Vijesti
1. 12. 2020.

SDP je zazivao 400.000 otkaza, no danas imamo 6.000 zaposlenih više nego na početku pandemije. To najbolje govori o učinkovitosti naših ekonomskih mjera!

(VIDEO) Zajednička sjednica Predsjedništva, Nacionalnog vijeća i Kluba zastupnika HDZ-a kojom je Andrej Plenković predsjedao video-vezom. Teme: odgoda izbora u zajednicama HDZ-a, oporbene blamaže u Hrvatskom saboru, novi paket mjera za očuvanje radnih mjesta… Branko Bačić: Podsjetio bih Grbina da je naša Vlada dosad iz proračuna za realni sektor izdvojila 8.1 milijardi kuna i time spasila 630.000 radnih mjesta. Novim potporama, kojima se obuhvaća 80.000 radnika, izdvojit će se dodatne 2.1 milijarde.

Na zajedničkoj sjednici, održanoj sinoć putem video linka, razgovaralo se o unutarstranačkim izborima na kojima su novi čelnici HDZ-ovih organizacija na terenu, diljem Hrvatske, zadobili legitimitet ususret lokalnim izborima u svibnju 2021. godine.

Odgoda izbora u zajednicama HDZ-a

S obzirom na aktualne epidemiološke okolnosti, Nacionalno vijeće HDZ-a donijelo je odluku o zaustavljanju provedbe izbora u našim stranačkim zajednicama - Mladeži, Zajednici utemeljitelja „Dr. Franjo Tuđman“, Zajednici branitelja „Gojko Šušak“, Zajednici žena „Katarina Zrinski“, Akademskoj zajednici „Ante Starčević“ i Zajednici poduzetnika i obrtnika.

Također je bilo riječi o novom setu i zaštitnih epidemioloških mjera i ekonomskih protumjera za očuvanje radnih mjesta koje je donijela naša Vlada.

Nemoćna oporba - odgovorna većina

Analizirao se i prošli, uspješni tjedan u Hrvatskom saboru, u kojem je udružena oporba svih boja i zastava ponovno iskazala nemoć i neozbiljnost, a vladajuća koalicija čvrstoću, stabilnost i odgovornost.

3. „inicijativa“ udružene oporbe u ovom sazivu - 3. uzastopna blamaža! Za Ćorićev opoziv prikupili samo 51 glas!

Imamo proračun! Nova blamaža udružene oporbe!

Među ostalim, Sabor je odbacio zahtjev za opozivom ministra Tomislava Ćorića, a zastupnici su usvojili kvalitetni proračun za 2021. - koji će osigurati gospodarski oporavak i ojačati zdravstveni sustav - te izmjene Ovršnog zakona, kojima se od ovrha izuzimaju božićnice, uskrsnice, regres, sve nagrade radnicima i topli obrok, smanjuju troškovi postupaka i zaštićuje dostojanstvo dužnika.

NOVI OVRŠNI ZAKON: Brži i jeftiniji postupak, zaštita dostojanstva dužnika & proširenje izuzeća na božićnice, uskrsnice, regres i topli obrok!

Naravno, kao i uvijek, na sjednici smo se pripremili za nadolazeći saborski tjedan, u kojem bi se, između ostalog, trebali usvojiti zakoni iz 5. kruga porezne reforme te izmjene Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti.

PODSJETNIK ZA „ZABORAVNOG“, MALICIOZNOG GRBINA

Potpredsjednik HDZ-a i predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a Branko Bačić nakon sjednice je dao izjavu za medije i odgovarao na pitanja okupljenih novinara. Donosimo njegove ključne poruke:

Dodatne 2.1 milijarde za 80.000 radnika

Tvrdnje Peđe Grbina o „neučinkovitosti“ novih mjera za hrvatske radnike i poduzetnike? Podsjetio bih ga da je naša Vlada - dok je SDP zloguko najavljivao 400.000 otkaza - u prošlih devet mjeseci za realni sektor izdvojila 8.1 milijardi kuna iz proračuna i time spasila 630.000 radnih mjesta.

Novim potporama, kojima se obuhvaća 80.000 radnika, izdvojit će se dodatne 2.1 milijarde kuna. Danas RH ima 6.000 zaposlenih više nego na početku pandemije. Ako to ne govori dovoljno o učinkovitosti naših ekonomskih mjera, onda ne znam što bi drugo moglo govoriti. Radna mjesta i dalje su prioritet Vlade RH.

Novi paket pomoći od više od 2 milijarde kuna - za očuvanje radnih mjesta, pokrivanje fiksnih troškova & COVID kredite!

Mjere u skladu s Ustavom i zakonima

Što se pak tiče tobožnje „protuustavnosti“ novih epidemioloških mjera, podsjetio bih šefa SDP-a da je Ustavni sud već razriješio pitanje članka 17. Ustava RH i „izvanrednog stanja“ - koje on tako često voli zazivati. Odluke u borbi protiv koronavirusa bile su u skladu s Ustavom, kao što će to biti i izmjene Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti.

Dodatnim ograničenjima želimo suzbiti zarazu - Svaka epidemiološka mjera dobit će svoju ekonomsku protumjeru!

Mislim da se možemo složiti da je za učinkovitu provedbu zaštitnih mjera potrebno propisati određene kazne. One su i dosad postojale, odnosile su se na kršenje karantene ili samoizolacije, a sada se proširuju. I druge članice Europske unije dale su svojim vladama ovlasti u provedbi sličnih mjera. Štoviše, u nekim su državama te mjere dane u nadležnost ministrima.

Što se tiče pitanja nepovredivosti doma, koje je također otvorio šef SDP-a, mogu napomenuti da policija i sada, temeljem već postojećih zakona, u određenim okolnostima ulazi u domove građana. Kada je to zakonom definirano, onda nije neustavno.

A A A