Vijesti
2. 10. 2020.

Pompeo & Plenković: Ukidanje viza i dvostrukog oporezivanja, LNG terminal & jača ekonomska suradnja RH i SAD-a!

(VIDEO & FOTO) POMPEO: Hrvatski građani moći će uskoro putovati u SAD bez viza. Ugovor o bi se mogao potpisati vrlo brzo, u sljedećim mjesecima. Sigurno će to biti sjajno i za odnose dviju zemalja. Pitanje dvostrukog oporezivanja također bi moglo uskoro biti riješeno. PLENKOVIĆ: Razgovarali smo i o tome da će RH imati terminal za ukapljeni plin, čime smo stavljeni na energetsku kartu Europe, ali i o jugoistoku Europe. Zauzimamo se za punu ravnopravnost sva tri konstitutivna naroda u BiH te podupiremo približavanje država u susjedstvu prema EU-u i NATO-u.

Predsjednik Vlade i HDZ-a Andrej Plenković sastao se u Dubrovniku s državnim tajnikom Sjedinjenih Američkih Država Michaelom R. Pompeom. Razgovarali su o ispunjavanju uvjeta za ukidanje viza za SAD, sporazumu o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja, gospodarskoj suradnji, energetskoj politici i situaciji u jugoistočnoj Europi.

Zadovoljstvo sastankom 

U izjavi medijima, predsjednik Plenković izrazio je zadovoljstvo sastankom na kojem su razmijenjena mišljenja o nizu tema koje se tiču odnosa Hrvatske i Sjedinjenih Američkih Država.

Podsjetio je da su Hrvatska i SAD saveznici u okviru NATO-a te na značajnu ulogu generacije hrvatskih iseljenika u poveznicama između Sjedinjenih Američkih Država i Hrvatske. U tom kontekstu je naveo činjenicu da se proteklih  godina zajedno radilo da Hrvatska ispuni sve preduvjete kako bi Sjedinjene Američke Države ukinule vizni režim za hrvatske državljane:

- I vjerujemo da je upravo ovo godina koja je prvi put omogućila nama da budemo ispod tri posto odbijenih zahtjeva za vizom te da će hrvatski državljani kroz idućih nekoliko mjeseci ostati bez tog uvjeta za posjete SAD-u.

Izbjegavanje dvostrukog oporezivanja

Najavili smo daljnji rad i na sporazumu o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja - naveo je Plenković - naglasivši da on puno znači za gospodarske aktivnosti, ali i za građane Hrvatske i SAD-a.

Bilo je govora i gospodarskoj suradnji. Plenković je kazao da prošlogodišnjih 650 milijuna dolara predstavlja solidan temelj, ali još uvijek ostavlja ogroman prostor za povećanje trgovinske razmjene: 

- I zato ova dva temeljna preduvjeta o kojima sam govorio na početku mogu tome pridonijeti.

Predsjednik Vlade i HDZ-a rekao je da je Covid 19 nažalost utjecao na brojnost posjeta američkih turista Hrvatskoj u odnosu na lanjskih gotovo 650 tisuća. Dodao je da ih je ove godine bilo nešto manje od 35 tisuća:

- Ali vjerujemo da će zajednička borba protiv pandemije i zahvaljujući velikim ulaganjima u pronalazak lijeka i cjepiva okrenuti stranicu i vratiti trend. Nadam se da će Dubrovnik imati više od jedne izravne zračne linije s Philadelphijom i da ćemo na taj način povećati dolazak američkih turista u Hrvatsku.

Od siječnja 2021. terminal za ukapljeni prirodni plin

Razgovaralo se i energetskoj politici. Predsjednik Plenković podsjetio je da će Hrvatska od siječnja 2021. imati svoj terminal za ukapljeni prirodni plin: 

- Brod je već na putu za Hrvatsku i očekujemo da bude u funkciji od siječnja. Time smo stavljeni na energetsku kartu Europe i sigurno predstavljamo, u pogledu interesa američkih kompanija, jednu sasvim drugu destinaciju kada je riječ o energetskoj politici.  

Bilo je riječi i o međunarodnim temama, naveo je Plenković, istaknuvši pritom situaciju u jugoistočnoj Europi:

- Predstavili smo državnom tajniku naše poglede na susjedstvo s naglaskom na situaciju u Bosni i Hercegovini uoči lokalnih izbora i 25. obljetnice Daytonsko-pariškog sporazuma.

