Vijesti
27. 10. 2020.

Solidarnost je u ovom trenutku možda i načelo broj jedan. Poštujući mjere možemo smanjiti broj zaraženih i umrlih

Jandroković: Moramo misliti na slabije, bolesne, starije sugrađane. Ovu je bitku teško dobiti bez visoke razine odgovornosti. Za razliku od drugih zemalja koje su već uvele lockdown ili policijski sat, mi i dalje imamo liberalne mjere. Ako ćemo ih se pridržavati, dovoljne su da se zaustavi širenje virusa. Nadam se da se neće morati postrožiti, no to ovisi o svakom od nas. Na nama je i da pomognemo zdravstvenim djelatnicima. Nošenje maski i održavanje distance najmanje je što možemo učiniti.

Predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković komentirao je donesene zaštitne mjere, rast broja zaraženih i hospitaliziranih osoba, ali i prijedloge o uvođenju policijskog sata ako se za dva tjedna epidemiološka slika ne popravi:

- Nadam se da nećemo doći do te situacije da će se morati ići s restriktivnijim mjerama. No ja nisam stručnjak, na njima je da ponude rješenja.

Misliti na slabije, bolesne, starije sugrađane

Pritom je pozvao sve građane na pridržavanje mjera i solidarnost:

- Poštujući mjere možemo smanjiti broj zaraženih i umrlih. Solidarnost je u ovom trenutku možda i načelo broj jedan. Moramo misliti na slabije, na bolesne, ugrožene i starije sugrađane, oni će stradati ako zajednica ne stvori preduvjete da očuvamo njihove živote. Ovo je bitka svakog od nas, cijele zajednice i društva, koju je teško dobiti bez odgovornosti i solidarnosti.

Dodao je da Hrvatska - za razliku od drugih zemalja koje su već uvele lockdown ili policijski sat - ima jednostavne i podosta liberalne mjere:

- Moramo biti razumni, pratiti i uspoređivati mjere u drugim zemljama. Da itko u hrvatskom društvu poseže za buntom i prosvjedima na ovoj razini mjera, mislim da to ne bi bilo ni logično ni mudro. To nam ne može pomoći, može samo otežati situaciju.

Ako ćemo ih se pridržavati, mjere su dovoljne

Ove mjere mogu zaustaviti širenje epidemije - nastavio je Jandroković:

- Dovoljne su ako ćemo ih se pridržavati. Nadam se da se neće morati postrožiti - da će velika većina ljudi slijediti sadašnje upute i da brojke neće izmaći kontroli.

Nismo još došli do točke kada bi sustav mogao puknuti, no sve je teže, zdravstveni djelatnici su iscrpljeni:

- Ali, stvari još uvijek drže pod nadzorom. Na svima nama je da im ne otežavamo posao. Nošenje maski i održavanje distance najmanje je što svatko od nas može učiniti.

PRILAGODBA RADA SABORA

Gordan Jandroković najavio je nakon sjednice Predsjedništva Hrvatskog sabora, proširene s predsjednicima svih zastupničkih klubova, da će - slijedom Odluke Ustavnog suda kojom su srušene "epidemiološke" izmjene Poslovnika - svi zastupnici imati mogućnost sudjelovanja u raspravi:

- Zastupnici će, osim u sabornici gdje ih i dalje može biti 41, sjediti u sporednim dvoranama, svi će moći replicirati predlagateljima zakona i sudjelovati u raspravama. Saborski službenici zaprimat će njihove zahtjeve za javljanje za riječ i dostavljati ih predsjedavajućem. Potom će iz dvorane u kojoj sjede morati doći do sabornice na mikrofon. Bolesni zastupnici ili oni u samoizolaciji moći će raspravljati od doma videovezom.

Preseljenje nije opcija

Mislim da neće biti velikih ulaganja - napomenuo je predsjednik Hrvatskog sabora - veliki dio i ekrana i kamera već sada imamo:

- Rad Sabora, doduše, malo će usporiti jer će sada svi imati pravo na repliku, a i morat će se čekati dok oni iz sporednih dvorana dođu do sabornice i mikrofona. Ali, na ekranima će zastupnici pratiti redoslijed, pa će se moći pripremiti i krenuti prije kako ne bi bilo zastoja.

A da se Sabor preseli u neku drugu zgradu? - upitali su novinari:

- To nije realno zato što nam za toliki broj zastupnika, plus saborskih službi, treba veća sportska dvorana. A to košta jako puno. Mislim da to nikako ne bi bilo racionalno.

Studeni - dinamični mjesec

Idućeg tjedna, u utorak, zastupnici se vraćaju u klupe nakon dvotjedne stanke. Studeni će biti dinamičan u Saboru. Nova redovna sjednica, kao i uvijek, započinje aktualnim prijepodnevnom i izvješćem predsjednika Vlade RH o sastancima Europskog vijeća.

Idućeg dana premijer Andrej Plenković ponovno će doći u Sabor kako bi predstavio Godišnje izvješće o radu Vlade. U četvrtak je na dnevnom redu i rebalans proračuna, u petak rasprava o danas dogovorenim izmjenama Poslovnika, a glasanje o tim točkama tjedan iza.

19. studenog o proračunu za 2021.

Dana 19. studenog raspravit će se i prijedlog proračuna za 2021. godinu, a 25. studenog o njemu i glasovaati.

- Radit ćemo četiri tjedna u studenom, a od toga tri tjedna od utorka do petka. A ne, kao inače, od srijede do petka. U saborskim smo klupama do 15. prosinca, kad slijedi Ustavom određena mjesečna stanka - najavio je na kraju predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković.

A A A