Vijesti
11. 9. 2020.

Zakon o obnovi usvojen s više nego uvjerljivom većinom! Plenković: Pozdravljam ovakav široki konsenzus!

S 124 glasa ZA, 10 suzdržanih, a 4 protiv, Hrvatski sabor donio je - punim nazivom - Zakon o obnovi zgrada oštećenih potresom na području Grada Zagreba, Krapinsko-zagorske županije i Zagrebačke županije. Predsjednik Vlade RH i HDZ-a: Uz već poduzete interventne mjere, sada imamo kvalitetan i održiv zakonski okvir da zajednički obnovimo Zagreb i ostala u potresu pogođena područja.

Od 138 nazočnih zastupnika na izvanrednoj sjednici Hrvatskog sabora, njih čak 124 glasovalo je ZA, suzdržanih je bilo 10, a protiv - 4. Od ukupno 183 predloženih amandmana, Vlada RH u potpunosti je prihvatila njih 42, a 6 djelomično.

Pozdravljam odluku!

Predsjednik Vlade i HDZ-a Andrej Plenković promptno je na svom Twitteru zahvalio zastupnicama i zastupnicima:

- Pozdravljam odluku Hrvatskog sabora da uvjerljivom većinom i širokim konsenzusom usvoji Zakon o obnovi. Uz već poduzete interventne mjere, sada imamo kvalitetan i održiv zakonski okvir da zajednički obnovimo Zagreb i u potresu pogođene dijelove Krapinsko-zagorske i Zagrebačke županije.

Vjerujem da ćemo iskoristiti priliku da sugrađanima osiguramo kvalitetan, transparentan, pravičan i provediv zakon

Visoki stupanj suglasja

Današnjim glasovanjem ostvarilo se ono na što je predsjednik Plenković od početka i apelirao - na visoki stupanj suglasja. Tu je poruku poslao i jutros, prije same saborske sjednice:

- Dobijemo li danas široku potporu za Zakon o obnovi, bit će to plus za sve. Odlično je to što smo prihvatili mnoge amandmane oporbe, Vlada je nastojala uvažiti sve prijedloge koji bi zakonsko rješenje učinili boljim, učinkovitijim, pravednijim i održivijim. Pojedini su amandmani podigli i razinu pravne sigurnosti.

Želimo da Zakon o obnovi bude kvalitetan, održiv i konsenzualan!

Od prvog dana sam isticao da ćemo biti uključivi - također je istaknuo Plenković:

- Naglašavao sam da tražimo što širi konsenzus, ali i da ne smijemo „preko koljena“ donositi ovako važan i kompleksan zakon, koji mora biti dugoročan i provediv. I broj podnesenih amandmana potvrđuje da smo bili u pravu što nismo žurili. Ono što govorimo, to i radimo!

BAČIĆ: Spremnost na dijalog kako bi se čim prije pristupilo obnovi

I Predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a Branko Bačić izrazio je zadovoljstvo jer je Zakon o obnovi prihvaćen velikom većinom glasova, rekavši da to pokazuje da je zakonsko rješenje dobro i da će pomoći građanima da čim prije obnove svoje zgrade:

- Pokazalo se ispravnim što je Vlada usvojila znatan broj amandmana koji su predložili zastupnici bilo oporbe, bilo vladajuće većine, te time pokazala spremnost na dijalog kako bi stanovnici područja oštećenih potresom mogli čim prije pristupiti samoj obnovi.

PRVI PUT ONLINE GLASOVANJE

Sabor je glasovanjem zaključio dvotjednu izvanrednu sjednicu. Uslijed zaštitnih epidemioloških mjera zastupnici su bili raspoređeni u više dvorana, a prvi put su oni koji su u samoizolaciji mogli glasovati online. Predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković:

- Pozdravljam kolege koji su se spojili video vezom - Mato Franković, Hrvoje Zekanović, Ante Bačić i Stjepo Bartulica. Ušli ste u povijest, pozdrav!

„Festival slobode“? Nije dobro zbog vlastitih zadovoljstava zaboravljati na druge & ugrožavati ih!

A A A