Puna ravnopravnost sva tri konstitutivna naroda u BiH

Istaknuli smo, dodao je, glavno načelo za koje se Hrvatska zalaže, a to je puna ravnopravnost sva tri konstitutivna naroda, što se po nama treba očitovati u adekvatnoj, legitimnoj zastupljenosti njihovih političkih predstavnika u institucijama Bosne i Hercegovine u skladu s duhom i slovom Daytonsko-pariškoga sporazuma. 

- S aspekta Hrvatske riječ je o ravnopravnosti Hrvata kao najmalobrojnijeg konstitutivnog naroda.

Predsjednik Plenković i državni tajnik Pompeo dotaknuli su se odnosa Europske unije i Sjedinjenih Američkih Država, a spomenuli su i nabavu vojnih zrakoplova. 

- Tu proces još traje i kada se sve evaluira, tada će Hrvatska donositi odluke o toj temi. 
Zahvalivši državnom tajniku Pompeu na posjetu, predsjednik Plenković poželio je brzi oporavak predsjedniku Trumpu i supruzi - koji su pozitivni na Covid 19.

Trebali biste biti ponosni!

Američki državni tajnik Michael Pompeo zahvalio je predsjedniku Vlade RH na lijepim željama za predsjednika Trumpa i prvu damu te poručio da mu je čast biti u Dubrovniku:

- Volimo se, radimo zajedno, putujemo zajedno, borimo se zajedno. Naši povijesni odnosi su daleko stigli u zadnjih 30 godina. Znam da će naša vjera u demokraciju, slobodna tržišta i pravnu državu održati vaš i moj narod sigurnim i prosperitetnim u nadolazećim godinama.

Pozdravio je ulogu Hrvatske kao faktora stabilnosti u regiji, ali cijeloj Europi. Pohvalio je i predsjedanje Europskom unijom, kazavši da je Hrvatska omogućila uspješnu koordinaciju SAD-a i Europske unije u borbi protiv pandemije Covida 19. Istaknuo je i zasluge Hrvatske u otvaranju pristupnih pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom:

- I jedno i drugo su izvanredna postignuća i trebali biste biti ponosni.

Kazao je da je virtualni Zagrebački sastanak na vrhu EU-a i zapadnog Balkana još jedan korak u promicanju potpunih reformi i stabilnosti u regiji. Dodao je da se razgovaralo i o poticanju reformskog i europskog puta Bosne i Hercegovine. 

Učvrstiti gospodarske veze Hrvatske i SAD-a

Pompeo se slaže s Plenkovićem o važnosti učvršćivanja gospodarskih veza između dviju zemalja:

- Hrvatska je postigla dobrodošao napredak za važne reforme, uključujući napore Vlade da pojednostavi proces ulaganja.

Što se tiče procesa oslobađanja viza za SAD, Pompeo je iskazao opredjeljenje za zajedničku suradnju s Hrvatskom na ispunjavanju preostalih uvjeta.   

Državni tajnik istaknuo je važnost partnerstva Hrvatske i SAD-a u NATO-u, zahvalivši na suradnji i ispunjavanju financijskih obveza za obranu te doprinosu u misijama NATO-a na Kosovu, u Afganistanu i Poljskoj.

Potpora zemljama jugoistoka Europe

Upitan o stanju o zemljama jugoistoka Europe, predsjednik Plenković je pojasnio da je politika Hrvatske usmjerena na dva temeljna pravca - jedan je stabilnost i sigurnost svih zemalja koje su u našem okruženju, a drugi je potpora Hrvatske reformskim procesima i približavanju svih država našega susjedstva NATO-u i Europskoj uniji.

Ponovio je da je za Hrvatsku posebno važno pitanje Bosne i Hercegovine: 

- Smatramo da ta zemlja treba osigurati punu ravnopravnost svih naroda koji u njoj žive. Na tom tragu smo vodili dijalog s političkim predstavnicima i to ćemo činiti i ubuduće.

Nabava aviona - suverena odluka Hrvatske

Što se tiče aviona F-16, državni tajnik Pompeo naglasio je da je to je suverena odluka hrvatskog vodstva, dodavši da ne sumnja da će biti dobra.

Kazao je da je ponosan na američke proizvode i kako će SAD financijski podržati američku ponudu.

Odgovarajući na pitanja novinara, predsjednik Plenković podsjetio je da je u Dubrovniku održan summit Kina+16 tijekom kojeg je u Hrvatskoj boravio i kineski premijer Li Keqiang:

- Kina jest globalni akter. I oni su pametno osmislili takav jedan oblik političkog dijaloga i suradnje sa zemljama jugoistočne Europe. Naš je cilj imati ravnopravnu utakmicu u pogledu svih igrača, od EU-a do Kine, a sve u skladu s postojećim globalnim pravilima koji nas sve stavljaju u istu tržišnu poziciju.

A A A