Vijesti
30. 7. 2020.

2. sjednica Vlade: Prihvaćen nacrt sporazuma EK o nabavci cjepiva protiv COVID-19!

(VIDEO) Na otvorenom dijelu sjednice raspravljeno je 17 točaka dnevnog reda, među kojima Prijedlog zaključka o prihvaćanju Nacrta sporazuma Europske komisije i država članica sudionica o nabavi cjepiva protiv bolesti COVID-19 te davanju ovlasti ministru zdravstva za potpisivanje pisma kojim obavješćuje Europsku komisiju o okončanju unutarnjih postupaka u Republici Hrvatskoj potrebnih za potpisivanje Sporazuma.

Predsjednik Vlade i HDZ-a Andrej Plenković rekao je da je ovo zadnja fizička sjednica Vlade prije ljetne stanke, a iduća je zakazana za četvrtak 20. kolovoza.

- Ovo je naša fizički gledano zadnja sjednica Vlade prije ljetne stanke, bit će još telefonska sjednica zbog određenih točaka koje danas ne možemo dok ne stupi na snagu niz odluka procesne naravi koje moramo donijeti danas.

U odnosu na sjednicu od prošloga tjedna, Plenković je istaknuo da je u Hrvatskom saboru bio aktivan tjedan s nizom važnih rasprava, prije svega Prijedlog zakona o obnovi zgrada oštećenih potresom na području Grada Zagreba, Krapinsko-zagorske županije i Zagrebačke županije.

U Hrvatskom saboru se raspravljalo i o dva bitna izvješća - o hrvatskom predsjedanju i rezultatima Europskoga vijeća, a sada su rasprave o zakonima vezanih za ratifikaciju sporazuma sa Svjetskom bankom.

- Popodne je rasprava koju će predstaviti ministar obrane Mario Banožić o sudjelovanju Hrvatske u operaciji Sea Guardian.

28 novooboljelih od koronavirusa

Ministar zdravstva Vili Beroš izvijestio je o aktualnom stanju i poduzetim aktivnostima vezanim za koronavirus u Hrvatskoj. Kazao je da je danas u Hrvatskoj službeno potvrđeno 28 novooboljelih od koronavirusa. U svijetu je broj oboljelih dosegao gotovo 17 milijuna ljudi, a broj preminulih je 665 tisuća.

- Na 157. dan pojave koronavirusa u Hrvatskoj prema posljednjim službenim podacima 4993 je pozitivnih, broj aktivnih je 753, 132 su na bolničkom liječenju, a osam pacijenata na respiratoru.

U proteklom tjednu ukupno je 464 novooboljelih, a preminulo je 16 osoba od kojih su četiri bile na respiratoru.

- Kumulativna 14-dnevna stopa incidencije potvrđenih COVID-19 slučajeva je 25,4 na 100.000 stanovnika. U posljednjih tjedan dana oboljele su 44 osobe zaposlene u zdravstvenom sustavu.

Vezano za žarišta, u kontinentalnom dijelu Hrvatske još uvijek je aktivno ono vezano za vjenčanje u Ivankovu.

- Novo žarište nastalo je na vjenčanju u Našicama.

U priobalju aktivno je novo žarište vezano za novo vjenčanje u okolici Sinja.

Podsjetio je da je u Ministarstvu zdravstva predstavljena nova aplikacija za suzbijanje širenja zaraze „Stop COVID-19“, koja je dobrovoljna, anonimna i privremena aplikacija kao zajednička inicijativa Europske komisije.

- Za razliku od akceleracije pandemije koronavirusa u svijetu, u nas je u proteklih tjedan dana zabilježena povoljnije slika po pitanju novooboljelih i aktivnih slučajeva. Situacija je i dalje epidemiološki pod kontrolom. No, na primjerima žarišta povezanih s većim okupljanjima vidimo da je nužna korekcija ponašanja. Mjere postoje kako bismo zaštitili zdravlje drugih, ali i vlastito zdravlje.

Poslodavci i građani se u najvećoj mjeri pridržavaju propisanih mjera

Potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović izvijestio je o aktivnostima Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske.

- Od sjednice Vlade 24. srpnja Stožer civilne zaštite nije donosio nove odluke. Zbog većeg broja okupljanja sudionika na događajima pojavila su se lokalna žarišta na području Vukovarsko-srijemske, Splitsko-dalmatinske županije i Osječko-baranjske županije.

Otvaranjem gospodarstva, izdvojio je, računalo se na pojavu lokalnih žarišta koja će se rješavati na lokalnoj razini.

- Stožer civilne zaštite prati epidemiološku situaciju te sukladno tome reagira. U skladu s odlukama intenzivirao se nadzor nad provođenjem propisanih mjera i preporuka koje provode lokalni stožeri

Izvijestio je da je obavljeno 7 469 nadzora, od čega su utvrđene 273 nepravilnosti, što je 3,65 posto.

- Poslodavci i građani se u najvećoj mjeri pridržavaju propisanih mjera.

Vezano za ulaske turista, Božinović je izvijestio da je u zadnja 24 sata u Hrvatsku ušlo njih 100 713.

- Najviše je putnika iz Slovenije, Njemačke, Češke, Poljske i Austrije.

Hrvatska potvrđuje namjeru kupnje cjepiva

Prihvaćen je Zaključak o prihvaćanju Nacrta sporazuma Europske komisije i država članica sudionica o nabavi cjepiva protiv bolesti COVID-19 te davanju ovlasti ministru zdravstva za potpisivanje pisma kojim obavješćuje Europsku komisiju o okončanju unutarnjih postupaka u Republici Hrvatskoj potrebnih za potpisivanje Sporazuma.

Ministar zdravstva Vili Beroš podsjetio je da trenutno ne postoji cjepivo protiv koronavirusa niti specifično liječenje za ovu bolest.

