Vijesti
15. 7. 2020.

Znamo koliko će biti ministarstava & tko će biti ministri. Dio njih dosad nije bio u Vladi

Andrej Plenković nakon sastanka s parlamentarnom većinom: Vlada će biti manja nego danas, no sve u svoje vrijeme. Hodogram? Sutra na sjednici Vlade objavljujemo njenu „arhitekturu“, potom idem predsjedniku RH po mandat. U petak sam u Bruxellesu na Europskom vijeću, a u ponedjeljak, 20. srpnja, predstavit ćemo ministre nakon sjednica tijela HDZ-a. Za srijedu je predviđeno konstituiranje Sabora, slijedi predstavljanje Programa Vlade 2020.-2024. i dobivanje povjerenja zastupnika za nastavak rada na dobrobit svih građana.

„Sve znamo: i koliko ministarstava, i tko su ministri, ali to ću vam moći reći sljedećih dana. Neki članovi nove Vlade do sada nisu bili ministri“ - istaknuo je predsjednik HDZ-a i Vlade RH u izjavi za medije nakon sastanka sa saborskim partnerima u zagrebačkom restoranu Baltazar.

Sutra na Pantovčaku

Najavio je da će sutra, nakon što budu objavljeni službeni rezultati parlamentarnih izbora, imati sastanak s predsjednikom RH Zoranom Milanovićem. Nakon što dobije mandat za sastavljanje nove Vlade, Milanović i predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković dogovorit će se o konstituirajućoj sjednici novoga saborskog saziva, koja je predviđena za srijedu, 22. srpnja:

- Hrvatski sabor potom će usvojiti potrebne zakone o novoj „arhitekturi“ Banskih dvora, a idućeg ću tjedna predstaviti i program Vlade za razdoblje od 2020. do 2024. te dobiti povjerenje zastupnika za nastavak rada na dobrobit svih hrvatskih građana.

Jednoglasna potpora formiranju parlamentarne većine - Katičić novi glavni tajnik!

Povjerenje parlamentarne većine

Andrej Plenković nije želio preciznije reći kolika će biti Vlada, poručivši tek da će "biti manja nego danas", a pojasnio je i da će njegov novi kabinet biti potvrđen na saborskoj sjednici, ali ne odmah u srijedu:

- Ne bih još, ponavljam, o pojedinačnim imenima. Svi budući članovi Vlade sposobni su voditi resore za koje će dobiti moje povjerenje, a potom i povjerenje parlamentarne većine.

Nova Vlada bit će manja & učinkovitija! Izborni trijumf? Otvaranje prema biračima centra pokazalo se kao dobitna kombinacija!

„Sigurna Hrvatska” - temelj Vladina programa

Sutra ćemo na sjednici Vlade objaviti njezinu novu arhitekturu - dodao je - a u ponedjeljak ćemo javno predstaviti nove ministre, nakon što ih prezentiramo tijelima HDZ-a:

- Program Vlade temelji se na HDZ-ovu Izbornom programu „Sigurna Hrvatska”, a na konzultacijama s partnerima vidjet ćemo koji su to projekti važni za njih. I ugraditi ih u Vladin program temeljem zajedničkog dogovora.

Program za izbore za Hrvatski sabor 2020.

Novi paket poreznih rasterećenja

Najavio je da će naša Vlada nastaviti s poreznim rasterećenjima, podsjetivši da smo u prošlom mandatu imali 4 kruga porezne reforme:

- Novi paket poreznih rasterećenja, s kojim ćemo u Sabor ići na jesen, stupit će na snagu 1. siječnja 2021. godine. Smanjit ćemo porez na dohodak i porez na dobit, ali i neporezna davanja i parafiskalne namete.

Oporba iz bizarnih razloga odbija dijalog

Vezano uz jučerašnje odbijanje čelnika oporbe za sastanak s njim, Plenković je pojasnio da ih je u dobroj namjeri želio upoznati sa svime što nova Vlada kani napraviti s obzirom na velike izazove koji su pred Hrvatskom te čuti i njihova promišljanja:

- Želio sam im približiti i dnevni redu Europskog vijeća, koje se sastaje potkraj tjedna, no oni su iz nekih, po meni, bizarnih razloga i sasvim konfabuliranih objašnjenja odbili doći. To više govori o njima, nego o nama. I dalje smo za dijalog iako oporba nije prihvatila naš poziv. Većina građana dobro će razumjeti tko je tu konstruktivan, a tko nije.

Nastavljamo borbu za svako radno mjesto! Neozbiljna oporba samo je potvrdila zašto je izgubila izbore!

A A A