Vijesti
3. 12. 2020.

Vlada u potpunosti funkcionira - Predsjednik Plenković osjeća se dobro & upravlja svim procesima

PPVRH Tomo Medved za Jutarnji list: Videoveza nam omogućava redovito funkcioniranje, uz poštivanje epidemioloških mjera. Sve što premijer inače radi, radi i sada: predsjeda užim kabinetom, sjednicama Vlade, susretima sa županima, sudjeluje na međunarodnim sastancima... U stalnom smo kontaktu. Vjerujem da će nakon isteka izolacije idući tjedan normalno doći na posao u Banske dvore.

Intervju koji je s potpredsjednikom Vlade RH i zamjenikom predsjednika HDZ-a generalom Tomom Medvedom napravio kolega Goran Penić donosimo u cijelosti:

Premijer je odredio da ga mijenjate u slučaju njegove spriječenosti. Kako to izgleda, potpisujete li Vi akte Vlade, koordinirate li sve sastanke?

Sve što predsjednik Vlade inače radi, radi i sada. Premijer Plenković upravlja svim procesima, predsjeda užim kabinetom, kao i sjednicom Vlade. Predsjedao je i svim sastancima koje smo imali, među njima i sastankom sa županima. U skladu s člankom 11. Zakona o Vladi, predsjednik je mene ovlastio da potpisujem akte u njegovoj odsutnosti.

Kako to da je premijer Vas odabrao, a ne nekog drugog potpredsjednika?

To je odluka predsjednika Vlade. Ali, ponavljam, riječ je o ovlasti članu Vlade za potpisivanje akata Vlade. Sve druge aktivnosti predsjednik Vlade obavlja kao inače.

U ISTOM TEMPU! Plenković predsjedao video sastankom Vlade sa županima & udrugama gradova i općina

Prvi put imamo situaciju da je premijer zaražen covidom, da obavlja sastanke online. Koliko dugo Vlada može tako funkcionirati i mislite li kako bi trebalo aktivirati članak 17. Ustava?

Vlada u potpunosti funkcionira, okolnosti covida-19 nameću nam organizaciju kakvu trenutačno prakticiramo, odnosno održavanje sastanaka putem videoveze, što nam omogućava redovito funkcioniranje uz poštivanje svih epidemioloških mjera. U skladu s time se ponašamo, rješavamo izazove, zadaće i sve nadležnosti Vlade. Nema nikakve potrebe za aktiviranjem članka 17. Ustava, tu je temu svojim odlukama već apsolvirao Ustavni sud.

U kojoj bi situaciji po Vama bilo potrebe za tim?

Ponavljam, nema potrebe za time. Rad Vlade i Stožera civilne zaštite u okolnostima u kojima se nalazimo u skladu je sa zakonom i Ustavom, Stožer pod nadzorom Vlade donosi uravnotežene odluke i mjere koje su nužne za zaštitu života i zdravlja ljudi te za očuvanje gospodarstva i društvenih aktivnosti.

Čujete li se redovito s premijerom, kakvo je njegovo zdravstveno stanje?

Dakako da se redovito čujemo. Predsjednik Vlade se osjeća dobro i vjerujem da će nakon isteka izolacije idući tjedan normalno doći na posao.

Njegovim najbližim suradnicima nije određena samoizolacija?

Epidemiolozi su zaključili da nitko ne mora u samoizolaciju.

Prošli tjedan obilježio je skandal s Vašim državnim tajnikom. Kako to komentirate, bi li ga Vlada smijenila da nije sam podnio ostavku?

Osudili smo njegov čin kao neprihvatljiv, a Stjepan Sučić kao odgovoran čovjek, svjestan svojeg propusta, podnio je neopozivu ostavku. I Vlada je to prihvatila. Taj je proces okončan. Moram naglasiti da je Sučić čovjek koji je cijelog sebe uložio u posao koji je obnašao i kao pomoćnik i kao državni tajnik. Moramo se prisjetiti i svih njegovih zasluga u Domovinskom ratu - jedan je od zapovjednika obrane Vukovara. Nakon Domovinskog rata obnašao je niz odgovornih dužnosti i u poslovima nadležnosti Ministarstva hrvatskih branitelja uložio je izrazito velik napor.

Uprava za zatočene i nestale, koju je vodio, danas je na razini, kako personalnih tako i organizacijskih i normativnih sposobnosti, da se može uspješno nositi s izazovima pronalaska posmrtnih ostataka i rješavanja sudbine nestalih osoba. Ono što mi je izrazito važno, a na tragu toga, jest da ćemo nastaviti partnerski odnos s udrugama zatočenih i nestalih, kao i s obiteljima nestalih, a Stjepan Sučić u velikoj je mjeri pridonio izgradnji sustava koji garantira poseban i ozbiljan pristup ovoj osjetljivoj i važnoj tematici.

Što se to događa s Vašim najbližim suradnicima? Dvoje državnih tajnika bilo je upleteno u aferu sređivanje ispita. Kako ste ih to birali i smatrate li da postoji i Vaša odgovornost?

Prije svega, ne mogu prihvatiti takvo generaliziranje. Riječ je o različitim segmentima odgovornosti. Kod prijašnjih državnih tajnika utvrđen je propust jer su neovlašteno kontaktirali osobu koja je optužena i s te je osnove optužnica proširena na njih. U skladu s elementima proširenja optužnice i istekom mandata, oni nisu ponovno imenovani državnim tajnicima. Kod Stjepana Sučića je riječ o individualnoj odgovornosti i ni na koji ga se način ne može povezivati s djelatnostima i nadležnostima vezanim uz sam posao u Ministarstvu.

A A A