Vijesti
15. 9. 2020.

Ustavni sud potvrdio legitimitet Stožera civilne zaštite! Naša je Vlada djelovala u skladu s Ustavom RH i zakonima!

Andrej Plenković: Stožer je sve činio u cilju zaštite zdravlja i života građana, a Ustavni je sud potvrdio ispravnost poduzetih mjera. Davor Božinović: Oporba će nastaviti neutemeljeno kritizirati, a na nama je da se i dalje borimo protiv širenja zaraze. Vili Beroš: Sve zaštitne mjere bile su utemeljene na promišljanjima struke. Uspoređivali smo ih s mjerama koje su poduzimale druge države.

PLENKOVIĆ: Sukladno onom što smo isticali od početka epidemije

Odluke Ustavnog suda potvrđuju ono što smo govorili čitavo vrijeme - da su Stožer civilne zaštite i Vlada djelovali u skladu s člankom 16. Ustava RH i zakonima koji su doneseni u Hrvatskom saboru. Stožer je sve činio u cilju zaštite zdravlja & života građana, a Ustavni je sud potvrdio ispravnost poduzetih mjera. To je sukladno, ponavljam, sa svime onim što smo isticali od početka epidemije - poručio je predsjednik Andrej Plenković.

BOŽINOVIĆ: „Pozicija opozicije“ jest ta da uvijek kritizira

Odluku Ustavnog suda o ustavnosti djelovanja Stožera civilne zaštite komentirao je i njegov načelnik dr. sc. Davor Božinović, potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova, gostujući sinoć u Dnevniku Nove TV.

Odluke Ustavnog suda potvrđuju da su naša Vlada, HDZ i vladajuća većina ispravno postupali u borbi protiv virusa!

Ustavnost & zakonitost

Istaknuo je da su oduvijek napominjali da Stožer i Vlada rade u skladu s Ustavom:

- Važno je da je Ustavni sud potvrdio legitimitet Stožera!

Na tvrdnje oporbe da je Ustavni sud politički konstruiran, pa da nisu ni očekivali drukčiji ishod, Božinović je odgovorio da je „pozicija opozicije“ ta da uvijek dovodi u pitanje i kritizira:

- Njihove primjedbe nisu utemeljene, a za to je potvrda došla i kroz odluku Ustavnog suda. Oni će nastaviti kritizirati, ali na nama je da se nosimo s bolešću kako znamo.

Ne razmišljamo o novim restriktivnim mjerama

Komentirao je i činjenicu da su Istra i Međimurje ukinule obvezno nošenje maski u školama:

- To je sukladno uputama da lokalni stožeri sami donose takve odluke. Epidemiološka situacija kod njih je sada povoljna. Ako bude padao broj zaraženih u ostalim županijama, i one će donijeti takve odluke.

Nacionalni stožer ovom trenutku ne razmišlja o novim restriktivnim mjerama, pa tako ni o obvezi nošenja maski na otvorenom - zaključio je Božinović.

BEROŠ: Naše su mjere bile razmjerne i legitimne

Na istu temu - odluku Ustavnog suda - govorio je i ministar zdravstva izv. prof. dr. sc. Vili Beroš u HTV-ovoj Temi dana. Naglasio je da su sve zaštitne mjere koje je donosio Stožer bile utemeljene na promišljanjima struke:

- Uspoređivali smo ih s mjerama koje su poduzimale druge države te smo postupali u skladu sa situacijom u kojoj bismo se našli. Sve odluke koje donosimo usmjerene su ka očuvanju zdravlja i života naših građana. Trebali smo se boriti s ugrozom koju prije nismo poznavali, a odluka Ustavnog suda potvrđuje ispravnost poduzetih mjera. Naše su mjere bile odmjerene, razmjerne i legitimne.

Što je bila alternativa kalkuliranom riziku? Potpuno zatvaranje. Zar itko želi novi lockdown?

A A A