Vijesti
8. 7. 2020.

Hrvatskoj je što prije potrebna stabilna Vlada koja će se odgovorno suočiti sa svim izazovima. Prvi potez? Smanjenje poreza na dohodak!

Ivan Anušić, Davor Božinović, Zdravko Marić & Tomislav Ćorić: Da, smanjit ćemo i broj ministarstava. Već sada imamo 76 „ruku“, nitko nas ne može ucjenjivati. Vjerujemo da će ta podrška biti i veća, ali je sigurno da nikome nećemo sami „kucati na vrata“. HDZ je pobijedio jer je dobro radio, građani su dali glas za kontinuitet i sigurnost. I bez sučeljavanja je bilo jasno da je Plenković neusporedivo kvalitetniji kandidat od Bernardića.

Davor Božinović za RTL Danas: Ne ovisimo ni o kome, imamo većinu!

Već sada imamo 76 "ruku", potpisi se skupljaju, mislim da je to tehnička stvar. S potpisima možemo otići predsjedniku RH nakon što DIP proglasi službene rezultate parlamentarnih izbora. Nitko nam dodatan, kako pitate, nije "pokucao na vrata". Ne ovisimo ni o kome, imamo potrebnu većinu za sastavljanje Vlade.

Ne, smanjenje ministarstva nije "kozmetička" promjena, to je pitanje efikasnosti i manjeg broja dužnosnika u izvršnoj vlasti. To je dobra poruka. Ostajem li u Vladi? O tome odlučuju premijer Andrej Plenković i vodstvo HDZ-a, spreman sam na sve što budu tražili od mene. Naša je stranka polučila veliki rezultat, možda i povijesnu pobjedu, pogotovo u odnosu na glavnog konkurenta. Prioritet je čim prije nastaviti s radom na dobrobit Lijepe Naše.

Ivan Anušić za N1: Ako nas još netko podrži, super, ali nikog nećemo moliti!

U 4. izbornoj jedinici HDZ je ostvario povijesni rezultat, prvi put imamo 8 mandata, dosad ih je najviše bilo 7, i to daleke 2003. godine. Naša je lista osvojila 44.03%, a ona Domovinskog pokreta MŠ - 16.56%. HDZ je pobijedio jer je dobro radio ove 4 godine, hrvatski građani dali su glas za kontinuitet naše Vlade, i to bez tereta ucjena kakve su stizale iz DPMŠ-a. Prvo su tvrdili da suradnja s HDZ-om "ne dolazi u obzir", a potom da HDZ "ipak može", ali ako Andrej Plenković ne bude premijer. Taj film očito nećete gledati.

Već imamo 76 ruku, dovoljno za saborsku većinu i ozbiljan posao, Hrvatska nema vremena ni za čije ultimatume. Ako nas još netko želi podržati, super, ali nikoga nećemo moliti. Bernardić? Naravno da nam je njegova nedoraslost pomogla da pobijedimo. I bez sučeljavanja je bilo jasno da je Plenković neusporedivo kvalitetniji kandidat. Zato je bio premijer i zato će i iduće 4 godine biti premijer.

Zdravko Marić (izjava za medije): Smanjenjem poreza stvaramo preduvjete za rast neto plaća!

Novo porezno rasterećenje bit će jedan od prvih poteza nove Vlade. Smanjit ćemo - kako smo i najavili u programu "Sigurna Hrvatska" - stopu poreza na dohodak s 36 na 30% te s 24 na 20%. Smanjenjem tog poreza stvaramo preduvjete za rast gospodarskih aktivnosti, investicija i neto plaća zaposlenika, no potonje ovisi o poslodavcima. Nemamo mogućnosti prisile.

Kao što se sjećate, nisu svi korigirali cijene nakon što je bio snižen PDV, stoga očekujemo pomoć javnosti u stvaranju pozitivnog pritiska da se smanjenje poreza pretoči u povećanje plaća. Zakonskim izmjenama stvorit ćemo pretpostavke da milijun hrvatskih građana ima veća primanja već u 1. godini novog mandata. No to, ponavljam, ne ovisi o Vladi i državi.

(Prema izračunima, ako se najavljeno smanjenje stopa poreza na dohodak pretoči u primanja zaposlenika, prosječna plaća u RH trebala bi porasti za 270 kuna - op. ur.).

Tomislav Ćorić za RTL Direkt: Ništa nije ostalo od "priželjkivanja" da će ucjenjivati HDZ!

Zadovoljni smo sa saborskom većinom koju već sada imamo, ništa nije ostalo od predizbornih "priželjkivanja" da će moći ucjenjivati HDZ. Vjerujem da će u međuvremenu uz nas stati i drugi zastupnici - da će podrška biti i veća od aktualnih 76 mandata, no sigurno je da je HDZ ni od koga sam neće tražiti.

Hrvatska nema vremena za čekanje, potrebna joj je što prije stabilna Vlada koja će se odgovorno suočiti sa svim nadolazećim izazovima. Mogu potvrditi da će smanjenje poreza na dohodak biti jedan od prvih naših poteza. I da još jednom demantiramo razne spekulacije: 2. mirovinski stup je siguran, kao što su i mirovine bile neupitne tijekom koronakrize.

A A A