Vijesti
19. 10. 2020.

Neshvatljivo je da ijedan političar može pravdati nemili čin na Markovu trgu!

Jandroković: Pred velikim izazovima s kojima se Hrvatska suočava ne treba dolijevati ulje na vatru. Ako se ne slažemo, to nije razlog da dižemo puške jedini na druge. Postoji granica, u političkoj borbi za vlast nije dopušteno nasilje. Sanader: Frustrirani izbornim porazima, Škoro i družina mijenjali bi narod jer nije glasovao onako kako su zamislili! Ne priznaju rezultate izbora. Ako opravdavate nasilje, relativizirate strašni zločin u kojem je napadač pokušao ubiti trojicu hrvatskih policajaca i izrešetao zgradu Vlade, što je to nego radikalizacija?

Predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković i politički tajnik HDZ-a (i potpredsjednik Hrvatskog sabora) Ante Sanader komentirali su kroz više istupa sve ogorčeniji govor mržnje iz redova Domovinskog pokreta, ali i Milanovićeve i SDP-ove pokušaje relativizacije zlodjela na Markovu trgu.

Donosimo, objedinjeno, njihove ključne poruke:

SANADER: Škoro & Milanović - podjednako nervozni & podjednako agresivni

Škoro se očito prepoznao u opisu širitelja mržnje i huškača koji je iznio predsjednik Andrej Plenković. A to je, nažalost, istina. Ako, poput Škore i njegovih zastupnika, opravdavate nasilje, ako relativizirate strašni zločin u kojem je napadač pokušao ubiti trojicu hrvatskih policajaca i izrešetao zgradu Vlade RH, što je to nego radikalizacija političke scene?

Narod je dao većinsku podršku HDZ-u

Ogorčeni dvama uzastopnim porazima, Škoro i njegova ekipa ne priznaju rezultate izbora. Po njima, trebalo bi promijeniti i Vladu i narod - jer nije glasovao onako kako su zamislili!? Narod je dao većinsku podršku HDZ-u, i to je evidentno izvor njihove teške frustracije.

I Milanović je podjednako nervozan i podjednako nasrće na sve oko sebe, no još - za razliku od Škore - ne znamo zašto. Čudno je, vrlo čudno njegovo ponašanje od izbijanja afere JANAF. Vrijeme će pokazati.

JANDROKOVIĆ: Potpirivači mržnje i prodavači magle neće donijeti ništa dobra

Pred Hrvatskom je niz novih, vrlo zahtjevnih izazova, a potpirivači mržnje i prodavači magle neće donijeti ništa dobra. Jer ne nude rješenja, nego ono što je ili neprovedivo ili lažno. Ne gledajmo natrag, nego kako nam politika može osigurati da hrvatsko društvo i država idu naprijed. A to može samo politika koja je odgovorna, solidarna, stručna, mudra.

„Mi ili oni“ od nas se nije moglo čuti

HDZ-u, posebno od kada mu je predsjednik Andrej Plenković, ne može se pripisivati odgovornost za aktualni radikalizam. Učinili smo i činimo puno na smirivanju tenzija u društvu. Sintagma „mi ili oni“ nije se mogla čuti - niti će se čuti - iz našega stranačkog vrha.

I SDP, nekoć predvođen aktualnim predsjednikom RH, i akteri koji demagogijom i populizmom daju laka i neprovediva obećanja, ali i huškaju na druge, presuđuju svima drugima, snose svoj dio odgovornosti za radikalizaciju. Ono što je Milanović izgovarao bilo je apsolutno s ciljem izazivanja podjela.

Tuklo se po Vladi i HDZ-u iz svih oružja, nisu se birale riječi, sredstva, uvrede. Ovaj HDZ sigurno nije širio mržnju i želio obračune po crtama razdora. Želimo razgovarati sa svima koji Hrvatskoj žele činiti dobro, želimo dijalog, Hrvatsku na ponos naše djece. Ne možemo svaku kriznu situaciju ili neslaganje pretvarati u „mi ili oni“ - umjesto da tražimo zajednička rješenja.

U političkoj borbi za vlast nije dopušteno nasilje

Hrvatskoj nedostaje argumentiranih rasprava, dijaloga, uvažavanja onih koji drugačije razmišljaju. Ako se ne slažemo politički, to nije razlog da dižemo puške jedini na druge. Postoji granica, zna se što je demokracija, što su institucije, u borbi za vlast nije i ne smije biti dopušteno nasilje, a onima koji misle da je sve dopušteno treba se suprotstaviti, marginalizirati ih. Neshvatljivo je da ijedan političar može pravdati nemili čin na Markovom trgu.

I nije problem samo u krajnjoj desnici. I SDP i ljevica nas vraćaju u rasprave stare 70 godina. Ako je to kreativnost politike koju nude, onda su na jako niskim granama. Pred nama su, ponavljam, veliki izazovi, zdravstveni, sigurnosni, gospodarski, s njima se moramo uhvatiti u koštac.

Prvi je prioritet koronavirus, drugi funkcioniranje institucija koje brinu o sigurnosti naših građana. Institucije nas mogu zaštititi, a ne prodavači magle ili oni koji raspiruju mržnju i netrpeljivost te nas vraćaju u prošlost. Imamo i posljedice potresa, imamo nasilje, pokušaj ubojstva policajaca koji je čuvao zgradu Vlade.

Ne treba dolijevati ulje na vatru

Pred tim izazovima, kakve nismo doživjeli od Domovinskog rata, ne treba dolijevati ulje na vatru, opravdavati zločin, koristiti se porukama mržnje, prijetiti i članovima Nacionalnog stožera civilne zaštite. Izazovi zahtijevaju da budemo ozbiljni i razboriti, da vodimo računa o javnom dobru. Neki od kolega zastupnika i kolegica zastupnica, nažalost, opredijelili su se za drugi put.

A A A