Vijesti
10. 7. 2020.

Važno je da Hrvatska i Slovenija usklade epidemiološke mjere - Samo zajedničkim snagama možemo postići uspjeh!

Andrej Plenković nakon sastanka sa slovenskim premijerom Janezom Janšom u Otočcu ob Krki: Zadovoljni smo, dogovorili smo konzultacije i razmjenu informacija na dnevnoj bazi kako bismo usklađivali mjere u zajedničkoj borbi protiv koronavirusa. Brinemo o zdravlju naših građana, ali i funkcioniranju gospodarstva i turizma. Hrvatska i Slovenija nastavljaju jačati prijateljske i susjedske odnose i gospodarsku suradnju!

U izjavi za medije nakon sastanka s Janezom Janšom, predsjednik Vlade RH i HDZ-a zahvalio je Sloveniji na podršci za ulazak Hrvatske u Europski tečajni mehanizam (ERM II).

Veliko postignuće - RH ušla u Europski tečajni mehanizam! „Mislim da ćemo euro uvesti tijekom mandata nove Vlade“

Slovenci - vlasnici brojnih nekretnina u Hrvatskoj

Kazao je da je današnji susret prigoda da se nakon parlamentarnih izbora ponovno krene s redovitom suradnjom i kontaktima između Hrvatske i Slovenije:

- Isključivo smo razgovarali o COVID-u 19 i o potrebi da Hrvatska i Slovenija međusobno razmjenjuju informacije na razini naših nadležnih institucija, počevši od onih epidemioloških.

Plenković je izvijestio da je dogovoreno da se usklađuju zaštitne mjere koje se poduzimaju u obje države:

- To je posebno važno s obzirom na intenzivnu upućenost Hrvatske na Sloveniju i Slovenije na Hrvatsku. Veliki broj slovenskih državljana ima nekretnine u Hrvatskoj - i nama je u interesu da oni mogu doći.

I Janša zadovoljan dogovorom

Slovenski premijer Janez Janša izrazio je zadovoljstvo dogovorom da se intenziviraju razmjena informacija i suradnja nadležnih institucija dviju država i epidemiologa:

- Samo zajedničkim snagama možemo postići uspjeh.

Kazao je i da ga raduju mjere koje Hrvatska poduzima na kontroli pandemije u zemlji i na vanjskim granicama Europske unije, kao i to da priprema aplikaciju za praćenje zaraze. Smatra da je to ključan instrument kako bi koliko-toliko mogle obavljati sve aktivnosti, osobito u ljetno vrijeme turizma.

Ocijenio je dobrim to što turistička djelatnost ne spada u najopasnije situacije za širenje zaraze, kako to i pokazuju iskustva obiju zemalja.

Aplikacija za praćenje zaraze

Odgovarajući na pitanja novinara, Andrej Plenković najavio je da će aplikacija za praćenje zaraze biti gotova za desetak dana te da će pandemija koronavirusa biti tema i na sastanku Europskog vijeća idućeg tjedna, koji će se nakon dužeg vremena održati u fizičkom obliku.

Upitan o mogućnosti da Slovenija Hrvatsku stavi na tzv. "crvenu listu" riskantnih zemalja u kojima je veliki broj novozaraženih i loša epidemiološka slika, podsjetio je da je u Hrvatskoj u petak - prema podacima eVisitora - boravilo 92.000 Slovenaca:

- Sedam obalnih hrvatskih županija su u tzv. zelenoj zoni, što je poruka pouzdanja i sigurnosti i za sve slovenske turiste:

- Tri su magične riječi - higijena, dezinfekcija i distanca. I ako budemo odgovorni broj zaraženih bit će manji.

Arbitraža može pričekati

Na kraju, slovenski premijer je na upit novinara kazao da danas nisu razgovarali o arbitraži:

- Postoje teme koje mogu pričekati i one koje ne mogu.

A A A