Vijesti
11. 12. 2020.

VELIKA VIJEST! Dogovor na Europskom vijeću: Hrvatska ima rekordne 24.2 milijarde eura na raspolaganju!

Predsjednik Vlade RH i HDZ Andrej Plenković - nakon što su premijeri i šefovi država članica Europske unije u Bruxellesu postigli dogovor o EU proračunu i „Next Generation EU“ - pozdravio je odluku i čestitao svima koji su pridonijeli tome zajedničkom uspjehu. „Lijepa Naša sada ima zajamčene financijske poluge za gospodarski oporavak - na dispoziciji su nam dosad nezapamćena europska sredstva!“.

Hrvatski premijer je u četvrtak navečer na svom Twitteru profilu prvi objavio tu veliku, lijepu vijest za našu zemlju:

- Upravo sam razgovarao sa slovenskim kolegom Janezom Janšom, koji je na Europskom vijeću zastupao Republiku Hrvatsku. Europski čelnici na sastanku su postigli konačni dogovor o novom EU proračunu, ali i o financijskom instrumentu za gospodarski oporavak od koronakrize i jačanje otpornosti nacionalnih ekonomija „EU sljedeće generacije“ (Next Generation EU).

Zajamčene milijarde

Lijepa Naša sada ima u sljedećih 10 godina zajamčene financijske poluge u iznosu od 24.2 milijarde eura za gospodarski oporavak i sustizanje životnog standarda razvijenijih zapadnih zemalja. Čestitam svima na uspjehu! - prisnažio je Andrej Plenković.

Na objavu i čestitke svoga hrvatskog kolege ubrzo je uzvratio, također putem Twittera, slovenski premijer Janez Janša:

„Hvala za zaupanje. Načelo sodelovanja zmaguje in ohranja EU“. (Hvala na povjerenju. Načelo suradnje pobjeđuje i učvršćuje Europsku uniju.)

No to nije sve!

Valja napomenuti da u navedene, rekordne 24.2 milijarde eura za iduće desetljeće nisu uračunata ona sredstva koja će Hrvatska moći povlačiti još tri godine (rok N+3) iz prošlog Višegodišnjeg financijskog okvira (VFO ili dugoročni europski proračun).

U ove impresivne cifre, također vrijedi istaknuti, nisu uračunata ni bespovratna sredstva u iznosu od više od 5 milijardi kuna (683.7 milijuna eura) koja će Hrvatska dobiti za obnovu Zagreba i okolice!

Europski parlament odobrio 683.7 milijuna eura bespovratnih sredstava za obnovu Zagreba i okolice!

Višegodišnji financijski okvir za razdoblje od 2021. do 2027. težak je 1.074 milijarde eura, a izvanredni instrument za oporavak nazvan „EU sljedeće generacije“ iznosi 750 milijardi, od kojih bi se 390 milijardi državama članica dodijelilo kao bespovratna pomoć, a 360 milijardi kroz povoljne zajmove

A A A