Vijesti
20. 7. 2020.

Naš cilj - da Hrvatska u idućih 7 godina iz EU-a dobije više od 20 milijardi eura za brzi gospodarski oporavak & razvoj

Andrej Plenković: Članice EU-a kreću se, nakon teških pregovora, polako prema kompromisu o višegodišnjem europskom proračunu i planu gospodarskog oporavka „EU iduće generacije“. EU građani i poduzetnici očekuju snažnu poruku te zato, kao državnici, moramo pokazati izniman stupanj odgovornosti i zrelosti. COVID-19 je uzrokovao velike probleme i trebaju nam velika sredstva. EU i postoji kako bi pokazala solidarnost u krizama!

Predsjednik Vlade RH i HDZ-a - po povratku iz Bruxellesa, gdje je zadnja tri dana sudjelovao na pregovorima Europskog vijeća - dao je ispred Banskih dvora izjavu za medije:

- Opći je dojam da se nakon teških pregovora i brojnih kompromisa ipak polako krećemo prema dogovoru. Sastanak Europskog vijeća nastavlja se danas poslijepodne.

Hrvatska očekuje dvostruko više od onoga što je dosad primila od EU-a!

Moramo se ponijeti državnički!

Važnim je istaknuo da EU i države članice postignutim dogovorom pošalju snažnu poruku, prije svega svojim građanima, a onda i gospodarstvima i financijskim tržištima:

- Nikada nije bilo više novaca "na stolu". COVID-19 je uzrokovao velike probleme i trebaju nam adekvatna rješenja. Da bi se na tu veliku krizu kvalitetno odgovorilo, i mehanizmi i instrumenti i sredstva moraju biti veliki.

Plenković je kazao da se ovaj sastanak Europskog vijeća pretvara u jedan od najdužih jer različite zemlje različito pristupaju istom problemu:

- Kao državnici, morali bismo pokazati izniman stupanj odgovornosti i zrelosti. U pregovorima je važno izbjeći nepovjerenje zapadnih prema istočnim članicama EU-a i onih sjevernih prema južnima.

Za Hrvatsku 20+ milijardi eura

Danas popodne, najavio je premijer, članovi Europskog vijeća vidjet će najnoviji prijedlog pregovaračke kutije, odnosno novi nacrt zaključaka koji će podnijeti predsjednik EV-a Charles Michel, pa će se moći izračunati koliko za Hrvatsku ide točno sredstava iz Višegodišnjeg financijskog okvira, a koliko iz instrumenta „EU iduće generacije“:

- Cilj koji smo postavili jest da u idućih sedam godina Hrvatska na raspolaganju ima 20+ milijardi eura za ekonomski oporavak, regionalni razvoj, poljoprivredu, očuvanje radnih mjesta, digitalizaciju, Zeleni plan i lovljenje koraka s najrazvijenijim zemljama Europe... A koliki će biti taj +, to ćemo vidjeti kada se završe pregovori.

Do 18. listopada produžen moratorij na ovrhe! Nastavljamo borbu za što više EU sredstava ZA gospodarski oporavak Hrvatske!

Robusni odgovor podrazumijeva robusna sredstva

Ponovio je da se poteškoće koje su u svim europskim gospodarstvima nastale kao posljedica lockdowna i zastoja u gospodarstvima uslijed pandemije mogu riješiti jedino robusnim odgovorom:

- A robusni odgovor podrazumijeva mobiliziranje robusnih sredstava. Način na koji bi se našla ta sredstva jest da se, povrh onog što članice uplaćuju u zajednički proračun, Europska komisija zaduži po najpovoljnijim kamatama, koje su gotovo ravne nuli, budući da ima najbolji mogući kreditni rejting - AAA. I potom ta sredstva kanaliziramo ili putem bespovratnih sredstava ili putem zajmova državama članicama koje onda financiraju svoje reforme i programe obnove, usporedo s onim što će dobiti kroz redoviti proračun.

Europska solidarnost

Nekoliko država, dodao je, koje se nazivaju "škrcima" odnosno frugals (Austrija, Švedska, Nizozemska, Danska i Finska), imaju logiku da, ako netko zapadne u financijske probleme, iz njih izlazi tako da se zadužuje, a ne da dobiva nekakav poklon:

- Logika 22 druge države članice i logika Europske komisije jest pak da Unija postoji da pokaže solidarnost.

Na kraju, predsjednik Vlade RH i HDZ-a izrazio je uvjerenje da će se postići kompromis koji u konačnici, što se tiče Hrvatske, neće značiti veća odstupanja od najavljenih 20+ milijardi eura.

MICHEL, MATOVIČ, JANŠA, BORISSOV…

Nakon zajedničke sjednice Predsjedništva i Nacionalnog vijeća HDZ-a, koja će se održati u 16:00 sati, Andrej Plenković danas se odmah vraća na pregovore u Bruxellesu. Boreći se za hrvatske nacionalne interese, već se tijekom vikenda sastao - mimo svojih istupa na sjednicama Europskog vijeća – sa slovačkim premijerom Igorom Matovičem, slovenskim Janezom Janšom, bugarskim Boykom Borissovim, malteškim Robertom Abelom… a održao je i konzultacije s čelnikom EV-a Charlesom Michelom i predsjednikom Rumunjske Klausom Iohannisom.

A A A