Vijesti
24. 10. 2020.

Konstitutivnost i ravnopravnost triju naroda - jedini jamac stabilnosti & funkcionalnosti BiH

MVEP Gordan Grlić Radman na konferenciji Hrvatske paneuropske unije: Nužne su izmjene diskriminatornog izbornog zakona kojima će svakom narodu omogućiti izbor legitimnih političkih predstavnika. Imamo još dosta posla, no nećemo odustati. Na nedavnom Vijeću za vanjske poslove EU-a predložio sam da se na jednom od idućih sastanaka otvori sveobuhvatna rasprava o jugoistoku Europe - s naglaskom upravo na BiH.

Šef hrvatske diplomacije (i član Središnjeg odbora HDZ-a) Gordan Grlić Radman sudjelovao je na međunarodnoj konferenciji Hrvatske paneuropske unije (HPEU) "Iskustva iz predsjedanja Hrvatske Vijećem Europske unije i razmatranja o budućnosti Europske unije", organiziranoj u suradnji sa  Zakladom Hanns-Seidel i Zakladom Konrad Adenauer.

Pompeu smo iznijeli čvrsto stajalište RH: Hrvati trebaju moći birati vlastite političke predstavnike u BiH!

Govoreći o stanju država na jugoistoku Europe, Grlić Radman je napomenuo da BiH uskoro obilježava godišnjicu Daytonskog sporazuma koji je "tada značio završetak rata, ali je trebao osigurati i funkcionalnost, prosperitet i stabilnost te države kako bi imala europsku perspektivu":

- Konstitutivnost triju naroda, bošnjačkog, hrvatskog i srpskog, te njihova ravnopravnost jedini su jamac za funkcionalnu, stabilnu BiH.

Nužne izmjene diskriminatornog izbornog zakona

Podsjetio je da je Hrvatska pozdravila sporazum o lokalnim izborima u BiH koji su potpisali čelnici Hrvata i Bošnjaka 17. lipnja te da Zagreb također podržava implementaciju presude Ustavnog suda BiH u slučaju Ljubić:

- Nužne su i izmjene izbornog zakona kojima će se jamčiti pravo svakog naroda na izbor legitimnih političkih predstavnika na svim razinama vlasti. Tu Hrvatska, kao članica EU-a, ima još dosta posla, no nećemo odustati.

RH ne samo da smije, nego ima obvezu inzistirati na izmjeni Izbornog zakona kako bi Hrvati ostvarili svoja konstitutivna prava

Otkrio je da je nedavno na Vijeću za vanjske poslove u Luxembourgu predložio da se na jednom od idućih sastanaka otvori sveobuhvatna rasprava o tzv. zapadnom Balkanu - s naglaskom upravo na pitanju BiH.

Proširenje EU-a na jugoistok Europe

Govoreći o hrvatskom predsjedanju Unijom, ocijenio je da je ono bilo izazovno, u doba osobite krize, ali da je Hrvatska ostvarila svoje ciljeve i uspješno vodila EU.

Unatoč okolnostima bez presedana, ostvarili smo velik broj ciljeva hrvatskog predsjedanja Vijećem EU-a

U uspjehe spada - naglasio je - i svibanjski Zagrebački samit koji je pridonio tome da svijest o nužnosti proširenja EU-a na jugoistok Europe bude visoko na agendi:

- I nije to ostalo na Zagrebačkoj deklaraciji, na riječima. Uskoro očekujemo pregovarački okvir i datum početka pregovora koji će Europska komisija donijeti za Sjevernu Makedoniju i Albaniju, tako da i te dvije zemlje mogu imati europsku perspektivu.

Stabilnost & sigurnost u susjedstvu

Istaknuo je u više navrata da je Hrvatskoj "stalo do stabilnosti i sigurnosti jugoistoka Europe, tzv. zapadnog Balkana koji je okružen EU članicama":

- Hrvatskoj se isplatio europski projekt. 30 godina poslije može reći da je uspjela te da to želi podijeliti sa susjedima u jugoistočnoj Europi. Ako EU želi biti snažan, ako želi prenositi europske vrijednosti, onda se upravo mora dokazati na ovom primjeru jer tih šest europskih zemalja još nisu članice Unije.

Hrvatska uspješno štiti EU na svojim granicama

Podsjetio je da je osim pandemijom, koja je bila potpuno neočekivana, hrvatsko predsjedanje Vijećem EU-a bilo obilježeno i pojačanim migracijskim pritiskom, kao posljedicom porasta nezakonitih prelazaka granice između Grčke i Turske, vanjske granice Unije. Odlučno je pritom odbacio sve pritužbe na postupanje hrvatske policije u čuvanju granice:

- 17.500 hrvatskih policajaca ima ključnu ulogu u čuvanju nacionalne granice, koja je ujedno i vanjska granica EU-a, od nezakonitih, ilegalnih ulazaka. Odbacujemo sve pritužbe da hrvatska policija ne postupa ispravno na granicama.

Kako bi Hrvatska u potpunosti ostvarila svoje europske ciljeve, ona treba ući u Schengen, stoga pozivamo naše prijatelje u Europi da podrže naš ulazak. Ispunili smo sve pravne i tehničke uvjete - zaključio je Gordan Grlić Radman.

O HRVATSKOJ PANEUROPSKOJ UNIJI

Domaćin međunarodne konferencije, HPEU, nevladina je udruga osnovana 1991. godine. Djeluje u Zagrebu i još desetak gradova u Hrvatskoj. Organizira političke, gospodarske, kulturne i znanstvene tribine, izložbe, koncerte te različite glazbene, filmske i druge događaje.

Aktivnosti su joj prvenstveno usmjerene na izgradnju slobodne i pravedne zajednice europskih naroda na paneuropskim načelima.

A A A