Vijesti
18. 12. 2020.

Sve dok kriza bude trajala, sve dok bude potrebno, pomagat ćemo radnicima & gospodarstvu!

(VIDEO) Andrej Plenković na konferenciji „Svijet u 2021.“, u organizaciji lista The Economist: Dosad je naša Vlada za plaće u privatnom sektoru osigurala 7.7 milijardi kuna, a pritom je očuvana zaposlenost i održana financijska stabilnost zemlje. Broj radnih mjesta čak je i veći nego prije krize. I jesenas, u 2. valu epidemije, izdvojili smo sredstva za plaće u ugroženim djelatnostima, što ćemo nastaviti i u siječnju i veljači. Produženje Mjere „Očuvanje radnih mjesta“ koštat će dodatnih 500 milijuna kuna, ali odluka je jasna: i dalje ćemo činiti sve da pomognemo zaposlenicima i poduzetnicima!

Zahvaljujući pozitivnim ekonomskim rezultatima iz našeg 1. mandata, dočekali smo krizu spremniji i otporniji. Unatoč koroni, RH je u srpnju ušla u ERM II te očuvala investicijski kreditni rejting i stabilnost tržišta rada - što je potvrda da smo kvalitetno reagirali. Nastavljamo s reformama kako bismo ovu krizu pretvorili u priliku za Lijepu Našu! - također je poručio predsjednik Vlade RH i HDZ-a na konferenciji održanoj u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu.

Ispravne & dalekosežne odluke EU-a

U svom govoru, Andrej Plenković je istaknuo da je nakon ovakve 2020. godine, koja je bila iznenađenje bez presedana, jasno da više nema sigurnosti predviđanja budućnosti na način na koji se ona do sada mogla predviđati.

Godina je - kazao je - počela mirnim predstavljanjem prioriteta prvog hrvatskog predsjedanja Vijećem Europske unije, koje je onda iznenadno moralo postaviti temelje borbe protiv Covida-19, kako bi tijekom njemačkog predsjedanja u 2. polovici 2020. bio postignut dogovor o novom EU proračunu i instrumentu „EU iduće generacije“:

- Zajednički smo pokazali doista visoki stupanj političke odgovornosti kao Unija, i to na način bez presedana. Dodijeljena sredstva omogućit će oporavak nacionalnih gospodarstava. To je najbolja demonstracija snage EU-a! Ispravnost i dalekosežnost odluka koje su se donosile u ovoj godini u cijelosti će se vidjeti kako bude prolazilo ovo desetljeće.

Nevidljivi, podmukli neprijatelj koji vreba iz svakog kuta

Svijet je - nastavio je hrvatski premijer govoreći o promjenama koje je donijela 2020. - dobio nevidljivog neprijatelja koji je podmukao, koji vreba iz svakog kuta, mijenja naš način života. Ti zdravstveni, društveni i gospodarski izazovi nameću veliku odgovornost svima koji donose odluke da pronađu najučinkovitiji odgovor za zaštitu zdravlja i gospodarstva.

Podsjetio je da je Hrvatska, povrh toga, bila pogođena i razornim potresom koji je ostavio goleme štete u glavnom gradu, a u tom je procesu „važno iskazati i solidarnost i zajedništvo te gledati kako dalje".

7 ključnih globalnih izazova

Podsjetio je da se svijet ove godine, kada je obilježena 75. obljetnica Ujedinjenih naroda, nalazio u trenutku nekoliko ključnih globalnih izazova. Govoreći njima, Plenković je naglasio da će glavno pitanje nakon ove krize biti rješavanje globalne borbe protiv nejednakosti:

- Druga globalna tema je borba protiv klimatskih promjena i ekološka tranzicija povezana s konkurentnošću, novim i čistim tehnologijama. Treći aspekt je ubrzana digitalizacija, razvoj nove 5G tehnologije i dostupnost brzog Interneta te sve ono što donosi 4. industrijska revolucija. Četvrti aspekt je oporavak turizma i zračnog prometa, posebno važan i za Hrvatsku. Peta je tema koja neće stati, a to je zaštita granica i borba protiv ilegalnih migracija, na koje će pandemija imati negativan utjecaj - i zato je važan zajednički globalni odgovor.

Šesto je nastavak suradnje na ostvarivanju veće razine sigurnosti, za učinkovitu borbu protiv terorizma, radikalizma i ekstremizma, koji uvijek jača nakon kriza - dodao je:

- Sedmo je borba protiv lažnih vijesti i dezinformiranja, a najbolji su primjer „vijesti“ koje se šire o cjepivu. Ipak, ima razloga i za optimizam.

Razlozi za optimizam

Prvi je razlog - izdvojio je - to što je u nevjerojatno kratkom roku farmaceutska industrija pronašla cjepivo za bolest koje prije nije bilo:

- Drugi razlog za optimizam jest Instrument oporavka i otpornosti Europske unije. Treće, najava izabranog predsjednika SAD-a Jospeha Bidena o povratku Amerike na multilateralnu pozornicu, što će bitno utjecati na globalno upravljanje.

Četvrto, odlučno opredjeljenje Europske unije za postizanje strateškog cilja klimatske neutralnosti, a peto je tehnološka revolucija.

Reagirali smo brzo - s financijskim intervencijama bez presedana

Govoreći o hrvatskoj reakciji na krizu, kazao je da je ona bila brza, a intervencije koje su poduzete bile su bez presedana:

- Dosad je Vlada za plaće u privatnom sektoru osigurala 7.7 milijardi kuna, a pritom je održana financijska stabilnost zemlje, održana je zaposlenost te je broj osiguranika čak i veći nego prije krize. I u ovom drugom, restriktivnom krugu zatvaranja, Vlada je osigurala sredstva, kredite za likvidnost i fiksne troškove, što će se nastaviti i u siječnju i u veljači.

Produženje Mjere „Očuvanje radnih mjesta“ koštat će dodatnih 500 milijuna kuna, ali odluka je jasna: i dalje ćemo činiti sve da pomognemo zaposlenicima i poduzetnicima! - podcrtao je Plenković.

Sinergijom gospodarstva i institucija možemo premostiti krizu

Podsjetio je da je Hrvatska u srpnju ušla u Europski tečajni mehanizam II, što je posljednji korak prije ulaska u eurozonu, a drugi je cilj ulazak u Schengen - što su dva strateška okvira:

- Unatoč krizi, sve što smo dosad napravili daje nam šansu da vratimo povjerenje u snagu države. Ova je godina pokazala da bez država ne bi ostala ni društva, ni tržišta. Sinergijom gospodarstva i institucija možemo premostiti ovu krizu.

Zahvaljujući pozitivnim ekonomskim rezultatima iz našeg prvog mandata, dočekali smo krizu spremniji i otporniji. Ne samo da smo, unatoč koroni, ušla u ERM II, nego smo i očuvali investicijski kreditni rejting i stabilnost tržišta rada, što je potvrda da smo kvalitetno reagirali. Nastavljamo s reformama kako bismo ovu krizu pretvorili u priliku za Lijepu Našu! - zaključio je predsjednik Vlade RH i HDZ-a.

Mjere koje poduzimamo imaju za cilj da umire kretanje populacije

A A A