Vijesti
22. 12. 2020.

Doc. dr. sc. Tomislav Sokol postao izvjestitelj Europske pučke stranke (EPP) za prekogranične prijetnje zdravlju

Novo priznanje našem eurozastupniku, inače članu Odbora za unutarnje tržište i zaštitu potrošača (IMCO) Europskog parlamenta. „Ponosan sam na imenovanje! Uz usluge na jedinstvenom tržištu, politike tržišnog natjecanja i Strategiju „Farm-to-fork“, sada sam zadužen i za gradnju Europske zdravstvene unije“.

Poučena iskustvom pandemije uzrokovane novim tipom koronavirusa, Europska unija unaprjeđuje mehanizme za borbu protiv novih zdravstvenih ugroza. Tako je Europska komisija predložila zakonodavni paket za izgradnju EU zdravstvene unije koja uključuje jačanje uloge Europskog centra za sprečavanje i kontrolu bolesti te Europske agencije za lijekove.

Jačanje mehanizama zaštite & prevencije

Osim toga, paket predviđa i donošenje Uredbe o ozbiljnim prekograničnim prijetnjama zdravlju - za koje je mišljenje doc. dr. sc. Tomislav Sokol i imenovan izvjestiteljem europskih pučana:

- Od početka mandata zalažem se za snažniju zdravstvenu politiku. Snažna EU zdravstvena unija zaštitit će naše zdravlje, ali i načine života, naša gospodarstva i društva. Pandemija nam je pokazala da se protiv prekograničnih ugroza ne možemo boriti sami. Ključno je zato uspostaviti snažan okvir za koordinaciju i jačanje postojećih struktura i mehanizama radi bolje zaštite, prevencije, pripravnosti i odgovora na opasnosti za zdravlje ljudi na razini EU-a.

Nova Uredba - pojašnjava naš zastupnik - predviđa donošenje zajedničkih mjera na razini EU-a radi rješavanja budućih prekograničnih prijetnji zdravlju, mogućnost proglašenja javnozdravstvene prijetnje na razini EU-a i uspostavu integriranog sustava EU-a za praćenje zaraznih bolesti i drugih prijetnji zdravlju. Ovim bi se zakonodavnim prijedlogom trebao konačno riješiti i problem nestašice lijekova i zaštitne osobne opreme.

Nesmetan promet opreme u slučaju zdravstvenih ugroza

Objašnjavajući svoje prioritete u pogledu Uredbe, Sokol ističe da će s aspekta unutarnjeg tržišta i zaštite potrošača biti ključno osigurati nesmetan promet medicinske opreme te prehrambenih i higijenskih proizvoda u slučaju budućih zdravstvenih ugroza kako bi se spriječila bilo kakva nestašica na tržištu Europske unije:

- Apsurdno je da su u jeku pandemije države članice u kojima je koncentrirana proizvodnja zaštitne opreme uvele izvozna ograničenja i time zapravo kompromitirale temeljno načelo solidarnosti. Srećom, brzo smo reagirali na europskoj razini, pa su te države ukinule izvozna ograničenja za maske, rukavice i ostalu zaštitnu opremu. Posebnu pozornost ću u okviru EU zdravstvene unije posvetiti i tome da se i našem narodu u BiH, u slučaju prekograničnih zdravstvenih ugroza, osiguraju lijekovi i medicinski proizvodi, a u prvom redu cjepivo.

„STRASTVENI BORAC ZA JEDNAKU KVALITETU LIJEČENJA U HRVATSKOJ“

Tomislav Sokol i inače je prepoznat kao jedan od najaktivnijih eurozastupnika u području zdravstvenih politika. Neki ga je dan najčitaniji međunarodni časopis za europske teme POLITICO opisao kao hrvatskog zastupnika poznatog po strastvenom radu na zdravstvenim politikama. U članku na engleskom jeziku, među ostalim, piše da se Sokol kao član Posebnog odbora za rak „bori da Hrvati dobiju jednako kvalitetno liječenje od raka kao i građani razvijenijih zemalja Europe“.

Centri zdravstvene izvrsnosti

Osim toga, europska povjerenica za zdravstvo i sigurnost hrane Stella Kyriakides prvi put se službeno obratila Europskom parlamentu upravo na konferenciji koju je organizirao naš Sokol, a nedavno je prihvaćeno čak 18 njegovih amandmana na inicijalni tekst Inicijative za brži i stabilniji oporavak REACT-EU, „teške“ 47.5 milijardi eura, zahvaljujući kojima će i Hrvatska dobiti centre zdravstvene izvrsnosti za liječenje teških bolesti.

Sokol: Zahvaljujući mojim amandmanima, 47,5 milijardi eura koristit će se za centre zdravstvene izvrsnosti, a profitirat će i ruralna područja te turizam

Sokol: S 5,1 milijardi eura programa "EU za zdravlje" uspostavit ćemo zdravstvene centre izvrsnosti i poboljšati prava pacijenata u Hrvatskoj i Europskoj uniji

A A A