Vijesti
5. 9. 2020.

Preminuo dr. Žarko Domljan, prvi predsjednik Hrvatskog sabora

Za vrijeme njegovog mandata usvojen je Ustav RH koji je potvrdio demokratske promjene koje su hrvatski građani zahtijevali na prvim višestranačkim izborima u proljeće 1990. godine. U nacionalnoj povjesnici ostat će upisane njegove riječi „Rođena je država Hrvatska, neka joj je dug i sretan život“, kojima je 25. lipnja 1991. proglasio hrvatsku neovisnost - istaknuo je predsjednik Plenković u izrazima sućuti obitelji dr. Domljana.

Predsjednik Vlade RH i HDZ-a Andrej Plenković uputio je izraze sućuti obitelji dr. Žarka Domljana:

Od samih početaka demokratskih promjena 

"S velikim žaljenjem primio sam vijest o smrti dr. Žarka Domljana, prvog predsjednika Hrvatskog sabora, dugogodišnjeg člana Hrvatske demokratske zajednice, hrvatskog leksikografa i povjesničara umjetnosti. Čovjeka koji je desetljećima gajio i oplemenjivao ideju hrvatske državnosti, a od samih početaka demokratskih promjena znatno je pridonosio razvitku Hrvatske.

Bio je likovni kritičar, pisao o arhitekturi, urbanizmu i prostornom planiranju te neumorno radio na znanstvenim projektima na području hrvatske umjetnost i kartografije.

„Rođena je država Hrvatska!“

Za vrijeme njegovog mandata usvojen je Ustav Republike Hrvatske koji je potvrdio demokratske promjene koje su hrvatski građani zahtijevali na prvim višestranačkim izborima u proljeće 1990. godine. 

Time su položeni temelji moderne hrvatske države, a u hrvatskoj povjesnici ostat će upisane njegove riječi kojima je proglasio hrvatsku neovisnost 25. lipnja 1991., kazavši: 'Rođena je država Hrvatska, neka joj je dug i sretan život'.

Veliki doprinos hrvatskoj politici 

Veliki doprinos u hrvatskoj politici dao je i kao predsjednik saborskog Odbora za vanjsku politiku, Pododbora za suradnju s Europskim parlamentom te voditelj saborske delegacije u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Europe i drugim međunarodnim organizacijama. Bio je voditelj i predsjednik Odbora za obnovu Dubrovnika te znatno pridonio obnovi i očuvanju kulturno-povijesnih dobara Dubrovnika.

Poštovana obitelji Domljan, molim vas da u ime Vlade RH i moje osobno primite izraze iskrene sućuti i dubokog poštovanja."

ROĐEN 1932. U IMOTSKOM

Žarko Domljan je rođen 1932. u Imotskom, a doktorirao je na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Djelovao je kao znanstveni savjetnik u Institutu za povijest umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu te kao glavni urednik Likovne enciklopedije Jugoslavije i Enciklopedije hrvatske umjetnosti.

A A A