Vijesti
22. 9. 2020.

Naša Vlada i HDZ vode politiku nulte stope tolerancije na nasilje u obitelji i nad ženama!

(VIDEO) Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama. „Zakonskim izmjenama pooštrene su sankcije, postupci ubrzani, nasilje se više ne tretira kao prekršaj, nego kao kazneno djelo... Osnovane su sigurne kuće za žrtve u županijama koje ih nisu imale, djeluje 7 SOS telefona. Nažalost, statistike i dalje nisu zadovoljavajuće. Naglasak treba staviti na prevenciju te od najranijih dana, kroz (pred)školske ustanove, graditi kulturu nenasilja - poručile su saborske zastupnice Nada Murganić, koja je i predsjednica Zajednice žena HDZ-a „Katarina Zrinski“, te Vesna Bedeković.

Konferenciju za medije, održanu u Središnjici HDZ-a, možete pogledati u cijelosti, a u nastavku donosimo ključne poruke:

MURGANIĆ: Pooštrili smo sankcije - ubrzali postupke!

Danas je Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama, na dan stravičnog zločina koji se prije 11 godina dogodio u Općinskom sudu u Zagrebu kada su u tijeku brakorazvodne parnice smrtno stradale tri žene, a jedna je bila teško ranjena. Nažalost, nasilje je i danas još uvijek prisutno kako u Hrvatskoj, tako i u drugim državama. Stoga je važno kako se država postavlja prema tom pitanju.

Andrej Plenković: Nasilje je neprihvatljivo!

Maksimalna zaštita žrtava

Vlada i HDZ su se opredijelili za nultu stopu tolerancije prema nasilju i po tom pitanju su učinjeni brojni napori da se pošalje poruka žrtvi - imate pravo na pomoć i imate se kome obratiti. Nacionalno zakonodavstvo išlo je u smjeru maksimalne zaštite žrtava, a nasilje nad ženama i u obitelji više se ne tretira kao prekršaj, nego kao kazneno djelo. Zakonskim izmjenama koje su na snazi od 1. siječnja pooštrene su sankcije, a pravosudni postupci ubrzani. Usvojena je i Konvencija Vijeća Europe o sprječavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji.

BEDEKOVIĆ: Važno je graditi kulturu nenasilja!

Nažalost, statistike i dalje nisu zadovoljavajuće. Naglasak treba staviti na prevenciju te od najranijih dana, kroz predškolske i školske ustanove, graditi kulturu nenasilja, svijest da za bilo koji oblik nasilja nema opravdanja. Također je potrebno dodatno pomagati žrtvama & osnaživati ženu da se zna suprotstaviti nasilju, ali isto tako da zna na vrijeme prepoznati nasilnika.

Skloništa za žrtve u svakoj županiji

Osnovane su sigurne kuće ili skloništa za žrtve obiteljskog nasilja, kao trajna ili privremena rješenja, u županijama koje ih nisu imale, za što je u prošlom mandatu uloženo oko 35.5 milijuna kuna, a za njihov rad već je osigurano 70 milijuna kuna kn iz Europskog socijalnog fonda. Također, u našoj zemlji postoji 7 SOS telefona koje organiziraju udruge i domovi za žrtve nasilja u obitelji, a Ministarstvo rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike financira rad njih 6t.

„Zaustavimo nasilje nad ženama - za nasilje nema opravdanja“

Koristim priliku i da najavim projekt „Zaustavimo nasilje nad ženama - za nasilje nema opravdanja“ u koji će biti uloženo 10.5 milijuna kuna sredstava iz europskih fondova.

A A A