Vijesti
16. 12. 2020.

Plenković & Lavrov o jačanju bilateralnih odnosa i gospodarske suradnje između Hrvatske & Rusije

(PHOTO) Nakon što je jutros izišao iz izolacije, predsjednik Vlade RH i HDZ-a primio je u Banskim dvorima ministra vanjskih poslova Ruske Federacije Sergeja Viktoroviča Lavrova: „Uputio sam poziv ruskom premijeru Mihailu Mišustinu da posjeti Lijepu Našu“. MVEP Gordan Grlić Radman: „Složili smo se o važnosti postizanja stvarne ravnopravnosti tri konstitutivna naroda u BiH“.

Kako je nakon sastanka poručio Andrej Plenković, „razgovor je potvrdio dobre bilateralne odnose i gospodarsku suradnju između Republike Hrvatske i Ruske Federacije“:

- Istaknuli smo važnost turizma u hrvatsko-ruskim odnosima, gdje se očekuje dodatni zamah nakon završetka pandemije Covida-19. Razmijenili smo mišljenja i o situaciji u jugoistočnoj Europi, globalnim temama te daljnjoj borbi protiv koronavirusa. Uputio sam poziv ruskom premijeru Mihailu Mišustinu da posjeti Lijepu Našu.

Zajednička volja za produbljivanjem odnosa

I naš MVEP Gordan Grlić Radman sastao se sa Sergejem Lavrovim. Istaknuo je da je na sastanku „potvrđena zajednička volja za produbljivanjem postojećih pozitivnih kretanja u bilateralnim odnosima“:

- Naglašena je uloga Međuvladinog hrvatsko-ruskog povjerenstva za ekonomsku i znanstveno-tehničku suradnju u jačanju gospodarske razmjene i identificiranju dodatnih područja suradnje.

Stvarna ravnopravnost 3 naroda u BiH

Ministar Grlić Radman naglasio je da Europska unija i Ruska Federacija moraju komunikacijske kanale držati otvorenima i biti u stanju gledati naprijed, unatoč aktualnim izazovima u međusobnim odnosima.

Razgovarali smo i o situaciji na jugoistoku Europe, s naglaskom na BiH - dodao je hrvatski MVEP:

- Složili smo se o važnosti postizanja stvarne jednakopravnosti tri konstitutivna naroda u toj zemlji.

Za ravnopravnost Hrvata & euroatlantski put BiH!

Program kulturne suradnje …

Program kulturne suradnje između Vlade RH i Vlade Ruske Federacije za razdoblje od 2020. do 2022. potpisali su ministar Sergej Viktorovič Lavrov i ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek.

Potpisan Program suradnje u području kulture između Republike Hrvatske i Ruske Federacije

… & otvorenje novih prostorija Veleposlanstva

Tijekom prvoga službenog posjeta ruskog ministra vanjskih poslova Hrvatskoj poslije 16 godina, Grlić Radman pridružio se ruskom kolegi na svečanom otvorenju novih prostorija Veleposlanstva Ruske Federacije u Zagrebu.

Hrvatski MVEP prihvatio je poziv ministra Lavrova za uzvratni posjet Ruskoj Federaciji.

A A A