Vijesti
10. 11. 2020.

Podupiremo EU put zemalja jugoistoka Europe & otvaranje pristupnih pregovora s Albanijom i Sjevernom Makedonijom

Andrej Plenković na summitu u sklopu Berlinskog procesa, održanom u digitalnom formatu: „Nakon deblokade tih dviju prijateljskih država za vrijeme hrvatskog predsjedanja Vijećem EU-a te snažne podrške koju smo im pružili na ZG summitu, zahvaljujem kancelarki Merkel jer je tijekom njemačkog predsjedanja zadržala pitanje proširenja visoko na dnevnom redu. RH podupire reformske napore država jugoistoka na putu prema EU-u“.

Čelnici šest država zapadnog Balkana i predstavnici EU-a u bugarskoj prijestolnici Sofiji održavaju, u sklopu Berlinskog procesa, sastanak na vrhu na temu proširenja Europske unije - a pod zajedničkim predsjedanjem Sjeverne Makedonije i Bugarske.

Reforme & približavanje članstvu

Predsjednik Vlade i HDZ-a na summitu je poručio da će Hrvatska državama zapadnog Balkana pomoći na putu prema Europskoj uniji, izrazivši našu „iskrenu ambiciju“ da im pomognemo da provodu reforme i približe se članstvu u EU-u.

Zahvalio je njemačkoj kancelarki Angeli Merkel jer je stavila veliku važnost na pitanje proširenja tijekom njemačkog predsjedanja EU-om, što je i Hrvatska učinila tijekom svog predsjedanja u prvoj polovici ove godine.

Hrvatska pokazala liderstvo & postigla maksimum tijekom predsjedanja Vijećem EU-a! Njemačka preuzela predsjedanje

Nada u kompromis s Bugarskom

Andrej Plenković izrazio je nadu da će sjevernomakedonski i bugarski čelnici postići kompromis oko svog spora po pitanju nacionalnog identiteta. Službena Sofija, naime, ranije je najavila kako bi mogla staviti veto na početak pregovora EU-a i Sjeverne Makedonije ako Skoplje ne prizna da su njezin identitet i jezik bugarskog porijekla, pa da time i prestane tvrditi da u Bugarskoj postoji „makedonska“ manjina.

To predstavlja novu prepreku za Skoplje koje je već pristalo dodati „Sjeverna“ imenu države Makedonije kako bi ona zatvorila nekoliko desetljeća dug spor s Grčkom i odblokirala put prema Europskoj uniji. Sjeverna Makedonija u NATO je ušla ranije ove godine.

MERKEL POKRENULA INICIJATIVU

Inicijativu „Berlinski proces“ pokrenula je prije 6 godina njemačka kancelarka Angeli Merkel s ciljem razvoja gospodarstva i potpore EU reformama u 6 država jugoistoka Europe (BiH, Kosovo, Srbija, Albanija, Crna Gora i Sjeverna Makedonija).

Prema najavama Europske komisije, države zapadnog Balkana bi na summitu mogle usvojiti Akcijski plan o zajedničkom regionalnom tržištu.

A A A