Vijesti
27. 10. 2020.

Europski parlament inzistira na izdašnim proračunskim sredstvima & programima pomoći mladima!

Naši eurozastupnici Karlo Ressler, Željana Zovko i Sunčana Glavak sudjelovali su na seminaru za mentore programa „Škola ambasador Europskog parlamenta“, u organizaciji Ureda Europskog parlamenta u Hrvatskoj. Neke od tema bile su borba protiv posljedica koronakrize, posebno kod tzv. lockdown generacije, važnost Konferencije o budućnosti Europe, višegodišnji proračun EU-a...

HDZ-ovi europarlamentarci upozorili su da će kriza izazvana pandemijom koronavirusa dugoročno, u gospodarskom i društvenom smislu, najteže pogoditi mlade. Istaknuli su da Europski parlament (EP) u pregovorima o novom dugoročnom proračunu EU-a inzistira na izdašnim sredstvima i programima pomoći za mlade.

Novi EU proračun - više sredstava za pomoć mladima

Sunčana Glavak kazala je da se zbog posljedica koronakrize globalno već govori o lockdown generaciji budući da je - prema podacima UNESCO-a - čak 1.6 milijarda učenika diljem svijeta pogođena zatvaranjem institucija za obrazovanje:

- EP u sklopu pregovora o novom dugoročnom proračunu EU-a inzistira na izdašnim proračunskim sredstvima te programima pomoći mladima. I prije pandemije postojao je problem s nezaposlenošću mladih. Tada je ona iznosila 15 posto u skupini od 15 do 24 godine. Podaci iz kolovoza govore o rastu od gotovo tri posto, što ukazuje na trend koji nije dobar.

Kriza je najteža za mlade

Karlo Ressler je istaknuo da će kriza izazvana pandemijom covida-19 dugoročno najviše pogoditi generaciju koja tek ulazi na tržište rada, ali i učenike u srednjim školama:

- Tijekom prošle financijske krize vidjeli smo da su mladi bili nadprosječno zahvaćeni posljedicama pa su tako imali problema sa zapošljavanjem, malim plaćama, osamostaljivanjem i zasnivanjem obitelji. I ova će kriza u gospodarskom i društvenom smislu biti najteža upravo za mlade.

Pandemija za sobom nosi i psihičke posljedice

Željana Zovko upozorila je pak da će se, osim o gospodarskim posljedicama, trebati voditi računa i o onim psihičkim uslijed pandemije:

- Trpe čitave generacije. Nemaju svi jednaki pristup opremi, logistici i drugim mogućnostima učenja i rada na daljinu, tako da će biti i velikih rupa u obrazovanju, a na to se možda nedovoljno osvrćemo u debatama.

Čak 56 škola iz svih dijelova Lijepe Naše

Program Škola ambasador Europskog parlamenta provodi se od 2016. u svim članicama EU-a, pa tako i Hrvatskoj, kako bi se učenici upoznali s europskom demokracijom i institucijama Europske unije, ali i s pravima i obavezama europskih građana.

U programu je sudjelovalo 56 gimnazija i strukovnih škola iz Bjelovara, Blata na Korčuli, Čakovca, Daruvara, Delnica, Donjeg Miholjca, Dubrovnika, Gospića, Imotskog, Kaštel Štafilića, Knina, Konjščine, Koprivnice, Krapine, Krka, Metkovića, Novske, Ogulina, Opatije, Orahovice, Osijeka, Pakraca, Petrinje, Pitomače, Poreča, Požege, Pule, Rijeke, Raba, Rovinja, Slavonskog Broda, Splita, Supetra, Varaždina, Vele Luke, Velike Gorice, Vinkovaca, Vukovara, Zadra i Zagreba.

A A A