Vijesti
3. 11. 2020.

Mjere koje donosimo proporcionalne su razvoju epidemije. Štitimo zdravlje naših sugrađana, vodeći računa o gospodarstvu!

(VIDEO) Aktualnim prijepodnevom i uz posebne epidemiološke mjere započela je nova sjednica Hrvatskoga sabora. 39 zastupnika postavljalo je pitanja, a članovi naše Vlade - predvođeni predsjednikom Andrejem Plenkovićem - odgovarali su argumentirano i utemeljeno.

Donosimo ključne naglaske iz odgovora predsjednika Vlade i HDZ-a na zastupnička pitanja:

Osigurali smo plaće i mirovine & očuvali radna mjesta!

Zastupnice Mrak Taritaš, podsjetit ću Vas da smo na proljeće pobijedili virus u 1. poluvremenu. Što smo tada učinili? Omogućili smo da nam turistička sezona bude na razini od oko 50% u odnosu na prethodnu koja je bila rekordna. Time smo omogućili i da nam gospodarski pad bude manji od predviđanja. Što je činila oporba? Dovodila je u pitanje rad Vlade i Stožera civilne zaštite. Ustavni sud je na kraju odlučio da je sve bilo rađeno sukladno Ustavu i zakonu. Potom ste dovodili u pitanje hoće li biti dovoljno zaštitne opreme. Na kraju je Vlada sve to osigurala na vrijeme. I na koncu, pitali ste se što će biti s gospodarstvom. Zadržali smo zadržala radna mjesta. I to pravovremenim mjerama potpore privatnom sektoru u iznosu od 8,1 mlrd kn! Osigurali smo plaće javnom i državnom sektoru te isplatu mirovina. To je sve učinila Vlada, a ne oporba.

Relativiziranjem i opravdavanjem terorističkog čina pred Vladom prijeđena je granica!

Zastupniče Bartulica, kada se dogodio teroristički napad pred Banskim dvorima, neki su od Vaših kolega iz Domovinskog pokreta rekli da je to bio bunt i da je do toga došlo radi neke opće situacije. Dakle, pokušali su pronaći neku vrstu razumijevanja za to. E, tu je prijeđena crta! Mi smo, za razliku od vas, svjesni što se dogodilo. Imamo tri piste borbe protiv radikalizma, nasilnog ekstremizma i terorizma: jedna se odnosi na konkretan slučaj da vidimo tko je sve i na koji način utjecao na čovjeka od 22 godine da se odluči na takav zločin, druga je da povećamo intenzitet rada svih institucija protiv tog fenomena i treća je da se politički borimo protiv onih stranaka koji će relativizirati i onih koji će čak nalaziti razumijevanje za taj čin.

Nakon Marasa - Tomašević

Zastupniče Tomašević, insinuirate nekakav dogovor između mene i gradonačelnika Zagreba o nekom projektu koji se odnosi na javno-privatno partnerstvo u jednoj zagrebačkoj četvrti. Ne znam odakle Vam takva kreativnost i inspiracija. Svjestan sam da imate puno vremena i da su lokalni izbori u svibnju, ali ovo je malo „too much“. Što se tiče tih tema, upućujem Vas da o tome raspravljate u Gradskoj skupštini, gdje je tome i mjesto. Radili ste performanse na Trgu sv. Marka, kritizirali ste nas da ne donosimo Zakon o obnovi, da nemamo sredstava, da nam treba donatorska konferencija… Istodobno, mi smo donijeli zakon u dva čitanja, uz uvažavanje struke i konsenzus u Saboru, mnogi su vaši amandmani prihvaćeni, na vrijeme smo donijeli program mjera, osnovali Fond za obnovu Zagreba te vas sve ugodno iznenadili odabirom čelnika toga tijela, g. Vanđelića, kao stručne osobe i čovjeka s iskustvom koji će pomoći u obnovi našeg glavnog grada.

Brinemo o sva četiri velika brodogradilišta

Zastupniče Bauk, što se tiče brodogradilišta, Vlada je iskazala snažnu volju da u novim okolnostima održi hrvatsku brodogradnju kako bi mogla izdržati tržišne pritiske. 3 maj je, zahvaljujući odlukama naše Vlade, u tom pogledu otišao najdalje. Nedavno smo bili u Rijeci kada je kanadskom naručitelju predan brod Intrepid, uz veliki entuzijazam i snažnu potporu svih ljudi u brodogradilištu, ali i uz jedno veliko povjerenje koje smo razvili u teškim okolnostima. Na jako smo dobrom putu da i u drugim brodogradilištima, poput Uljanika, omogućimo takvu revitalizaciju. Jednako tako vodimo računa i o Brodotrogiru. Nakon što od same kompanije dobijemo adekvatan zahtjev za jamstvom, Vlada će djelovati i omogućiti nastavak rada. S Brodosplitom je suradnja sustavna. U svakom slučaju, brinemo o sva četiri velika hrvatska brodogradilišta!

Mjere koje smo poduzeli daju rezultata

Zastupniče Grbin, drago mi je da pozdravljate strategiju Vlade da izbjegnemo lockdown. Dakle, ni Vi, kao novi čelnik SDP-a, niste za tu opciju. To je najvažnija poruka. Drugo, želite poslati poruku da je strategija koju smo primijenili od veljače do danas neka vrsta „stihijske improvizacije“. Vidite, to nije tako. Strategiju donosimo na temelju naših procjena, konzultacija sa znanstvenicima i epidemiolozima, komparativne analize onoga što se događa u susjedstvu, Europskoj uniji te na globalnoj razini, a ona sadrži mjere koje su proporcionalne, primjerene i pravovremene. Mjere koje će omogućiti zaštitu zdravlja naših sugrađana, a istodobno omogućiti funkcioniranje našega života barem utoliko da ne pospješi širenje zaraze. Vodimo računa o gospodarstvu, financijama i općoj atmosferi u društvu. Što se tiče trokuta „pravna podloga - zdravstvene aktivnosti - ekonomske i financijske aktivnosti“, uspjeli smo u svim aspektima. Mjere koje su poduzete dovele su do sporijeg rasta.

A A A