Vijesti
6. 10. 2020.

Slavonija je stavljena u fokus, više nije zadnja rupa na svirali kao u SDP-ovu mandatu!

Ivan Anušić: S puno više EU sredstava i novim NUTS2 regijama, kojima ispravljamo SDP-ovu nepravdu spram Slavonije, vraćamo vjeru u sebe! Projekt Slavonija, Baranja i Srijem ušao je u višu fazu. Odlična je vijest da je kroza nj već ugovoreno 16.53 milijardi kuna ili 88.16% od predviđenih sredstava za 5 slavonskih županija. No podjednako me raduje i to što je potpisan Dodatak 2 Razvojnog sporazuma - „težak“ 10.7 milijardi! - kojim su definirani kapitalni projekti za Slavoniju.

Osječko-baranjski župan i nacionalni potpredsjednik HDZ-a Ivan Anušić u više je medijskih istupa iskazao zadovoljstvo jučerašnjom, 11. sjednicom Savjeta za Slavoniju, Baranju i Srijem.

Ugovoreno 16.53 milijardi kuna ili čak 88.16% ukupne alokacije za Projekt Slavonija, Baranja i Srijem!

Donosimo, objedinjeno, njegove ključne poruke:

Pouzdano partnerstvo s Vladom RH

Zadnjih smo godina na području naše županije pokazali da se mogu pokrenuti projekti, dok su prije toga građani samo slušali isprike zašto se nešto ne može. Svi ti razvojno-socijalni projekti realizirani su ili započeti uz punu podršku naše Vlade RH - u kojoj imamo pouzdanog partnera! Predsjednik Andrej Plenković pokazao je da ima sluha za istok Hrvatske.

Predsjednik osječko-baranjske Županijske skupštine & dvojica općinskih načelnika pristupili HDZ-u

„Projekt Slavonija“ ušao u višu fazu

Odlična je vijest da je kroz Projekt Slavonija, Baranja i Srijem već ugovoreno 16.53 milijardi kuna za razvojne projekte ili točno 88.16% sredstava od 18.75 milijardi kuna koliko je predviđeno za pet slavonskih županija.

Vlada kontinuirano pruža razvojnu ruku Slavoniji kroz Projekt Slavonija, Baranja i Srijem!

Ali, podjednako me raduje i to što je jučer potpisan Dodatak 2 Razvojnog sporazuma za Slavoniju - „težak“ impozantnih 10.7 milijardi kuna! Njime je definiran niz kapitalnih projekata,  koji će se financirati ne samo iz EU fondovi, nego i iz državnog proračuna. Projekt SBS ušao je u višu fazu - postaje još snažniji i kvalitetniji!

Dodatak 2 Razvojnog sporazuma za Slavoniju

Dopunjenim Razvojnim sporazumom predviđeno je samo za Osječko-baranjsku županiju 10 kapitalnih projekata, ključnih za revitalizaciju istoka Hrvatske, u vrijednosti od oko 3.5 milijarde kuna: izgradnja i opremanje novog KBC-a Osijek (2 milijarde) te Gospodarskog centra (355 milijuna), revitalizacija brownfield područja OLT Osijek (150 milijuna), rekonstrukcija i proširenje Zračne luke Osijek (395 milijuna), Regionalni distribucijski centar za voće i povrće Nemetin (98 milijuna)…

Svakako spomenimo i rekonstrukciju željezničke pruge Osijek-Virovitica (1.1 milijarda), što je međužupanijski projekt.

Kapitalni projekti u OBŽ-u

Zračna luka do sada je kao prometna infrastruktura bila nedovoljno iskorištena, a osnaživanje putničkog i teretnog prometa od važnosti je za svih pet slavonskih županija. I dovršetak Koridora Vc i obnova željezničkih pruga stvorit će bolje uvjete za razvoj gospodarstva.

Gospodarski centar u Osijeku, koji će ponuditi sajamsku infrastrukturu za istok Lijepe Naše, prepoznat je kao strateški projekt od osobitog interesa za RH. Regionalni distribucijski centar za voće i povrće - za koji ovih dana raspisujemo javnu nabavu za izgradnju - neophodan je za male poljoprivredne proizvođače na našem području.

Nove NUTS2 regije - kraj SDP-ove nepravde

S puno više sredstava iz EU-a nego dosad i novim statističkim NUTS2 regijama - kojima smo ispravili SDP-ovu nepravdu spram Slavonije - sve ćemo te projekte jednostavnije dovršiti. Slavonija je stavljena u fokus, nije više zadnja rupa na svirali kao u SDP-ovu mandatu. Vraćamo vjeru u sebe!

22 milijarde eura golem su novac, ali nije me strah. Znam kako se radi s EU projektima, njima se bavim već 11 godina

Europska sredstva koja je premijer Plenković izlobirao imaju za cilj u prvom redu osnažiti slabije razvijena područja Hrvatske te postići gospodarsku i socijalnu koheziju. Riječ je o projektima koji će izravno utjecati i na demografsku revitalizaciju.

A A A