Vijesti
13. 7. 2020.

Schengen i eurozona naši su strateški ciljevi, dvije dublje EU integracije u kojima Hrvatska želi sudjelovati

Andrej Plenković na 6. sjednici Nacionalnog vijeća za uvođenje eura kao službene valute u RH: Ulazak u ERM II važan je za naše gospodarstvo, kreditni rejting, investicije, financijsku otpornost. U „predvorju eura“ mogli bismo provesti 2-3 godine, ispunjavajući zadane kriterije: stabilnost tečaja, cijena i kamatnih stopa, sprečavanje pranja novca, jačanje poslovnog okružja i investicijske klime, daljnje smanjivanje parafiskalnih nameta, poboljšano upravljanje u javnom sektoru...

Predsjednik Vlade RH i HDZ-a, koji je u Banskim dvorima predsjedao sjednicom Nacionalnog vijeća, podsjetio je da su u petak, 10. srpnja, ministri financija država članica europodručja te predsjednica Europske središnje banke (ECB) Christine Lagarde donijeli odluku da se Hrvatsku uključi u Europski tečajni mehanizam (ERM II), u „predvorje eura“:

- Ulazak u ERM II važan je na ekonomskom planu, važan je za kreditni rejting, za investicije, za stabilnost naših financija. Hrvatska je ispunila sve obveze koje je imala. Schengen i eurozona naši su strateški ciljevi, dvije dublje europske integracije u kojima Hrvatska želi sudjelovati.

Veliko postignuće - RH ušla u Europski tečajni mehanizam! „Mislim da ćemo euro uvesti tijekom mandata nove Vlade“

Stabilnost tečaja, cijena & kamatnih stopa

Ponovio je da je na 7.53450 kuna utvrđen središnji paritet između kune i eura, što odgovara tečaju od petka, dakle, dana donošenja odluke o ulasku u ERM II:

- Prema stručnim procjenama i sukladno iskustvima drugih država, Hrvatska bi u ovom mehanizmu mogla provesti otprilike tri godine, a u tom razdoblju moramo voditi računa da ispunimo kriterije iz Maastrichta, odnosno kriterije nominalne konvergencije, a to su stabilnost tečaja, stabilnost cijena, stabilnost kamatnih stopa, uz dva važna indikatora koja se tiču javnih financija - deficit proračuna i javni dug.

Najavio je da će Vlada i dalje nastaviti provoditi Akcijski plan o uvođenju eura, i to na području sprečavanja pranja novca, jačanju poslovnog okruženja i općenito investicijske klime te smanjivanju parafiskalnih nameta. Nastojat će poboljšati i upravljanje u javnom sektoru te osnažiti pravosuđe, osobito zakonski okvir koji se odnosi na stečaj.

Changeover plan & kreditni rejting

Također, pojasnio je premijer, provest će se tzv. Changeover plan, odnosno Nacionalni plan zamjene kune eurom, koji definira podatke i odgovornost pojedinih dionika, pripreme za dvojno iskazivanje cijena i zaštitu potrošača te postupak konverzije kune u euro:

- Činjenica da smo u Europskom tečajnom mehanizmu pomoći će nam da i dalje zadržimo kreditni rejting na investicijskoj razini. Recentna izvješća svjetskih agencija odraz su povjerenja u našu dosadašnju politiku i sposobnost da iz ove krize izađemo dovoljno snažni kako bismo osigurali brzi oporavak, a potom i gospodarski rast.

Visoka euriziranost & povoljniji zajmovi

Predsjednik Plenković je apostrofirao i uspostavljanje linije za valutni ugovor o razmjeni, tzv. swap line, koja je dogovorena s Europskom središnjom bankom.

Valutni swap - signal povjerenja u stabilnost naše monetarne politike & ohrabrujuća poruka u borbi protiv koronavirusa!

Pojasnio je da zemlje koje su u eurozoni kroz europski standardizacijski mehanizam imaju puno jednostavnije i povoljnije zajmove:

- Hrvatska će to moći kada ostvari svoj strateški cilj uvođenja eura. Ionako smo visoko eurizirana zemlja. Štednja u eurima nikad nije pala ispod 66 posto. Kad je riječ o zaduživanju, 47 posto kredita je u kunama s valutnom klauzulom u eurima, a u proteklih osam godina - 54 posto. Što se tiče turizma, noćenja iz zemalja europodručja čine ukupno 61 posto inozemnih gostiju, dok 57 posto robnog izvoza ide u članice eurozone.

Odrađen sjajan posao

Potpredsjednik Vlade i ministar financija Zdravko Marić izvijestio je novinare ispred Banskih dvora da je na sjednici Nacionalnog vijeća za uvođenje eura bilo riječi o svemu učinjenom u godinu dana koje su prethodile ulasku u ERM II.

Pritom ocjenjuje da su svi skupa odradili sjajan posao, a napominje da su dokaz tome i čestitke praktično svih čelnika europskih institucija koje su uslijedile nakon petka, uz iskazivanje spremnosti na daljnji dijalog i suradnju kako bi Hrvatska uvela euro u skladu s očekivanim rokovima.

Marić: Građani neće imati trošak u zamjeni kunskih kredita eurskima

Marić je podsjetio da će Hrvatska u ERM-u II provesti najmanje dvije godine, možda i tri, a nakon toga se očekuje i formalno uvođenje eura - nakon što zadovoljimo kriterije nominalne konvergencije, to jest "mastriške kriterije":

- To je dovoljno dugo razdoblje da se svi skupa što je moguće bolje pripremimo, da provedemo novu informativnu kampanju kako bi svi na vrijeme bili spremni, pa da pozitivni efekti uvođenja eura budu još pozitivniji, a da se eventualni problemi ili troškovi svedu na najmanju moguću mjeru. Euro se ne uvodi “preko noći”.

ČESTITKE PREDSJEDNICE ECB-a

Nakon sjednice Nacionalnog vijeća za uvođenje eura, predsjednik Vlade i HDZ-a razgovarao je s predsjednicom Europske središnje banke (ECB) Christineom Lagarde, koja je čestitala Hrvatskoj na ulasku u ERM II i izrazila potporu daljnjim aktivnostima za ulazak u europodručje.

U petak prilikom ulaska u „predvorje eura“, Andrej Plenković je istaknuo da je tim uspjehom ojačana financijska reputacija RH: „Neupitne su prednosti uvođenja €. Da smo u eurozoni, mogli bismo računati na još 1.1 milijardu € pomoći jer bismo imali pristup Europskom stabilizacijskom mehanizmu, a NE bismo pak imali valutni rizik ni za građane ni za poduzeća. I mjenjački bi troškovi - nestali! Kreditni rejting skočio bi nam za dvije razine, a kamatne stope nastavile padati“.

A A A