Vijesti
25. 9. 2020.

Zabrinjavajuće je kada Milanoviću nije normalno da Vlada, pravosudna tijela & policija postupaju po zakonu!

(VIDEO) Gostujući u Dnevniku HTV-a, Andrej Plenković komentirao je, među ostalim, borbu naše Vlade protiv korupcije i Milanovićeve pritiske na neovisna pravosudna tijela. „Pravni stručnjaci su potvrdili da su izvidi tajni, da za njih ne smiju znati ni premijeri, ni predsjednici države, ni ministri. Davno smo napustili vremena kada je politika davala naloge o kaznenom progonu, toga nema u demokracijama.  Da sam ja izgovorio to što je izgovorio Milanović, podigla bi se „revolucija“!

Nema nedodirljivih, nema zaštićenih!

Nulta tolerancija na korupciju - to je naša politika! U potpunosti podržavamo rad pravosudnih tijela i policije na otkrivanju svih radnji koje imaju koruptivni karakter. Nije dobro kada se neki politički akteri, pa i vrlo važne institucije poput predsjednika RH, „čude“ zato što postupamo u skladu sa zakonom - poručio je predsjednik Vlade RH i HDZ-a sinoć u središnjem Dnevniku HTV-a.

- Više pravnih stručnjaka potvrdilo je da su izvidi tajni, što znači da za njih ne smiju znati ni premijeri, ni ministri, ni predsjednici države. Naš je cilj da se korupcija prevenira, a može se prevenirati ako svi jako dobro shvate da nema zaštićenih, bez obzira na stranačku pripadnost, ime i prezime ili dužnost koju obnašaju. Riječ je o individualnoj odgovornosti: tko odluči raditi izvan okvira zakona, taj mora i odgovarati - nastavio je Plenković.

Skandalozno Milanovićevo priznanje

Osvrnuo se i na prijeporno, po mnogima i skandalozno priznanje Zorana Milanovića da je znao za sve izvide i prije uhićenja:

- Očito različito poimamo trodiobu vlasti, različito poštujemo ili ne poštujemo zakon. Neovisna tijela vode pravosudne postupke, to ne radi predsjednik Vlade, a još manje predsjednik države. Njegovo priznanje o drukčijim obrascima ponašanja otvara novu dimenziju u cijeloj ovoj priči. Jer, to nije posao ni izvršne vlasti ni politike. Davno smo napustili vremena kada je politika davala naloge, toga nema u demokracijama.

Poštujmo neovisnost pravosudnih institucija i budimo oprezni kako ih komentiramo!

Čini mi se da neki politički akteri, a i promatrači i komentatori - dodao je - nisu do kraja shvatili dubinu korjenite promjene politike koju vodimo kada je riječ o stavu i čvrstoj borbi protiv korupcije:

- Po Ustavu Milanović i ja moramo surađivati, no razilazimo se u pojedinim temama, čak i krupnima. Nikada ne bih odšetao s komemoracije dok se svira hrvatska himna, ne bih ignorirao poziv Hrvatskog sabora na konstituirajuću sjednicu. Ne bi mi palo napamet da kažem da je skandalozno to što hrvatski premijer ne zna ono što po zakonu i ne smije znati. Prije bih mogao reći da je skandalozno to što predsjednik države napada sud, DORH i policiju.

„Digla bi se revolucija“

Da sam ja kao predsjednik Vlade i predsjednik HDZ-a - napomenuo je Plenković - izgovorio to što je izgovorio Milanović, garantiram kako bi se digla „revolucija“ na Trgu sv. Marka:

- Brojni akteri bi tada, i to s pravom, zaključili da je to nečuveno, da što sam se ja to usudio miješati u rad neovisnih pravosudnih tijela!

Pitajte Milanovića kako je mogao znati za tajne istrage neovisnih pravosudnih tijela!?!

Tko pušta informacije & naručuje lažne SMS-ove?

Komentirao je i curenje informacija, tj. „probijanje“ istražnih radnji:

- To također nije dobro, a dogodilo se ne samo u slučaju Janaf, nego i više puta u našem prošlom mandatu. Tu je slučaj Varga, slučaj Rimac... U prvom još nije otkriveno tko su nalogodavci mojih lažnih, fabriciranih SMS-ova, a u drugom su mjere „pukle“ baš nekoliko tjedana pred parlamentarne izbore. Mjerodavna tijela moraju naći odgovore na to tko pušta te informacije.

Istražno povjerenstvo? Da, ako će se baviti „probijanjima“ izvida. A zanima nas i kako je Milanović mogao „sve znati“ o tajnim postupcima

O POVOLJNIJIM PROCJENAMA PADA BDP-a

Predsjednik Vlade RH i HDZ-a odgovarao je na pitanja i o proračunskim projekcijama. Donosimo sažetak njegovih poruka:

Vlada je jasno istaknula svoje ciljeve - perspektivna budućnost, ekonomska suverenost, osnaživanje institucija, porezno rasterećenje. U ovu je krizu hrvatsko gospodarstvo ušlo otpornije nego prije, a naša je država zadržala reputaciju na međunarodnim financijskim tržištima.

Zadržavanje investicijskog kreditnog rejtinga potvrda je ispravnosti snažnog odgovora naše Vlade na koronakrizu!

Iduće godine rast od 5%

Najnovije procjene o padu BDP-a od 8 posto povoljnije su od naših proljetnih prognoza. U idućoj pak godini planiramo rast od 5 posto. Učiniti ćemo sve da kroz Nacionalni plan oporavka koji upravo dovršavamo ostvarimo taj cilj.

A A A