Vijesti
31. 8. 2020.

Iz Orašja: Ravnopravnost Hrvata u BiH - prioritet Hrvatske!

Hrvatski šef diplomacije Grlić Radman, kao izaslanik premijera Plenkovića, otvorio je 25. Dane hrvatskog filma „Ivo Gregurević“. U sklopu posjeta Bosanskoj Posavini sastao se i s predsjednikom HDZ-a BiH Draganom Čovićem i predsjednikom Vlade Posavske županije Đurom Topićem.

Skrbimo za naše sunarodnjake u Bosni i Hercegovini, i to je naša ne samo ustavna obveza, nego i neodvojivi dio politike i HDZ-a i ove Vlade. Ravnopravni položaj hrvatskog naroda u BiH prioritet je Hrvatske! - poručio je u Orašju ministar vanjskih i europskih poslova te član Središnjeg odbora HDZ-a Gordan Grlić Radman.

Nastavak potpore razvojno-socijalnim projektima 

Najavivši nastavak potpore projektima od posebnog interesa za Hrvate u BiH, kazao je da je s Draganom Čovićem i Đurom Topićem razgovarao i o prometnom povezivanju Bosanske Posavine s Hrvatskom:

- Posebno važnim ocijenjen je dovršetak izgradnje dijela autoceste na koridoru Vc i graničnog prijelaza u Svilaju. Čim se s bosansko-hercegovačke strane okonča izgradnja prijelaza dopunit ćemo ugovor dviju zemalja i omogućiti prelazak svih putnika na tom mjestu. 

A koliko smo privrženi našim sunarodnjacima u BiH - dodao je Grlić Radman - svjedoči i činjenica da je RH u vremenu koronavirusa izdvojila 43 milijuna kuna za zdravstvene ustanove u BiH, među njima i za Županijsku bolnicu u Orašju te Dom zdravlja u Odžaku.

NA GREGUREVIĆEVU GROBU

Izaslanstvo RH, u kojem su bili i državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH (i član Predsjedništva HDZ-a) Zvonko Milas te državni tajnik Središnjeg državnog ured za obnovu i stambeno zbrinjavanje Nikola Mažar, prije samog otvorenja Dana hrvatskog filma položilo je vijenac i zapalilo svijeće na groblju Karaula (Donja Mahala) uz spomenik Ivi Gregureviću, velikanu hrvatskog glumišta i utemeljitelju filmskog festivala u Orašju. 

Jubilarni, 25. Dani hrvatskog filma traju do 5. rujna, a održavaju se pod visokim pokroviteljstvom predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića i predsjednika Hrvatskog narodnog sabora (HNS) BiH Dragana Čovića.

A A A