Vijesti
28. 9. 2020.

Snažna potpora Hrvatske europskom i reformskom putu BiH & ravnopravnosti triju konstitutivnih naroda!

Predsjednik Vlade RH i HDZ-a sastao se sa zamjenicima predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Bakirom Izetbegovićem i Draganom Čovićem, čime je nastavio svoj redoviti dijalog s političkim predstavnicima triju konstitutivnih naroda u BiH. „Nije dobro da Hrvati nemaju legitimne predstavnike u najvišim institucijama vlasti. Izborni zakon dezavuira duh i slovo Daytonsko-pariškog mirovnog sporazuma“.

Kako se navodi u priopćenju Vlade RH, na sastanku u Banskim dvorima naglašena je čvrsta potpora Hrvatske Bosni i Hercegovini na njezinom europskom putu. Za Hrvatsku, kao susjednu i prijateljsku državu, boljitak, stabilnost i sigurnost Bosne i Hercegovine od najvećeg su značaja.

Predsjednik Andrej Plenković posebno je naglasio važnost ostvarivanja jednakopravnosti sva tri konstitutivna naroda u Bosni i Hercegovini, kao i njihovu legitimnu zastupljenost u institucijama BiH.

Prostor za unapređenje bošnjačko-hrvatskih odnosa

Kao što je Hrvatska već i pokazala organiziranjem Zagrebačkog sastanka na vrhu u svibnju 2020. godine, kojim je u fokus stavljen proces proširenja EU-a te europska perspektiva jugoistoka Europe, Plenković je ponovio - nastavlja se u priopćenju - da je Hrvatska spremna pomoći Bosni i Hercegovini u reformama i ispunjavanju kriterija potrebnih za stjecanje statusa države kandidatkinje za pristupanje Europskoj uniji.

Pozdravljeno je potpisivanje sporazuma o izmjenama Izbornog zakona i održavanju izbora u Gradu Mostaru, čime je otvoren prostor za daljnju normalizaciju i kvalitativno unapređenje bošnjačko-hrvatskih odnosa.

Gospodarska suradnja & zajednički projekti

Ususret 25. obljetnici potpisivanja Daytonsko-pariškog mirovnog sporazuma, sastanak je bio prigoda za sažimanje njegovih postignuća, kao i razgovor o uklanjanju preostalih zapreka koje koče napredak BiH na putu prema EU.

Na sastanku je bilo riječi i o situaciji u susjedstvu, gospodarskoj suradnji, investicijama, zajedničkim prekograničnim projektima, s obzirom da je BiH šesti trgovinski partner Hrvatskoj, kao i daljnjem infrastrukturnom povezivanju dvije države - zaključuje se u priopćenju iz Banskih dvora.

ZA RAVNOPRAVNOST HRVATA U BIH

Uoči samog sastanka, predsjednik Andrej Plenković u izjavi za medije istaknuo je da je važno održavati dijalog sa svim konstitutivnim narodima u BiH:

- Naša je pozicija vrlo jasna: Nije dobro da Hrvati nemaju legitimne političke predstavnike u najvišim institucijama vlasti. Izborni zakon, takav kakav jest, dezavuira duh i slovo Daytonsko-pariškog mirovnog sporazuma. Podjednako ustrajno Hrvatska se zauzima i za euroatlantski put BiH kao naše bliske, susjedne i prijateljske zemlje.

A A A