Vijesti
30. 11. 2020.

Izmjene Izbornog zakona, stvarna ravnopravnost svih konstitutivnih naroda & potpora Hrvatima i Katoličkoj Crkvi u BiH!

(PHOTO) Hrvatska podržava stabilnu i funkcionalnu BiH kao zajednicu triju ravnopravnih konstitutivnih naroda. Ako želimo BiH u Europskoj uniji i NATO-u, onda BiH treba postići standarde vladavine prava i europskih demokratskih vrijednosti. Jedna od njih su i izmjene Izbornog zakona, koje će ukinuti diskriminaciju te jamčiti svakom narodu jednakopravnost i adekvatnu političku participaciju u svim tijelima i institucijama - poručio je MVEP Gordan Grlić Radman prilikom dvodnevnog posjeta Mostaru.

Hrvatski ministar vanjskih i europskih poslova (i član Središnjeg odbora HDZ-a) Gordan Grlić Radman ocijenio je kako bi za BiH veliki iskorak prema Europskoj uniji predstavljalo postizanje dogovora o izmjenama Izbornog zakona, kojim bi se otklonila diskriminacija i omogućilo Hrvatima da sami biraju svoje predstavnike u vlasti.

Izmjene Izbornog zakona podržava većina EU-a

Zajedno s ministricom regionalnog razvoja i fondova Europske unije Natašom Tramišak, Grlić Radman razgovarao je s predsjednikom HDZ-a BiH i Hrvatskog narodnog sabora BiH Draganom Čovićem. Izrazio je optimizam da će se Izborni zakon u BiH izmijeniti tijekom sljedeće godine, a što, kako napominje, riječima podržava i većina zemalja članica EU-a.

Podsjetio je da je Hrvatska podržala dogovor lidera Bošnjaka i Hrvata iz lipnja prošle godine, kada je postignut sporazum o održavanju izbora u Mostaru 20. prosinca, ali i o provedbi odluke Ustavnog suda BiH kako bi se promijenio Izborni zakon sukladno Daytonskom mirovnom sporazumu:

- Izmjene Izbornog zakona su nužne kako bi se osigurala ravnopravnost i reflektirao duh i slovo Daytonskog sporazuma koji su prije 25 godina potpisali predstavnici svih triju naroda.

ČOVIĆ: Želimo iskorak prema europskoj BiH!

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović optimističan je u mogućnost izmjena Izbornog zakona, koje bi „mogle odškrinuti vrata i za ozbiljnije reforme Daytona“:

- Vjerujem da ćemo u prvih šest mjeseci iduće godine dobiti promjene Izbornog zakona koji će osigurati legitimno predstavljanje sva tri konstitutivna naroda te stvoriti temelj da nakon toga napravimo iskorak prema europskoj BiH. To će onda svakako tražiti znatne preinake u odnosu na Daytonski sporazum.

S BISKUPOM PALIĆEM: Potpora funkcionalnoj BiH & projektima Hrvata i Crkve

Grlić-Radman sastao se i s mostarsko-duvanjskim biskupom i trajnim upraviteljem trebinjsko-mrkanskim mons. Petrom Palićem te obišao Biskupijski centar čiju je izgradnju sufinancirala Vlada RH. Tom je prigodom najavio nastavak potpore projektima Hrvata i Katoličke Crkve.

Biskup Palić, koji je prije nekoliko mjeseci ustoličen za novog ordinarija, već je naširoko prihvaćen u Hercegovini, rekao je Grlić Radman te posebno istaknuo njegovu otvorenost:

- Sjećam se kada je biskup rekao da želi sanjati BiH koja ujedinjuje, a ne dijeli. U tome duhu i hrvatska Vlada podržava stabilnu i funkcionalnu BiH, kao i ravnopravnost triju konstitutivnih naroda. Nama je bitno da se Hrvati ovdje osjećaju ravnopravno. Katolička Crkva ima iznimno važnu ulogu u očuvanju hrvatskog nacionalnog i kršćansko-katoličkog identiteta.

Zahvala hrvatskoj Vladi na pomoći

Hrvatski ministar vanjskih poslova najavio je nastavak potpore bosansko-hercegovačkim Hrvatima kroz brojne projekte, među njima one koje pokreće Katolička Crkva - poput Biskupijskoga centra u Mostaru u kojemu su arhiv, muzejska riznica i zbirka umjetnina te velika kongresna dvorana:

- Vlada RH pomogla je financijski, a mi smo jako ponosni na ovaj objekt. Nastavit ćemo i dalje pomagati institucionalno sve programe i projekte Hrvata kako bi opstali i živjeli ovdje te bili ravnopravni u svojim domovima, ispovijedali svoju vjeru u demokraciji, u zemlji koja je njihova domovina.

Raduje me čuti ovu otvorenost i da će RH nastaviti podržavati projekte Mostarsko-duvanjske biskupije jer sve što činimo, činimo u interesu ne samo hrvatskog naroda i vjernika katolika, nego i svih ljudi dobre volje koji su otvoreni i s kojima na ovom prostoru živimo - poručio je pak biskup Petar Palić.

A A A