Vijesti
31. 8. 2020.

Vjerujem da će Slovenija razlikovati hrvatske županije po broju zaraženih

15. STRATEŠKI FORUM NA BLEDU. Andrej Plenković s Janezom Janšom: „Crvene liste? Mislim kako bi Slovenija mogla imati sluha da, poput Njemačke, prihvati regionalni pristup procjene rizika jer mnoge naše županije imaju mali broj zaraženih. Željeli bismo to ne samo radi Hrvatske, nego i radi Slovenaca koji su naši česti i dragi gosti, a i mnogi od njih imaju nekretnine u RH“.

Crvene liste? Željeli bismo da Slovenija, poput Njemačke, napravi distinkciju između naših županija jer mnoge imaju mali broj zaraženih: Istarska, Primorsko-goranska, Ličko-senjska… Željeli bismo to ne samo radi Hrvatske, nego i radi Slovenaca koji su naši česti i dragi gosti, a i mnogi od njih imaju kuće i apartmane u našoj zemlji. To bi bilo važno, dakle, i za njih i za hrvatski turizam -poručio je predsjednik Vlade RH i HDZ-a nakon sastanka sa slovenskim premijerom na Bledu.

Regionalni pristup - najprimjereniji

Mislim da postoji prostor za regionalni pristup procjene rizika i „nijansiranje“ epidemiološke slike - dodao je Plenković:

- Slovenija i Hrvatska su susjedne zemlje, oni jako dobro znaju situaciju kod nas, prate je precizno, na dnevnoj bazi. Vjerujem kako bi mogli imati sluha da diferenciraju hrvatske županije po broju zaraženih. To i jest najprimjerenije. Nitko ne želi mjere držati duže nego što mora i to je stav svih država.

Spremni smo i dalje razgovarati o granici 

Odgovarajući na pitanje o arbitraži sa Slovenijom, naglasio je da je hrvatska pozicija od početka jasna:

- I nakon za nas povoljne odluke Europskog suda u Luxembourgu i dalje smo spremni razgovarati o granici kako bi se našlo rješenje koje je dobro i održivo za obje zemlje.   

PANEL O ZAJEDNIČKOJ BORBI PROTIV KORONAVIRUSA

Sudjelujući na panelu "Europa nakon Brexita i Covida-19" - skupa s premijerima Slovenije, Italije, Poljske, Češke i Bugarske te predsjednikom Srbije i direktoricom Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) - predsjednik Plenković je istaknuo da u europskoj politici postoji konsenzus da se protiv koronavirusa treba boriti zajedno:

- Idućih mjeseci potrebno je postići ravnotežu nacionalnih mjera, koje su ponovno pokazale važnost uloge države, s europskim i svjetskim odgovorom. Današnje rasprave bile vrlo konstruktivne. Potrebno nam je još snažnije jedinstvo Europske unije te zajednički pristup pri nabavi lijeka, cjepiva i medicinske opreme u borbi protiv virusa.

S ORBANOM O ULASKU U SCHENGEN & EUROZONU 

Plenković se na marginama Strateškog foruma na Bledu susreo i s mađarskim premijerom Viktorom Orbanom. 

Razgovarali su o bilateralnim odnosima, suradnji Hrvatske i Mađarske u borbi protiv Covida-19 te ambicijama Hrvatske za ulazak u Schengen i Eurozonu.

ČESTITKE ZAEVU

Predsjednik Vlade RH i HDZ-a na Bledu se sastao i s novim/starim premijerom Sjeverne Makedonije, o čemu je izvijestio na svom Twitteru:

- Čestitke kolegi Zoranu Zaevu i njegovoj Vladi na dobivenom povjerenju. Puno uspjeha u vođenju zemlje! Nastavljamo jačati političke i gospodarske odnose, a Hrvatska će i dalje snažno podupirati europski put Sjeverne Makedonije.




 

A A A