Vijesti
8. 9. 2020.

Za CNN: Naše otvaranje turistima bio je kalkulirani rizik - Imali smo sezonu bolju od svih očekivanja!

(VIDEO) Predsjednik Vlade RH i HDZ-a Andrej Plenković gostovao je u CNN-ovoj poslovnoj emisiji Quest Means Business novinara i voditelja Richarda Questa. Među ostalim, govorio je o balansu između turističkog „otvaranja“ i zaštitnih epidemioloških mjera.

U jednu od najpopularnijih ljetnih destinacija u Europi ovog je ljeta stiglo oko sedam milijuna gostiju, a broj noćenja je 50 posto manji nego lanjske, rekordne godine. Turizam je jedna od najvažnijih gospodarskih grana koja čini oko 20 posto BDP-a Hrvatske, najmlađe članice EU-a - napomenuo je voditelj Quest u uvodu intervjua.

Sezona bolja od svih očekivanja

Na upit je li nedavni porast oboljelih svojevrsno plaćanje cijene za otvorenost tijekom turističke sezone, Andrej Plenković je odgovorio da se radilo o kalkuliranom riziku:

- Prije svega, Hrvatska je bila na čelu Europske unije kada je epidemija izbila, i u prvoj polovici 2020. imali smo puno posla u koordiniranju EU napora u borbi protiv koronavirusa. Isprva je Hrvatska uvela strogi lockdown, krajem travnja smo otvorili granice, a sredinom lipnja turistima omogućili dolazak. Sezona je bila bolja od svih očekivanja.

Turizam, naša ponajvažnija gospodarska grana

Radilo se o kalkuliranom riziku - napomenuo je predsjednik Vlade RH i HDZ-a:

- Brojke novozaraženih jesu narasle zadnjih dana, ali još uvijek imamo jako nisku stopu smrtnosti. Dakle, uspjeli smo napraviti kombinaciju mjera - zaštitili smo zdravlje građana i istodobno omogućili da prosperira turizam, jedna od naših najvažnijih gospodarskih grana.

Zahvaljujući turističkoj sezoni & ljetošnjem rastu plaća i zaposlenosti, pad BDP-a mogao bi biti manji od predviđenih 9.4%!

Epidemiološko stanje promatrati po županijama

Plenković je istaknuo kako bi susjedne zemlje, od kojih su neke stavile Hrvatsku na crvenu listu, trebale uzimati u obzir epidemiološku situaciju po županijama i gradovima, a ne cijelu Hrvatsku uzimati kao rizičnu:

- To sam poručio slovenskom, mađarskom, austrijskom i njemačkom kolegi.

Za RTV Slovenija: Predložio sam Janši njemački model - da se broj zaraženih promatra po županijama!

Ključna uloga države

Plenković se zauzima za to da EU donese zajedničke mjere protiv koronavirusa, ali smatra da je uloga države najvažnija:

- Epidemija je dokazala da je uloga države, a ne nekog drugog aktera, ključna za zaštitu građana od pandemije.

Na pitanje kakva je strategija za dalje, predsjednik Vlade RH i HDZ-a je podsjetio da je u ponedjeljak započela nova školska godina i da je potrebna koordinacija svih EU zemalja, kao i lokalizacija problematičnih mjesta zaraze.

A A A