Vijesti
19. 10. 2020.

Hrvatska ostaje predana strateškim ciljevima Inicijative triju mora - Želimo osloboditi golemi potencijal za rast & prosperitet!

Andrej Plenković sudjelovao je na virtualnom sastanku na vrhu Inicijative triju mora, kojem je formalni domaćin Estonija. Podsjetivši da je Hrvatska zemlja suosnivačica Inicijative, u svom je govoru naglasio važnost jačanja suradnje zemalja s područja Jadrana, Baltika i Crnog mora kako bi se ubrzao gospodarski oporavak te potaknuli razvojni projekti u prometu, energetici i digitalizaciji.

Moja Vlada ostaje predana strateškim ciljevima Inicijative triju mora! - naglasio je u svom obraćanju videolinkom predsjednik Vlade RH i HDZ-a.

Podsjetio je da je Vlada odredila Ministarstvu vanjskih i europskih poslova da koordinira aktivnosti unutar Inicijative triju mora te da se Hrvatska pridružila njenom investicijskom fondu u koji će putem Hrvatske banke za obnovu i razvitak uložiti do 20 milijuna eura:

- Nadamo se da će naša suradnja osloboditi golemi potencijal za rast, povezanost i prosperitet.

Nastavak angažmana SAD-a

Andrej Plenković je istaknuo da će nastavak angažmana SAD-a u Inicijativi triju mora biti profitabilan za sve sudionike. Također, nada se i snažnijoj ulozi Europske komisije i Njemačke u ovoj Inicijativi u budućnosti.

Na kraju, zahvalio je bivšoj predsjednici Republike Kolindi Grabar-Kitarović na doprinosu Inicijativi tijekom njezinog mandata.

POVEZIVANJE 12 ZEMALJA

Inicijativa triju mora zajednički je hrvatsko-poljski projekt pokrenut na ljeto 2016. na sastanku u Dubrovniku u cilju jačanja trgovinske, infrastrukturne, energetske i političke suradnje na prostoru između Jadranskog, Baltičkog i Crnog mora.

Inicijativa triju mora povezuje 12 zemalja članica EU-a - Austriju, Bugarsku, Hrvatsku, Češku, Estoniju, Mađarsku, Latviju, Litvu, Poljsku, Rumunjsku, Slovačku i Sloveniju.

Za Hrvatsku je osobito relevantna zbog izgradnje LNG terminala na Krku, koji će se plinovodnom mrežom spojiti s već izgrađenim terminalom u Poljskoj. SAD i Njemačka podržavaju Inicijativu triju mora.

A A A