Vijesti
17. 12. 2020.

Gordan Grlić Radman pozvao zastupnike da podrže proglašenje Isključivog gospodarskog pojasa u Jadranskom moru

(VIDEO) Poslije ZERP-a, činom proglašenja IGP-a učinit ćemo najviše što možemo u pravnoj zaštiti Jadrana, za koji su Hrvati povijesno, zemljopisno, kulturološki i sudbinski vezani - poručio je ministar vanjskih i europskih poslova u Hrvatskom saboru. Krunoslav Katičić: U nacionalnoj povijesti ostat će upisano da su ova Vlada i ovaj saborski saziv, a ne neki drugi, ni prije ni kasnije, proglasili Isključivi gospodarski pojas!

Predstavljajući zastupnicama i zastupnicima prijedlog Odluke o proglašenju Isključivog gospodarskog pojasa, MVEP Gordan Grlić Radman ocijenio je da su dosadašnjim diplomatskim aktivnostima provedene sve potrebne predradnje i stvoreni odgovarajući uvjeti za da Hrvatska dobije svoj IPG početkom iduće godine:

- Hrvatska i Italija pristupit će proglašenju svojih pojaseva nakon trilateralnog sastanka ministara vanjskih poslova Hrvatske, Italije i  Slovenije u siječnju 2021. godine.

Od ZERP-a preko EU-a do IGP-a

Podsjetio je da je prvi korak u zaštiti nacionalnih interesa na Jadranskom moru učinjen još 2003. godine, kada je u Hrvatskom saboru donesena odluka o uspostavljanju Zaštićenog ekološko-ribolovnog pojasa (ZERP):

- Drugi korak ostvaren je našim pristupanjem EU-u, jer je područje ZERP-a - kao svi IGP-ovi i ribolovne zone ostalih država članica - postalo dio „voda Europske unije“. Treći smo učinili 2016. - kada je Vlada RH zadužila Ministarstvo vanjskih i europskih poslova da provede konzultacije s državama EU-a i Europskom komisijom o zaštiti interesa Hrvatske u Jadranu, uključujući i mogućnost proglašenja te pune primjene IGP-a.

U dobrosusjedskom & europskom duhu

MVEP je - dodao je Grlić Radman - nastavio s dijalogom i poticanjem suradnje na zaštiti Jadrana sa susjednim državama, poglavito s Italijom, koja je također razmatrala opciju proglašenja IGP-a, a 30. studenog 2020. na Koordinacijskom odboru ministara vanjskih poslova RH i Italije obostrano je potvrđena usklađenost djelovanja dviju država s ciljem proglašenja isključivih gospodarskih pojaseva:

- Obostranom spremnošću Hrvatske i Italije, u dobrosusjedskom i europskom duhu, omogućuje se cjelovita zaštita Jadrana između hrvatske i talijanske obale. Dvije države će steći prava na proizvodnju energije korištenjem mora, morskih struja i vjetrova te na izgradnju umjetnih otoka, a treće zemlje neće moći ribariti na tom području. To je taj finalni korak koji smo sada spremni učiniti - proglasiti IGP s obje strane Jadrana!

Sve ima svoju dinamiku & pravo vrijeme

No kod IPG-a nije riječ samo o energetici & ribarstvu, nego i o zaštiti okoliša od neodgovornih brodara - nastavio je hrvatski šef diplomacije, koji se referirao i na upite zašto tek sada Hrvatska pristupa proglašenju IGP-a:

- U vanjskopolitičkom djelovanju sve ima svoju dinamiku, logiku i pravo vrijeme. Hrvatska je razmatrala, promišljala te na kraju procijenila najbolji trenutak za proglašenje IGP-a, sada kada će taj čin, komplementaran s talijanskim proglašenjem, polučiti najbolji rezultat.

Slovenija pravodobno informirana

Naveo je i da je Hrvatska svoju namjeru da proglasi IGP prethodno prenijela slovenskoj strani i na ministarskoj i na premijerskoj razini:

- Slovenija je dobila pravodobnu i cjelovitu informaciju o našim koracima, uz razumijevanje da proglašenje IGP-a ni na koji način nema utjecaja na rješavanje pitanja granice u Savudrijskoj vali. O proglašenju smo razgovarali i s BiH i Crnom Gorom.

https://www.hdz.hr/article/2220/pobjeda-hrvatskih-argumenata-na-esljp-u-trajna-briga-o-nasem-narodu-u-bih-jasan-stav-o-ukrajini-proglasenje-igp-a

KATIČIĆ: Nitko drugi, nego ova Vlada!

U nacionalnoj povijesti ostat će upisano da su ova Vlada RH, predvođena predsjednikom Andrejem Plenkovićem, i ovaj saziv Hrvatskog sabora, a ne neki drugi, ni prije ni kasnije, proglasili Isključivi gospodarski pojas! - istaknuo je naš zastupnik i glavni tajnik HDZ-a Krunoslav Katičić.

A A A