Vijesti
30. 8. 2020.

Do 15. listopada izradit ćemo nacrt Nacionalnog plana oporavka

Andrej Plenković: 22 milijarde eura koje će Hrvatska dobiti sjajna su poluga za snažni gospodarski oporavak već od iduće godine * U prvih 6 mjeseci 2020. bilježimo pad BDP-a od oko 7.5%, što je logično s obzirom na „zatvaranje“ i u prosjeku EU-a. Pričekajmo podatke o 3. kvartalu, u kojem je turistička sezona bila iznad svih očekivanja * Milanovićeve izjave jako su bizarne, neka sam objašnjava gradaciju državnog, službenog i radnog posjeta te ljetnog prijateljskog susreta.

Donosimo ključne poruke iz izjave za medije koju je predsjednik Vlade RH i HDZ-a dao nakon konferencije o nestalim osobama u Domovinskom ratu, koja je održana u Zagrebu:

 

Traženje nestalih nikada neće prestati biti prioritet hrvatske Vlade!

 

O NACIONALNOM PLANU OPORAVKA

Do 15. listopada imat ćemo nacrt Nacionalnog plana oporavka, nakon čega ćemo u komunikaciji s Europskom komisijom, kao i sve ostale države EU-a, razrađivati detalje. Taj bi dokument trebao biti usvojen početkom iduće godine. Rekordne 22 milijarde eura koje će Hrvatska dobiti kroz sedam godina sjajna su poluga za snažni gospodarski oporavak već od 2021. godine.

O OČEKIVANOM PADU BDP-a

S obzirom na „zatvaranje“ uslijed Covida-19, pad BDP-a od 15.1 posto u 2. tromjesečju 2020. bio je očekivan. U 1. kvartalu imali smo rast, a sada bilježimo pad. To je logično. Kada se gleda prvih šest mjeseci, onda smo oko -7.5 posto, što je otprilike na razni prosjeka zemalja EU-a. Nema iznenađenja, sve je u okviru naših procjena. No najbolje je pričekati podatke o 3. kvartalu, u kojem smo se „otvorili“ i imali turističku sezonu iznad svih očekivanja, te vidjeti kako će proći i 4. tromjesečje.

O NESTALIM OSOBAMA IZ DOMOVINSKOG RATA

Do danas smo pronašli 82 posto nestalih osoba iz Domovinskog rata, što je u usporedbi s drugim ratovima visoki postotak. Ali, još je 1.869 nestalih, njihove obitelji očekuju da otkrijemo kakva je sudbina njihovih najmilijih. To je naša obaveza i zadaća!

O TRAŽENJU PODATAKA OD SRBIJE

Hrvatska će prvenstveno od institucija Srbije, koja raspolaže s najviše podataka, tražiti potrebne informacije. Poruke Vučićeva izaslanika za pitanje nestalih Verana Matića u Gruborima ohrabrujući su signal, ali želimo da se te političke poruke pretvore u konkretna djela - u konkretne podatke iz arhiva u Srbiji, prije svega vojnih. Tražimo i informacije o premještanju posmrtnih ostataka žrtava iz primarnih u sekundarne grobnice kako bismo otkrili sudbinu naših nestalih.

O ISTRAGAMA & POTPORI NEOVISNIM TIJELIMA

Podržavamo rad USKOK-a, DORH-a i PNUSKOK-a i svih ostalih istražnih tijela koja su u potpunosti neovisna u svom djelovanju. Želimo da te aktivnosti budu temeljite. Ako se utvrdi da je neki politički dužnosnik odgovoran, povući ćemo adekvatne političke poteze. Podsjetio bih da je Vlada već razriješila pomoćnika ministra zaštite okoliša i energetike Domagoja Validžića koji je obuhvaćen najnovijim  proširenjem istrage protiv Josipe Rimac. Gabrijela Žalac? Stav je isti.

O BIZARNIM MILANOVIĆEVIM IZJAVAMA

Jako su bizarne izjave predsjednika Zorana Milanovića da je njegov put u Albaniju, iako službeni, greškom nazvan privatnim, a slične su i njegove usporedbe s mojim putem u Finsku. Te se dvije stvari ne mogu uspoređivati: u Helsinkiju sam s finskim premijerom održao radni sastanak - koji nije imao nikakve veze s Kongresom Europske pučke stranke (EPP). Uostalom, svi premijeri koji su došli na Kongres EPP-a u Zagreb održali su sastanke sa mnom kao predsjednikom hrvatske Vlade. 

Te dvije stvari, ponavljam, ne bih uspoređivao, a on neka sam objašnjava gradaciju državnog posjeta, službenog posjeta, radnog posjeta i ljetnog prijateljskog susreta.

O NATJEČAJU U KBC-u SESTRE MILOSRDNICE

O razgovoru između ministra zdravstva Vilija Beroša i zamjenice ravnatelja KBC-a Sestre Milosrdnice Dijane Zadravec čitao sam u medijima. Dosta je neuobičajeno da se takvo što uopće snima, a potom i izlazi vani. Bitno je da se u bolnici ponovi natječaj i izabere novo vodstvo - to je jedino što me zanima. S ministrom Berošem razgovarao sam o važnijim temama.

A A A