Vijesti
12. 10. 2020.

Ranjenom policajcu želimo brzi oporavak. Morat ćemo pojačati mjere sigurnosti na Markovu trgu!

Andrej Plenković: Imamo i kulturu otvorenosti i odluku Ustavnog suda o pravu na okupljanje, stoga ograničavanje nije jednostavno pitanje. No mjere ćemo svakako postrožiti. Davor Božinović: Da sigurnost stavimo na maksimalnu razinu, ne bi bilo slobode kretanja. Ali, ovdje imamo i Crkvu sv. Marka, i odluku Ustavnog suda, i turiste… Potpuna zaštita je moguća ako se Markov trg zatvori i stave kontrolne točke, ako vozila i pješaci mogu prolaziti samo s propusnicama.

Predsjednik Vlade RH i HDZ-a u izjavi za medije na Markovu trgu kazao je da je jutros, nažalost, došlo do pokušaja teškog ubojstva policajca koji čuva Banske dvore:

- Najvažnije je, kako nam javljaju, da je ranjeni policajac stabilno. Želimo mu brzi oporavak, a njegovoj obitelji izražavamo potporu. Policija i DORH poduzimaju sve potrebne radnje kako bi se doznali motivi napadača, koji je nedugo potom počinio samoubojstvo.

Ustavni sud ukinuo zabranu okupljanja

Imamo kulturu otvorenosti u hrvatskoj demokraciji - nastavio je:

- Trg svetog Marka na kojem su sve institucije, i Vlada i Hrvatski sabor i Ustavni sud i Gradska skupština, dostupan je svima. Imamo i odluku Ustavnog suda koji je ukinuo zabranu okupljanja, stoga ograničavanje kretanja nije jednostavno pitanje.

No nakon ovog nemalog događaja - najavio je Andrej Plenković - svakako ćemo morati pojačati mjere sigurnosti na Markovu trgu!

Postrožit ćemo mjere, nema dileme!

- Nema načina da službenici koji čuvaju zgrade vide što netko nosi u torbi ili ispod kaputa ako je na toj lokaciji omogućeno slobodno kretanje. Postrožit ćemo mjere, tu nema nikakve dileme. Nemoguće je predvidjeti situaciju kao ovu jutros, u kojoj se počinitelj pješice uputi prema Markovu trgu iz ulice Tituša Brezovačkog.

Upitan ima li odgovornosti ministra Božinovića, nedvosmisleno je poručio da - nema.

- Vidim da je već počelo medijsko „propitkivanje“. Nema - vrlo jasan odgovor sada i narednih četiri godine.

BOŽINOVIĆ: Najveći stupanj zaštite ako se Trg sv. Marka zatvori

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović napomenuo je da je nemoguće kontrolirati sve koji bi pod odjećom mogli skrivati oružje te kako bi se najveći stupanj zaštite postigao samo ako se Trg sv. Marka zatvori:

- To bi značilo da ne samo vozila, nego i pješaci smiju prolaziti isključivo s propusnicama. Mogu se staviti rendgenske barijere, odnosno kontrolne točke. Ali, ovdje imamo i Crkvu sv. Marka, i odluku Ustavnog suda, i turiste… Ako se razina sigurnosti maksimalno poveća, ne bi bilo slobode kretanja.

Postoji tri različita elaborata, s tri različita seta mjera koje bi se mogle primijeniti na Trgu sv. Marka. O tome će odluku donijeti nadležne službe. No sigurno jest da će se pojačati mjere - zaključio je Božinović.

A A A