- Na temelju predloženog sporazuma, EK se u ime država članica sudionica ovlašćuje sklopiti prethodne sporazume o kupnji s proizvođačima cjepiva radi nabave cjepiva i suzbijanja ove bolesti na razini EU.

Pristupanjem ovom Sporazumu, Hrvatska potvrđuje namjeru kupnje cjepiva te stječe pravo na nabavu određenih količina cjepiva.

To se pravo ostvaruje tek sklapanjem posebnih sporazuma s  proizvođačem cjepiva po cijeni koju je u ime država članica sudionica ispregovarala EK.

- Sporazum predstavlja temelj EK-u za sklapanje prethodnih sporazuma s proizvođačem cjepiva, a svaka država članica sudionica donosi samostalno odluku  o sklapanju posebnih ugovora s proizvođačem cjepiva o njegovoj nabavi.

Od mjera kontrole cijena izuzeti prehrambeni i kozmetički proizvodi

Usvojena je Odluka o izmjeni Odluke o iznimnim mjerama kontrole cijena za određene proizvode. Od iznimnih mjera kontrole cijena za određene proizvode izuzeti su prehrambeni i kozmetički proizvodi za svakodnevnu upotrebu, dok će se te mjere i dalje primjenjivati na lijekove, medicinske proizvode, zaštitne maske, zaštitnu odjeću i opremu te dezinfekcijska sredstva.

- Uzimajući u obzir da je opskrba stanovništva kroz maloprodajne lance redovita te da nije bilo nestašice proizvoda na tržištu, od iznimne kontrole cijena izostavljaju se prehrambeni i kozmetički proizvodi za svakodnevnu upotrebu - rekao je ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić.

Time će se, rekao je Ćorić, omogućiti funkcioniranje tržišta u skladu s načelima ponude i potražnje.

Dodao je kako u Hrvatskoj nije prestala ugroza od bolesti Covid19, pa se izvorna odluka nastavlja primjenjivati na lijekove, medicinske proizvode, zaštitne maske, zaštitnu odjeću i opremu i dezinfekcijska sredstva.

Podsjetio je da je svrha odluke o iznimnim mjerama za određene proizvode od 15. ožujka ove godine, koja je dopunjena 30. travnja, sprječavanje negativnih učinaka promjene pojedinih cijena proizvoda, a time i mogućnosti monopolističkog određivanja cijena proizvoda u okolnostima epidemije bolesti Covid 19.

Odluke su, kazao je, donesene kako bi se zaštitili potrošači i njihovo zdravlje.

60 posto dobiti državnih tvrtki u proračun

Prihvaćena je Odluka o visini, načinu i rokovima uplate sredstava trgovačkih društava u državnom vlasništvu u Državni proračun Republike Hrvatske za 2020. godinu. Vlada je obvezala trgovačka društva u državnom vlasništvu na uplatu u državni proračun 60 posto dobiti nakon oporezivanja za 2019. godinu, ostvarene na temelju udjela u temeljnom kapitalu koji pripada Republici Hrvatskoj.

Odluka se odnosi se na  ACI, Agenciju Alan, Agenciju za komercijalnu djelatnost, APIS IT, Državne nekretnine, Hrvatsku poštu, HEP, Hrvatsku Lutriju, Hrvatske šume, Hrvatski operator tržišta energije, Inu, Janaf, Narodne novine, Odašiljače i veze i Plovput.

Prema odluci, iznimno će Agencija Alan u proračun uplatiti 100 posto sredstava s osnove dobiti nakon oporezivanja za 2019. godinu i ta će sredstva biti namjenski korištena za potrebe modernizacije i djelovanja Oružanih snaga Republike Hrvatske.

Agencija za komercijalnu djelatnost uplatit će 60 posto i ta će sredstva biti namjenski korištena za poboljšanje materijalnih uvjeta policijskih službenika.

Prema Zakonu o igrama na sreću, Hrvatska Lutrija će svu dobit iz 2019. uplatiti u proračun.

Vlada je ujedno obvezala članove skupština i nadzornih odbora koji zastupaju Republiku Hrvatsku u trgovačkom društvu od posebnog interesa za Republiku Hrvatsku u kojem Republika Hrvatska ima manjinski paket dionica, zahtijevati da se dio dobiti nakon oporezivanja za 2019. godinu uplati izravno u državni proračun za 2020. godinu, a razmjerno paketu dionica Republike Hrvatske u temeljnom kapitalu.

Suglasnost Jadroplovu za kredit

Vlada je dala suglasnost za kredit uz državno jamstvo Jadroplovu kod  Hrvatske poštanske banke, sukladno realizaciji Plana restrukturiranja za razdoblje 2015. - 2019. godine. Iznos kredita i jamstva je 48 milijuna kuna. Rok otplate je deset godina, uključujući jednu godinu počeka, a kamatna stopa 3-mjesečni EURIBOR uvećan za četiri posto godišnje, promjenjivo.

U obrazloženju se uz ostalo kaže da bi izostanak kredita mogao dovesti u pitanje plan restrukturiranja za koji je Vlada dobila odobrenje Europske komisije i u što je već uložila 57 milijuna kuna.

Vlada je donijela i uredbu o osnutku Ureda potpredsjednika Vlade, kojom je utvrđen  djelokrug rada, način upravljanja, radna mjesta i okvirni broj državnih službenika u Uredu. Uredba stupa na snagu prvog dana od dana objave.

Zakonom o Vladi, naime, određeno je da se za potpredsjednika Vlade koji nije čelnik ministarstva ustrojava Ured potpredsjednika Vlade, pojasnio je potpredsjednik Vlade Boris Milošević, koji će biti na čelu Ureda.

A A A