunarodnoj razini. Više sam puta ponovila da ćemo u drugom poluvremenu uložiti sav vanjskopolitički kapital kako bismo s našim europskim i svim drugim prijateljima ukazali na neravnopravnost i diskriminaciju koju trpe Hrvati u BiH, ali i kako bismo ponudili održiva rješenja za dobrobit našeg naroda. Vlada je donijela niz odluka kojima je obuhvatila sva vitalna područja za poboljšanje kvalitete života hrvatskih ljudi, uključujući povratak, potporu našim braniteljima, obrazovanje, zdravstvo, kulturu, infrastrukturu...

Ako budete izabrani u Sabor, što će biti vaš program djelovanja?

Bit ću vrlo izravna i konkretna u branjenju hrvatskog prava na jednakopravnost i konstitutivnost. Želja mi je senzibilizirati mlade, koji moraju biti spremni u svakom trenutku stati u obranu prava našeg naroda u BiH. Iduće četiri godine su ključne jer očekujemo rješavanje pitanja Izbornog zakona u BIH. Ne smijemo biti nespremni. Bilo bi pogubno za hrvatske nacionalne interese imati lijevu koaliciju na vlasti, koja će takva vitalna pitanja zanemariti. Sjetimo se kako je to bilo 2000. i 2001. godine, kad su neki predstavnici međunarodne zajednice, bez hrvatske suglasnosti, izmijenili izborno zakonodavstvo u korist bošnjačkih elita, a na štetu Hrvata u BiH, a koje su tek 2016. proglašene neustavnima. Tih godina hrvatski interesi su bili narušeni, a da SDP-ova vlast nije pokušala ništa poduzeti. Naprotiv, u nekim trenucima SDP je pokazivao razumijevanje za takve poteze te je mirno promatrao rušenje hrvatskih banaka i TV kuća...

Do sada je HDZ na listi za 11. izbornu jedinicu odnosio pobjedu. Na ovim izborima puno je više lista i kandidata koji, prema procjenama, mogu ugroziti vašu listu.

Ne sumnjam u naše državljane izvan RH, oni uvijek donesu najbolju odluku. Uvjerena sam da prepoznaju razliku između onih koji imaju rezultate, lidera koji vode Hrvatsku u pravom smjeru i brinu o Hrvatima u BiH, stvaraju temelje za prosperitetnu budućnost, te s druge strane onih koji nemaju ni rezultate ni iskustva za vođenje ozbiljnih državničkih poslova. HDZ je pokazao ozbiljnost, zavidnu razinu stranačke sposobnosti, što se prepoznaje i na europskoj razini. Stoga je odluka, za mene, jednostavna. Bira se između onih koji u politiku ulaze bez konkretnih rješenja i vizije te HDZ-a, koji je oduvijek privržen Hrvatima izvan Hrvatske i ima zavidne rezultate u njihovu korist.

ISPRAVILI NEPRAVDU PREMA PRIPADNICIMA HVO-a

„Prisjetite se samo kako su nas i s ljevice i s dijela desnice - tu mislim na neke visoko na izbornim listama onih koji se definiraju 'pokretom' - prozivali kad smo donijeli odluku o dodjeljivanju 43 milijuna kuna Sveučilišnoj kliničkoj bolnici u Mostaru, gdje, usput rečeno, rade i mnogi zdravstveni djelatnici iz RH. Sjetite se napada na našu Vladu zbog donošenja Zakona o hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata i članovima njihovih obitelji, kojim smo ispravili višegodišnju nepravdu prema pripadnicima HVO-a. Dakle, naš rad je itekako vidljiv“ - također je istaknula Zdravka Bušić u razgovoru za Slobodnu Dalmaciju.

A A A