Vijesti
5. 12. 2020.

Zadržavanje investicijskog kreditnog rejtinga - potvrda kvalitetne reakcije naše Vlade na koronakrizu!

Svjetska agencija Fitch i 3. je put u 2020. Hrvatskoj zadržala kreditni rejting BBB- (uz stabilne izglede). Andrej Plenković: To potvrđuje da smo uspjeli održati stabilnost gospodarstva, omogućivši visoke potpore privatnom sektoru kako bismo očuvali radna mjesta. Nastavljamo voditi razboritu fiskalnu politiku, usmjereni na daljnja porezna i administrativna rasterećenja. Zdravko Marić: Zadovoljan sam, međunarodne financijske institucije imaju povjerenja u sposobnost Vlade RH da se nosi s ovom krizom. Prepoznata su naša postignuća.

Najnovija odluka agencije Fitch o zadržavanju investicijskog kreditnog rejtinga Hrvatske potvrdila je i stabilne izglede za buduća kretanja rejtinga. Naglašena je i važnost političke stabilnosti i brze uspostave nove Vlade nakon pobjede HDZ-a na izborima za Hrvatski sabor u srpnju 2020. godine, kao i usvajanja novog proračuna za 2021. te 5. kruga porezne reforme.

Predsjednik Vlade RH i HDZ-a Andrej Plenković pozdravio je odluku agencije Fitch:

- Zadržavanje kreditnog rejtinga na razini BBB- uz stabilne izglede potvrđuje da smo u okolnostima pandemije COVID-19 uspjeli održati stabilnost gospodarstva bez znatnijih neravnoteža, da smo ostvarili napredak na putu prema europodručju i pristupili ERM II te omogućili visoke iznose potpora privatnom sektoru kako bismo očuvali radna mjesta. Nastavljamo voditi razboritu fiskalnu politiku, usmjereni na daljnje reforme te porezna i administrativna rasterećenja kako bismo poboljšali poslovno ozračje i povećali investicije.

Iskorak kod Moody'sa

Dodao je da je kvalitetno upravljanje u ovoj krizi pokazalo da je Hrvatska u stanju ne samo zadržati investicijski kreditni rejting kod agencija Fitch i Standard &Poor's, nego i učiniti iskorak kod Moody'sa- koji je najkonzervativnija agencija.

Agencija Moody's podigla kreditni rejting Hrvatske - Potvrda kvalitetnog rada Vlade te uspješnog upravljanja koronakrizom!

RAST 2021. & 2022. UZ DOPRINOS EU SREDSTAVA

Fitchu svom izvješću očekuje pad hrvatskog BDP-a od 9% ove godine, što je posljedica pandemije. Već u 2021. očekuje gospodarski rast od 3.8% te u idućoj godiniubrzanje rasta na 6%, na što će utjecaj imati i korištenje europskih sredstava, čiji se doprinos 2022. procjenjuje na dva postotna boda gospodarskog rasta.

Ulazak Hrvatske u Europski tečajni mehanizam II u srpnju ove godine dodatno je utjecao na održavanje investicijskog kreditnog rejtinga, koji bi se, prema procjeni Fitcha, tijekom procesa ulaska Hrvatske u europodručje mogao dodatno podignuti za dvije razine.

Da je Hrvatska u europodručju, valutni rizik više ne bi postojao, kamate bi bile još manje, a skočio bi nam kreditni rejting!

Stabilna fiskalna politika

Za 2020.Fitchočekuje proračunski deficit na razini 8% BDP-a, a u 2021. smanjenje na 3.5% BDP-a te dodatno na 2.2% u 2022. godini. Time se potvrđuje da Vlada nastavlja s provedbom stabilne fiskalne politike, za koju Fitch ocjenjuje da još od 2016. ostvaruje rezultate koji nadmašuju fiskalne ciljeve.

Pozitivan utjecaj na odluku Fitcha o zadržavanju investicijskog kreditnog rejtinga proizlazi i iz dostupnosti sredstava iz Višegodišnjeg financijskog okvira EU-a te Plana oporavka, iz kojih je Hrvatska osigurala više od 24 milijarde eura u narednom desetljeću.

Prema agenciji Fitch, Hrvatska se nalazila ispod razine investicijskog kreditnog rejtinga od kolovoza 2014. sve do lipnja 2019. godine, kada se vratila na investicijsku razinu, koju je zadržala do danas.

MARIĆ ZADOVOLJAN: Međunarodne financijske institucije imaju povjerenja u nas

Potpredsjednik Vlade RH i ministar financija dr. sc. Zdravko Marić istaknuo je da je zadovoljan najnovijom odlukom agencije Fitch koja je potvrdila dugoročni kreditni rejting Hrvatske BBB-, a izglede procijenila kao stabilne:

- Najvažnije je da je ovo dokazalo da međunarodne financijske institucije imaju povjerenja u stabilnost Vladei njezinu sposobnost da se nosi s ovom krizom. Prepoznatisu naša postignuća.

A A A